Preturile bunurilor de consum s-au majorat, in medie, luna trecuta cu 0,7%, inflatia anuala raportata la februarie 2007, ajungind la 7,97%.

Institutul National de Statistica (INS) a dat ieri publicitatii evolutia Indicelui Preturilor de Consum (IPC) pentru luna februarie. Rata lunara a inflatiei de luna trecuta s-a situat la 0,7%, cresterea preturilor bunurilor si serviciilor marcind o incetinire fata de ianuarie, cind inflatia inregistrata a fost de 0,86%.

Fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,4%, cele ale marfurilor nealimentare cu 1,1%, iar tarifele serviciilor cu 0,5%. Per total, preturile au crescut de la inceputul anului in medie cu 1,57%, in vreme ce, raportata pe baze anuale - februarie 2008 fata de aceeasi luna din 2007 -, inflatia a ajuns la 7,97%.

Impactul cel mai mare asupra inflatiei din februarie a fost dat de majorarea pretului la marfurile nealimentare, iar din aceasta grupa tariful la gaze a crescut cel mai mult, cu 8,4%, urmat de pretul energiei electrice (plus 3,2%).

Alimentele s-au scumpit in medie, potrivit statisticii, cu 0,4%, iar dintre acestea cea mai mare crestere de pret s-a consemnat la laptele de vaca (plus 3,27%). Statistica indica ieftiniri fata de luna ianuarie, in grupa marfurilor alimentare, pentru oua, cartofi, legume si conserve din legume. Excluzind bauturile alcoolice si tutunul, IPC s-ar fi situat in februarie la 0,72%, iar fara combustibili, la 0,66%.

Daca ar fi excluse produsele ale caror preturi sint reglementate, inflatia s-ar fi plasat la 0,39%, iar in cazul eliminarii efectelor generate de legume, fructe, oua, combustibili si a efectelor produselor ale caror preturi sint reglementate, la 0,41%. In cel mai recent raport asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere cu 1,6 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3 la 5,9%, si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru anul in curs este de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere estimarile privind majorarea preturilor in acest an, cu 0,9 puncte procentuale, astfel ca inflatia se va situa, la finele lui 2008, la 5,4%.

Cotidianul