Cine sta pe cash in vremuri de criza. Oamenii de afaceri pe care criza i-a prins cu buzunarele pline de cash scruteaza atent piata. Deocamdata, asteptarea este cuvantul de ordine, dar am putea asista, in urmatoarele luni, la un val de achizitii la pret redus, scrie Capital. Elan Schwar­tzenberg pare a fi unul dintre cei mai entuziasti investitori de criza. „Iubesc criza la nebunie. Spun acest lucru pentru ca vom scapa de toti milionarii de carton...".

Ce s-ar intampla daca bancile straine s-ar retrage din Europa de Est. Europa Centrala si de Est va fi afectata iremediabil daca bancile occidentale s-ar retrage de pe pietele din regiune, este semnalul de alarma tras de unul dintre bancherii prezenti la Forumul de la Davos de anul acesta. Problema este acuta in conditiile in care exista tari unde sistemul bancar este detinut in proportie de peste 80% de catre banci straine, iar economia reala nu poate functiona fara un sistem bancar sanatos, scrie Ziarul Financiar.

Intoarcerea blocajului financiar. Simptomele de pana acum ale crizei au fost reducerea creditarii, scaderea consumului si prabusirea pietei de capital, dar, cum raul incepe sa afecteze din ce in ce mai mult economia reala, devin din ce in ce mai evidente noi manifestari. Blocajul financiar, care a afectat economia romaneasca un deceniu si jumatate, revine, scrie Business magazin.. Cum va evolua, de ce trebuie sa se fereasca companiile, ce trebuie sa faca executivii si de unde ar putea veni ajutorul?

Trei motoare defecte tin in loc piata imobiliara. Relansarea pietei rezidentiale depinde in mod decisiv de creditare, scaderea preturilor si refacerea increderii potentialilor cumparatori. Iesirea din blocaj este impiedicata si de raporturile viciate cerere-oferta si calitate-pret, scrie Capital.

Sergio Marchionne: Alianta cu Chrysler este pentru Fiat un "bilet de loterie". Alianta cu Chrysler este pentru Fiat un "bilet de loterie", care poate sa nu valoreze nimic in cazul in care constructorul auto american nu se redreseaza, a declarat presedintele grupului italian, Sergio Marchionne, citat de Business Standard.

Popoviciu, miliardarul invizibil devine prin intermediul IKEA cel mai mare jucator din retailul de mobila. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai discreti antreprenori locali, a devenit cel mai mare jucator din retailul de mobila, dupa ce a inregistrat anul trecut afaceri de 104,7 mil. euro cu unitatea IKEA din Baneasa pe care o controleaza, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Finantele pregatesc dublarea pretului la bautura. Dublarea preturilor la bauturile alcoolice si scumpirea cu 50% a tigarilor. Acestea vor fi efectele propunerii guvernamentale de majorare a accizelor, care le-au fost prezentate ieri, la Ministerul Finantelor, reprezentantilor producatorilor din cele doua domenii de activitate. Si totusi, dupa cum spun acestia din urma, Guvernul nu are nici o propunere oficiala de crestere a accizelor, nefiind precizata nici data de la care ele ar putea intra in vigoare, scrie Gandul.

Tuca, Clal Romania: Asigurarile obligatorii de locuinte pot fi percepute negativ, ca taxe. Valentin Tuca, CEO Clal Romania Asigurari-Reasigurari, a discutat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre evolutia pietei de asigurari pe perioada crizei, vorbind despre cele mai afectate produse, asigurarile auto, impactul asigurarilor obligatorii de locuinte, dar si despre rezultatele financiare ale companiei si obiectivele acesteia.

Hotelierii se inghesuie sa dea reduceri. Romanii care isi cumpara vacanta pana in 31 martie pot primi reduceri de pana la 30% in hoteluri de pe litoral si din alte zone turistice. Peste 60 de hoteluri s-au inscris in programul care ofera reduceri turistilor care isi cumpara din timp vacanta, scrie Cotidianul.

Cum se vand casele pe internet. Scaderea drastica a tranzactiilor cu locuinte se simte si in online, unde site-urile de specialitate au inceput sa incerce primele efecte negative. Viitorul apropiat pare sa fie insa ceva mai bun in online decat in offline. Segmentul locuintelor vechi reprezinta principala sursa de anunturi, atata vreme cat ansamblurile rezidentiale noi sunt promovate mai putin prin intermediul acestui gen de site-uri, scrie Business magazin.

Evolutia portofoliului virtual capital in 2009 / -2.525,15 (-18,69%). A trecut doar o luna din acest an și deja portofoliul virtual de piața arata o scadere de circa 20%, in condițiile in care SIF-urile au coborat sub minimul anului trecut, iar indicii generali de piața BET și BET-XT sunt de multa vreme sub nivelurile din octombrie. Evoluțiile pieței sunt din rau in mai rau, avalanșa de vești negative continua sa se manifeste și cuprinde toate zonele posibile, scrie Capital.

Bancherii mizeaza pe reinnoirea integrala a liniilor de finantare de la actionari. Bancile din Romania vor beneficia si in acest an de reinnoirea integrala a liniilor de finantare de la bancile-mama, spun optimisti bancherii, in conditiile in care, desi practica dobanzi la depozite duble fata de rata inflatiei si cu cateva puncte procentuale peste dobanda-cheie, nu reusesc inca sa-si asigure resurse suficiente pentru sustinerea unui ritm de crestere convenabil pe creditare, scrie Business Standard.

Audi R8 5.2 FSI quattro - uluitor! Motorul V10 de 5,2 litri si 525 CP la 8.000 rot/min (cuplu de 530 Nm la 6.500 rot/min), foarte apropiat de versiunea de curse, propulseaza bolidul Audi R8 de la 0 la 100 km/ora in doar 3,9 secunde! Puterea specifica este uluitoare: 100,9 CP pe litrul de cilindree. Practic, fiecare cal-putere trebuie sa propulseze doar 3,9 kilograme de masa, deoarece in versiunea cu transmisie manuala cu 6 trepte, Audi R8 V10 cantareste numai 1.620 kg. Motorul cantareste 258 kg, cu doar 31 kg mai mult decat versiunea V8, scrie 24auto.ro.

Renault este hotarat sa cumpere Volvo! Renault si Ford negociaza din nou vanzarea brandului Volvo catre producatorul francez. Cele doua companii au purtat discutii in acest sens si anul trecut, potrivit Reuters, insa la acel moment nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta pretului. Ford a achizitionat Volvo in 1999 in schimbul sumei de 6.4 miliarde de dolari, iar in prezent doreste sa vanda brandul suedez cu sase miliarde de dolari. Un impediment este insa faptul ca Volvo a afisat pierderi de un miliard si jumatate de dolari in 2008, scrie StiriAuto.ro.

Smartphone-urile, securizate cu ajutorul imaginilor. Compania PINoptic sustine ca a dezvoltat un nou mecanism, bazat pe imagine, pentru a face dispozitivele smartphone mai sigure. Firma sustine ca noul sau software va face un smartphone de 37 de ori mai sigur decat utilizarea unui cod format din patru cifre, scrie Chip.ro.