Liderul mondial al productiei de elicoptere, Eurocopter, are sase contracandidati in cea de-a doua tentativa a sa de preluare a constructorului de aeronave IAR Ghimbav. Potrivit AVAS, sunt interesate de preluarea IAR Ghimbav trei companii straine si patru firme romanesti, de diverse calibre. Companiile Aero Vodochody (Cehia), Eurocopter (Franta), Marcovici Capital Ltd (Israel) si firmele romanesti Rups, UTI Systems, Grivco si RO Mike Trade au platit peste 31.600 de lei pe dosarul de prezentare si au depus garantia de participare de 3,06 milioane lei.

Din perspectiva fortei economice, batalia este inegala. Astfel, Eurocopter, divizia specializata in productia de elicoptere a gigantului aviatic European Aeronautic, Defence&Space Co (EADS), a afisat pentru 2007 o cifra de afaceri de 4,17 miliarde euro. Liderul sindical de la IAR Ghimbav, Suba Arpad, sustine ca Eurocopter este una dintre firmele "care profita de incompetenta celor de la Bucuresti, care ne conduc". El a avertizat recent ca situatia neclara actuala pune firma pe butuci. "De trei ani de zile suntem in privatizare. Nu avem un stapan. In conditiile acestea, in industria militara nimeni nu doreste sa incheie contracte cu noi. Aceasta privatizare s-a amanat, pentru ca unele firme din Europa sa poata beneficia de contractul de la Ministerul de Interne, fara sa fie nevoite sa cumpere IAR-uri", a explicat Arpad.

Cehii de la Aero Vodochody au castigat recent licitatia de preluare a Avioane Craiova. "Este un producator de avioane de antrenament, o firma care a fost capitalizata puternic in ultimii trei ani, care are o gama larga de contracte, pornind de la cele interne cu Armata Ceha si continuand cu contracte cu diversi mari producatori de avioane din lume, inclusiv cu contraconcurentii lor de la licitatia pentru Avioane Craiova, Alenia Italia", arata Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.

A treia firma straina, Marcovici Capital Ltd, are cartierul general in localitatea israeliana Beer Sheeva, fiind o afacere de familie centrata pe tranzactii cu deseuri minerale, minerale si pietre semipretioase. Firma are o cifra anuala de vanzari intre 1 si 2,5 milioane dolari si face afaceri mai ales in Africa. Desi nu se poate stabili vreo legatura directa, IAR Ghimbav a facut afaceri cu o alta companie israeliana, Elbit, care a castigat in 1997 o licitatie pentru modernizarea elicopterului PUMA 330.

Romania Libera