S-a deschis primul hypermarket operat de romani. Familia Zanfir din Focsani intra pe terenul multinationalelor. Retailerul alimentar Zanfir, unul dintre cei mai mari comercianti alimentari cu capital 100% romanesc, a inaugurat cel mai mare magazin al retelei. Are aproximativ 4.000 de metri patrati suprafata de vanzare si un concept unic-o combinatie intre hypermarket, discounter si cash&carry. Retailerul alimentar Zanfir, operat de familia Zanfir din Focsani, a inaugurat vineri, 15 decembrie, cel mai mare magazin al retelei, in Focsani, pe Calea Moldovei nr. 18A - E85, in urma unei investitii de aproximativ 4 milioane de euro, a declarat pentruEconomica.netLileana Zanfir, managerul companiei. Cu o suprafata de vanzare de 3.850 de mp, magazinul marcheaza intrarea companiei in liga operatorilor de hypermarketuri, fiind singura societate cu capital autohton care opereaza acum pe un format atat de mare. Spre comparatie, noua unitate Zanfir are o suprafata similara cu Kaufland Grivita, inaugurat de retailerul german in ianuarie 2016." Am vrut sa demonstram si noi ca putem. Dupa cati clienti vad ca am acum de dimineata, la prima ora, cred ca va fi un succes", a explicat Zanfir ratiunea deschiderii unui magazin pe format mare in Focsani.

Business reportFoto: Colaj foto

Romania, cea mai mare productie de porumb din ultimii 35 de ani. SUA estimeaza ca Romania va inlocui Rusia pe pietele din Asia. Romania va inregistra in anul agricol 2017-2018 un randament record al culturii de porumb, cel mai mare din ultimii 35 de ani. Productia de 11,5 milioane de tone, cu 1,5 milioane de tone peste ce arata prognoza lunii trecute si cu 1,3 milioane de tone peste productia din anul agricol 2016/2017, arata ultimele estimari ale Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). Potrivit USDA, este posibil ca Romania sa scoata Rusia de pe piata Vietnamului, Turciei si Libanului, ajutand astfel la cresterea exporturilor totale ale UE. "Estimam o productie de 4,55 de tone la hectar, cu 15% peste nivelul estimat luna trecuta si realizat anul trecut si cu 15% peste media ultimilor cinci ani. Istoric, productiile la hectar din Romania sunt cu mult mai mici decat cele din vestul Europei", se arata intr-un raport al USDA. "Vremea are o influenta foarte mare asupra culturii de porumb din Romania din cauza extremelor de temperatura, in special a caldurii si secetei din perioada de crestere a plantei. In ultimii zece ani, productiile au variat de la 1,5 tone la hectar la 4,5 tone la hectar, in timp ce productia totala a fluctuat intre 3,9 milioane de tone si 11,6 milioane de tone", mai explica specialistii USDA. Media in UE este estimata la 7 tone de porumb la hectar. Specialistii estimeaza ca Romania ar putea scoate Rusia de pe trei piete importante pentru exportul de porumb-Vietnam, Turcia si Liban, relateazaAdevarul.

Piata auto locala scade pentru a doua oara in acest an, influentata de Programul Rabla. Dacia Logan si Sandero, printre victimele scaderilor. Piata auto din Romania a scazut in luna noiembrie pentru a doua oara in acest an, de data aceasta cu 3,5%, dupa cum arata cifrele DRPCIV. Unul dintre motive este varful de vanzari de anul trecut, din noimebrie (luna la care na raportam), cand a fost acordata o noua transa de vouchere in Programul Rabla. Vanzarile de autoturisme noi au scazut in luna noiembrie, atat in comparatie cu luna noimebrie de anul trecut, cat si cu luna anterioara, orctombrie. Motivele tin de calmarea apetitului pietei, dar si de faptul ca luna noiembrie 2016, la care facem raportarea, a fost una de varf in vanzarile auto, ca urmare a transei de vouchere Rabla acordate de AFM in toamna trecuta. Practic, in octombrie a fost anuntata a doua emisiune de tichete, care s-au regasit in inmatricularile din luna urmatoare, noiembrie. Cu toate acestea, vanzarile din noiembrie 2017 nu se ridica la nivelul celor anterioare, fiind a cincea luna din punct de vedere al volumului inmatricularilor de autoturisme noi, din acest an. Situatia s-ar putea datora epuizarii tichetelor Rabla din acest an, achizitiile fiind amanate treptat pentru sezonul urmator, anuntaProfit.ro.

Seful Mercedes-Benz paraseste compania. Presedintele consiliului de administratie al Daimler AG si seful Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, a ales sa paraseasca grupul german dupa ce s-a aflat la conducerea acestuia timp de 12 ani. Dieter Zetsche va preda stafeta cel mai probabil in luna septembrie a anului viitor. Un aspect interesant al acestei schimbari il constituie faptul ca anuntul nu a fost facut public de catre Daimler AG. Informatia a venit de la compania de turism TUI AG care a anuntat ca de la 1 octombrie 2018 Dieter Zetsche va fi numit in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere. La inceputul anului trecut Daimler AG anunta prelungirea contractului lui Dieter Zetsche pana la sfarsitul anului 2019, noteazaAuto Bild.

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania il aduce pe presedintele clubului de fotbal Chelsea ca director non-executiv. Globalworth, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe plan local, l-a numit in functia de director non-executiv pe Bruce Buck, presedintele consiliului director al clubului de fotbal Chelsea. Buck are experienta in domeniul avocaturii, fiind managing partner si consilier al firmei de avocatura Skadden, Arps, Slate, Meagher si Flom pana in iulie anul acesta. Dincolo de functia sa in cadrul clubului Chelsea, el este si director independent non-executiv al companiei miniere Petropavlovsk, listata la Bursa de la Londra si cu activitati in Rusia. ￯Suntem incantati sa il primim pe Bruce in cadrul consiliului Globalworth in acest moment de expansiune, in care vrem sa transformam Globaworth in cel mai mare investitor din sectorul de birouri din regiune, fiind deja activi in Polonia si Romania￯, a spus Geoff Miller, presedinte al Globalworth, potrivit unui anunt al companiei. Numirea lui Buck vine in contextul in care Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, are dreptul de a desemna un director non-executiv pentru fiecare pachet de actiuni de 8% pe care il detine, scrie New Money.

Tiriac ar putea construi cea mai inalta cladire din Romania. Compania Tiriac Imobiliare a desemnat castigatoare doua proiecte de design pentru terenul IFMA pe care il detine in apropiere de podul Grant. Una dintre propuneri prevede constructia mai multor cladiri cu apartamente, iar ce-a de-a doua integreaza turnul de testat ascensoare construit de Ceausescu. Dupa ce Economica.net a prezentat recent una dintre variantele de proiect pe care Tiriac Imobiliare le analizeaza pentru dezvoltarea terenului de 2,5 hectare pe care il detine in apropierea podului Grant, directorul companiei, Bogdan Cernescu, a publicat pe o retea de socializare si un proiect alternativ. Acesta este realizat de biroul de arhitectura al lui Dorin Stefan, D.S.B.A. Pe terenul de langa podul Grant a fost construit in anii '80 cel mai mare turn, la aceea vreme, pentru testarea ascensoarelor. Cu o inaltime de 114 metri, turnul IFMA a fost considerat cea mai sigura cladire la un seism puternic. In aceasta varianta, proiectul presupune integrarea turnului IFMA si inaltarea acestuia. Daca Tiriac Imobiliare va alege acest proiect pentru constructie, turnul va fi cel mai inalt din Romania, anuntaEconomica.net.