Bugetul pentru anul in curs aprobat de Guvernul Romaniei este optimist pe partea de venituri, adica banii pe care statul se asteapta sa ii incaseze, in timp ce politica economica ar trebui focalizata mai mult pe viitor, dupa cum a declarat Albert Jaeger, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria.

Altfel spus, Guvernul si-a calculat cheltuielile in functie de niste venituri care au fost prevazute la un nivel foarte optimist, dovada ca in martie autoritatile au redus cu 1,1 miliarde de euro cheltuielile programate pentru anul in curs. „Politica fiscala aferenta anului trecut a fost expansionista. Recomandam o tintire a deficitului de sub 2%.

Tinta ar trebui sa fie 2009, nu anul in curs

Autoritatile au luat deja masuri pentru reducerea deficitului prin rectificarile efectuate, dar mai este loc de scadere“, a precizat Jaeger, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti. „Credem ca trebuie ca autoritatile sa se concentreze pe 2009 si nu pe 2008“, a adaugat el.

Oficialul FMI si-a exprimat insa neincrederea in ceea ce priveste hotararea Guvernului de a limita cheltuielile, lasand sa se inteleaga faptul ca intr-un an electoral este mai greu pentru guvernanti sa reziste tentatiei de a mari salariile, de exemplu. In acelasi timp, Jaeger a subliniat ca Romania este mult in urma statelor membre UE in ceea ce priveste reglementarea mediului de afaceri si a pietei fortei de munca.

Gandul