Litoralul bulgaresc va atrage mii de turisti din Romania in perioada Pastelui, desi nu are de oferit multe lucruri in plus fata de cel romanesc. Principalul atu al vecinilor de la sud de Dunare e reprezentat insa de investitiile masive in hoteluri noi si in infrastructura. In timp ce acestia construiesc fara oprire, la standarde occidentale, in statiunile romanesti bate vant de pustiu, iar specialistii nostri se gandesc inca la cele mai bune metode pentru a salva turismul estival.

Litoralul bulgaresc este inca in voga printre turistii romani. Desi cozile de la vamile dintre cele doua tari nu mai sunt kilometrice, ca in primele zile ale anului trecut, cand s-a putut trece granita numai cu pasaportul, afluxul de vizitatori dintre cele doua tari este inca semnificativ. Curiozitatea jurnalistica ne-a impins sa efectuam o scurta vizita la Nisipurile de Aur, o statiune comparabila cu Mamaia, un fel de "perla" a litoralului bulgaresc. Am apelat pentru aceasta la serviciile agentiei de turism Romaris, care, in pur stil autohton, nu a pus la dispozitie un ghid sau un indrumator pentru cele doua autocare ce plecau in excursie, astfel incat drumul pana la hotelul bulgaresc de patru stele avea sa fie greu de gasit.

Prima impresie pentru cineva care ajunge pentru prima data in Bulgaria, pe la Vama Veche, este ca soselele sunt mult mai proaste decat in Romania. De fapt, nu este o impresie. Drumurile sunt peticite, pline de gropi si denivelari, astfel incat calatoria cu autocarul poate parea un adevarat "montaigne-russe". Peisajul este dezolant. Mult mai putine case, mizerie pe marginea soselelor, cate un automobil pe sosea, la cativa kilometri distanta. Dupa ce trecem de cele cateva sate saracacioase, urmeaza prima oprire: Varna, un oras-port, mai mic decat Constanta. Multe lucruri amintesc aici de primii ani ai democratiei romanesti: tarabe amplasate direct pe strada, vanzatori de kebab care te imbie cu produsele lor, flori de toate felurile, vandute de pe caldaram, McDonald’s-uri arhipline, unde functioneaza numai o toaleta din cele doua. Masini vechi, unele de provenienta ruseasca, dar si Mercedesuri preparate de AMG, din care priveau falnic manelistii locali, imbracati in camasi inflorate. Exista insa in Varna si un spatiu pietonal bine ingrijit, o piata de dimensiuni mari unde se afla o multime de magazine si restaurante, un loc extrem de potrivit pentru un oras turistic.

Integral in Romania libera.