Tigarile vor ajunge la 10 lei pachetul. In 2010, un pachet de tigari va costa in jur de 10 lei. La 1 iulie va avea loc prima scumpire, pana la sase lei. Dupa ce se termina calendarul de aliniere a accizei la tutun la nivelul Uniunii, vom ramane cu un pachet de tigari de aproximativ 10 lei, pret cerut in prezent in Portugalia, Italia sau in Austria, relateaza Cotidianul.

Romanii iau credite pentru a plati intretinerea. Doar 1,9% dintre romanii de peste 18 ani au contractat un credit ipotecar. Mai mult, aproximativ 58% dintre cei care detin un credit au luat banii pentru achizitionarea de bunuri precum aparate de aer conditionat, frigider sau masina de spalat, arata un studiu realizat de Grupul pentru Economie Aplicata (GEA) la comanda Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), citat de Cotidianul.

Deficitul, solutie pentru finantarea autostrazilor. Romania poate avea oricata stabilitate macroeconomica, putem ajunge cu inflatia sub 3%, iar cu deficitul bugetar sub 1% sau chiar pe execedent, dar daca nu rezolvam urgent problema infrastructurii de transport avem un risc enorm de a intra in blocaj pana in 2014, afirma Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor. (ZF)

Automobile Dacia a doua mare companie din Romania. Anul trecut Dacia a vandut peste 230.000 de Loganuri, in crestere cu 17,4% fata de 2006, cifra de afaceri a companiei urcand cu circa 600 milioane de euro, de la 1,55 miliarde de euro in 2006 la 2,15 mld. euro anul trecut, luand astfel locul combinatului siderurgic Arcelor-Mittal Galati la o diferenta de numai cinci milioane de euro, relateaza Gandul.

Cele mai bune investitii din ultima saptamana. Cel mai mare randament al saptamanii a fost obtinut de fondul de actiuni Premio de 1,71%. Astfel investitorii la Intercapital au obtinut un profit de 1,49%, iar cei care "pariat" pe Star Next, un castig de 1,28%. "Probabil ca anul aceste cele mai performante fonduri vor ramane cele de obligatiuni, precum BCR Obligatiuni, Orizont, Simfonia 1 sau BancPost Plus. De alftel se poate obseva ca in clasament fondurile de obligatiuni sunt despartite de mai putin de trei procente diferenta de performanta intre primul clasat si cel de-al zecelea," apreciaza analistii de la KTD Invest, citati de Romania libera.

Capitalizarea BVB, la cel mai scazut nivel din ultima luna. Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti a coborat la 32,15 miliarde de euro, cel mai scazut nivel din ultima luna. In ultimele cinci sedinte de tranzactionare, capitalizarea bursiera a pierdut 3 miliarde de euro din valoare, afirma Romania libera.

Microsoft, fara Bill Gates. Bill Gates, fondatorul celui mai mare producator de software din lume, compania Microsoft, se va retrage din functia de presedinte al acesteia la sfarsitul saptamanii, pe 27 iunie, conform Evenimentului Zilei. El va fi inlocuit de Steve Ballmer, cel care detine in acest moment functia de director executiv al companiei. Gates nu se desparte insa total de „bucataria“ gigantului de software, ci va ramane in continuare presedintele Consiliului de Administratie.

BNR va majora joi dobanda la 10%, estimeaza analistii BNR va majora, joi, rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, potrivit estimarilor analistilor, care anticipeaza insa ca banca va stopa ulterior inasprirea politicii monetare in contextul in care previzioneaza reducerea inflatiei spre sfarsitul acestui an, scrie Financiarul.

Prima masina pe hidrogen de la Honda. Constructorul japonez de masini Honda a inceput productia la primul automobil ce foloseste ca sursa de energie hidrogenul si electricitatea, tehnologia numindu-se "hydrogen fuel cells". Modelul se numeste FCX Clarity, este de clasa medie si nu emite nici noxe, nici monoxid de carbon. Mai exact, pe teava sa de esapament ies doar vapori de apa. Constructorul sustine ca modelul are o eficienta de trei ori mai mare decat o masina pe carburant fosil, relateaza revista Capital.

Festivalul Peninsula va fi organizat cu 750.000 de euro. Festivalul de muzica Peninsula, care se va desfasura intre 23-26 iulie 2008 la Targu Mures, are un buget de organizare de circa 750.000 de euro, a declarat pentru Daily Business Szepessy Szabolcs, directorul festivalului. Organizatorii estimeaza un numar de 50.000 de vizitatori pe toata durata acestei editii.

Liderii BNS, ai CNSLR - Fratia si cei ai CNS "Cartel Alfa" vor negocia salariul minim, miercuri, cu Ministerul Muncii, dar nu vor accepta o amanare a cresterii venitului cu 40 de lei, de la 1 iulie, decat daca autoritatile accepta sa creasca minimul brut la 700 de lei, din toamna, relateaza Business Standard.