“Un art director sau un inginer roman cu experienta poate castiga in tarile din regiune un salariu de 10.000 de euro pe luna, de doua ori mai mult decat i se ofera pentru un post similar pe piata locala”, spune Irina Vasile, managing director Antal International Network. Potrivit acesteia, diferentele salariale semnifica faptul ca pe piata noastra nu este suficienta competitie in anumite domenii de activitate, aici, un specialist cu peste doi-trei ani experienta nu este intotdeauna corect pretuit, nu la valoarea la care ar putea fi pretuit in alta parte.

“Noul val de manageri si specialisti crescuti in umbra expatilor a acumulat o experienta importanta si este capabil sa dezvolte afaceri oriunde in lume. Exista suficiente exemple in care acestia i-au inlocuit cu succes pe managerii expati”, afirma Irina Vasile. In opinia acesteia, angajatii romani vor continua sa plece sa munceasca in strainatate, managerii romani care au un nivel de competente ridicat vor pleca catre diverse destinatii, pentru a acumula un alt tip de experienta.

“Cei care pleaca o fac pentru bani, dar sunt manati tot mai mult si de interesul pentru rolul pe care urmeaza sa il aiba. Romanii sceptici, cei care pun strict problema banilor, a comoditatii in ceea ce priveste dificultatea unei relocari si, deci, care ridica tot felul de pretentii sunt din ce in ce mai putini, comparativ cu anii precedenti”, adauga directorul Antal. In ceea ce priveste specialistii straini care vor sa vina in Romania, Irina Vasile spune ca interesul acestora de a lucra aici este in crestere, si chiar mai mare, de multe ori, decat cel al romanilor care ar accepta un job in strainatate. Cele mai multe solicitari ale strainilor vin pentru domeniile IT&C, finance, banking, iar principalele motive pentru care acestia vor sa lucreze in Romania sunt costul vietii, care este destul de scazut comparativ cu cel din tarile de origine, mediul de afaceri dinamic si oamenii prietenosi si comunicativi.

Integral in Business Standard.