In primul an de prezenta in Uniunea Europeana, cei mai mari 30 de jucatori din economia romaneasca au rulat afaceri de 34,5 miliarde de euro (circa 30% din PIB), in crestere cu 17% fata de rezultatul de 29,5 miliarde de euro din anul precedent.

La finalul anului trecut paisprezece companii au trecut pragul primului miliard de euro, fata de zece miliardari in euro in 2007, potrivit datelor Anuarului ZF "Cei mai mari jucatori din economie".

Anuarul ZF cuprinde informatiile esentiale - cifra de afaceri, profitul net si numarul de salariati din 2007 si 2006, numele directorului general si actionarii companiei - despre primii 10 jucatori din aproape 80 de sectoare ale economiei, in total aproape 800 de companii. Datele au fost obtinute prin chestionare trimise de redactorii ZF.

Jumatate din cele mai mari 30 de companii din Romania deruleaza activitati in energie, petrol si gaze naturale. Lor li se alatura cate trei companii de top din retail, auto, industrie si telecom si cate un jucator din distributia bunurilor de larg consum, transport, agricultura, respectiv productia de tigarete.

Automobile Dacia si Arcelor-Mittal Galati au intrat anul trecut in clubul companiilor cu afaceri mai mari de 2 mld. euro, iar grupul german Metro s-a aflat la mai putin de 50 mil. euro distanta de acest prag, in timp ce in 2006 doar Petrom, cea mai mare companie romaneasca, era singurul business care trecea de 2 miliarde de euro (3,7 mld. euro in 2006).

Ziarul Financiar