Anca Petca, presedintele Euromedic Romania, a adus primul PET-CT (aparatura de diagnostic bazata pe imagini, utilizata in special in domeniul oncologic) si mai vrea sa inaugureze inca doua, o retea de centre de imagistica si o retea de centre de dializa. Bani are: Euromedic tocmai ce a fost preluat la nivel global de doua divizii ale bancii de investitii americane Merrill Lynch de la fostii actionari, fondul de investitii Warburg Pincus si General Electric Healthcare, in urma unei tranzactii de 800 mil. euro.

Cum veti dezvolta reteaua in continuare?

Euromedic are si dializa, laboratoare de analize si radioterapie, pentru tratamentul oncologic. Avem doua centre de radioterapie in Polonia, unul s-a deschis in iulie si un altul se va deschide in septembrie. Sunt primele la nivel de grup si ambele in Polonia, unde avem si trei PET-CT-uri. In Romania, ne gandim sa dezvoltam dializa, laboratoarele de analize medicale mai putin, pentru ca in Capitala e o inflatie de laboratoare.

Cum va arata Euromedic pe termen mediu?

Vom investi 40 mil. euro in imagistica. In acest an, vom avea trei centre noi, plus doua PET-uri, la anul inca doua-trei centre de imagistica in Ardeal, iar in ce priveste dializa, ne gandim ca in doi ani sa avem vreo opt centre de dializa. Centrele de dializa nu le poti face unde vrei, trebuie sa tii cont de centrele existente in spitale. E un risc sa bagi banii intr-un centru si sa te trezesti ca vine altul, a castigat contractul cu Casa si ramai cu banii investiti. Un risc exista si in imagistica: faci centrul, il utilezi, dar nu iti garanteaza nimeni contractul cu Casa.

Cat poate castiga un medic in privat?

Depinde de pregatire si de vechime, dar sunt medici care castiga niste mii de euro in privat. De la 1.000 de euro poate sa varieze la cateva mii, trei, cel mult.

Un furnizor care vrea sa ofere servicii de calitate se poate descurca cu pretul de la Casa?

Desi s-au facut demersuri, n-au crescut preturile, in afara de o ajustare cu coeficientul de inflatie, de 3-4% anual. Te descurci cat lucrezi cu casa, mai lucrezi in privat, dar e foarte greu sa lucrezi numai in privat. Casa plateste regulat, dar nu primesti valoarea de contract de la Casa daca nu faci pacientii. S-a imbunatatit totusi modul de derulare a acestor contracte, alocarea fondurilor nu se mai face prin negociere, ci dupa criterii care tin cont de dotare, de personal, de panelul de investigatii pe care poti sa il efectuezi. Alocarea se face prin criterii mult mai obiective decat negocierea si, in plus, se fac evaluari lunare. La sfarsitul lunii, daca n-ai consumat fondurile, le ia si le da altuia, cu o adresabilitate mult mai mare. Astfel, fondurile nu se mai blocheaza si primesti banii mult mai rapid.

Interviu integral in Business Standard