Vanzarea companiilor de stat pe Bursa poate inlocui un nou acord cu FMI. Experienta listarii companiei braziliene Petrobras arata ca fluxurile valutare pot fi atrase prin cotari la bursa. Prin vanzarea pe Bursa a unor pachete semnificative de actiuni din companiile pe care le mai are in portofoliu statul isi poate acoperi si gaurile la buget, dar poate contracara si tendinta de depreciere a monedei nationale, evitand astfel un nou imprumut de la FMI. Experienta recenta a listarii unui gigant petrolier dintr-o tara emergenta, grupul petrolier brazilian Petrobras, arata ca o oferta publica poate aduce pe langa bani la buget si o apreciere a cursului de schimb, anunta ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Negocierea mai taie minimum 8% din pretul apartamentelor. Preturile de tranzactionare pentru locuintele din Bucuresti au inregistrat o scadere medie cu 10% in ultimele patru luni, potrivit agentiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania. Nimic nou si de neasteptat pana acum, dar partea interesanta abia acum apare. Consultantii spun ca preturile solicitate de catre proprietari au fost mai mici cu 5-8%, dar in zona preturilor finale de tranzactionare reducerile inregistrate sunt mai mari. Una dintre explicatii tine de faptul ca durata de incheiere a unei tranzactii s-a prelungit - proprietatile scoase la vanzare isi gasesc mai greu un cumparator, iar vanzatorii sunt astfel fortati sa scada mai mult preturile. "Negocierile dintre vanzatori si cumparatori dureaza mai mult, in special dupa anuntul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte masuri adoptate recent de autoritati", spune Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele noua sucursale imobiliare din Bucuresti ale companiei, anunta Business Cover.

Topul ofertelor de refinantare la ipotecare. Atragerea clientilor nemultumiti de bancile concurente este solutia pentru cresterea volumului de imprumuturi pentru institutiile financiare. Mai multe banci incearca sa atraga clienti noi prin refinantari. Miscarea este fireasca in contextul exploziei numarului de clienti nemultumiti de relatia cu banca. Cele mai bune conditii sunt oferite persoanelor care isi incaseaza salariul intr-un cont deschis la banca refinantatoare. Cauza: riscul de nerambursare este mai mic, valoarea ratelor restante fiind retinuta automat din contul de salariu in secunda doi dupa ce angajatorul a virat banii, informeaza Capital.ro.

HP a lansat imprimanta conectata la web. Prima imprimanta conectata la web din mediul de afaceri mici si mijlocii a fost lansata de HP. Tehnologia "ePrint", incorporata in noile multifunctionale, ofera clientilor libertatea si confortul de a imprima de pe orice echipament mobil si de oriunde. De asemenea, pentru prima data, clientii HP din mediul business pot imprima continut web fara ajutorul calculatorului, prin "HP Print Apps", potrivit unui comunicat al companiei. Pentru a asigura securitatea si confidentialitatea clientului, fiecare adresa de email "HP ePrint" este unica si nu va fi pusa la dispozitia altora, decat daca clientul decide acest lucru. "HP ePrint" foloseste filtre anti-spam, pe langa alte masuri de securitate si confidentialitate. Adresa de email poate fi re-setata oricand. In plus, utilizatorii pot crea o "lista alba", pentru a se asigura ca vor primi documente imprimate doar de la o lista selectata de adrese de email, scrie Bursa.ro.

Peugeot-Citroen si Ford investesc 300 mil. euro pentru motoarele diesel euro 6. Grupul auto francez Peugeot Citroen (PSA) cel american Ford au anuntat miercuri extinederea cooperarii in sectorul motoarelor diesel, domeniu in care cele doua companii colaboreaza deja de zece ani. Cele doua grupuri au aratat, intr-un comunicat comun, ca vor lucra impreuna la dezvoltarea mai multor tipuri de motoare diesel capabile sa respecte viitoarele norme de poluare Euro 6. Productia acestor propulsoare va incepe in 2013. Suma totala de bani care va fi investita in aceste proiecte se ridica la 300 de milioane de euro, suportata in proportii egale de PSA si Ford. Cu doar cateva zile inainte de deschiderea Salonului Auto de la Paris, aliantele tehnologice intre producatorii de automobile se dovedesc a fi o preocupare majora pentru industria auto, industrie preocupata de reducerea costurilor si de acces la noi tehnologii si noi piete, anunta Money.ro.

7 motive pentru care bursa americana forteaza mai sus. Investitorii de pe piata americana au aflat ca increderea populatiei este la cel mai redus nivel incepand din februarie, dar asta nu a oprit piata sa-si mentina castigul de 9% de la inceputul lunii, scrie CNBC.com. Principalii indici americani au inregistrat ieri noi cresteri, dupa corectia de la inceputul saptamanii, castigand in medie 0,4-0,5%. In pofida stirilor negative, Jim Cramer, realizatorul emisiunii Mad Money de pe CNBC, spune ca piata continua sa forteze mai sus din 7 motive, informeaza Economic Times.

Lantul OBI mai are 20 mil. euro pentru investitii in Romania. Reteaua germana OBI, detinuta de grupul Tengelmann, cel mai nou jucator din retailul local de bricolaj, intentioneaza sa mentina in 2011 nivelul investitiilor din acest an, de 20 de milioane de euro, bani care vor fi destinati deschiderii de noi magazine. "Vrem sa mai deschidem doua-patru magazine in cursul anului viitor, orasele pe care le vizam pentru dezvoltarea acestora fiind Timisoara, Craiova, Constanta, Cluj sau Brasov. Abia dupa ce vom fi prezenti in orasele mari ne vom uita si la cele mici. Tinta noastra este in continuare de a avea 20 de magazine in Romania", a declarat Dieter Messner, membru in board-ul retailerului german de bricolaj OBI la nivel international, completand ce investitiile necesare acestor deschideri vor fi realizate integral din fonduri proprii, scrie ZF.ro.

Firmele care investesc 5-10 milioane euro pot recupera de la stat jumatate din suma. Firmele care dezvolta investitii in Romania intre cinci si zece milioane euro si creeaza minimum 50 de locuri de munca vor beneficia de ajutoare de stat de pana la jumatatea banilor investiti. Guvernul a coborat plafoanele conditiilor de acordare a ajutoarelor de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii. "Actul normativ vizeaza modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat. Astfel, firmele care dezvolta investitii in Romania intre cinci si zece milioane euro si creeaza minimum 50 de locuri de munca beneficiaza de compensarea cu pana la jumatate din valoarea investitiei. Aceasta inseamna ca, daca ai facut o investitie de 50 milioane euro, statul poate sa te sustina cu o compensare de pana la 25 milioane euro. Am coborat plafoanele, pentru ca inainte plafonul era de 30 milioane euro investitie, minim 300 de locuri create sau 10-20 milioane euro, cu 100 de locuri de munca create", a spus premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de miercuri, anunta Capital.ro.

Salariile vor creste cu 4,3% in 2010, dar de fapt scad. Salariul mediu din sectorul privat va creste, anul acesta, cu 4,3%, conform studiului PayWell Romania efectuat de PricewaterhouseCoopers. Majorarea este cu 40% mai mica decat cea de anul trecut, cand salariile au urcat cu 7,2%. Vor creste este doar un fel de a spune, deoarece cresterea este mai redusa decat nivelul inflatiei din prezent, de 7,5%, iar pentru finele anului nivelul nu va cobori sub 7%. Aceasta inseamna ca 2010 va fi primul an de crestere real-negativa dupa o perioada de peste cinci ani de apreciere. Conform INS, salariul mediu nominal brut a fost, in iulie, de 1.868 lei, in scadere cu 4,3% fata de luna precedenta. Salariul nominal net a fost de 1.355 lei, cu 4,7% mai mic decat in mai. Mai trebuie precizat un lucru: media este sustinuta si de reducerea numarului de salariati, in cea mai mare parte fiind disponibilizati cei cu salarii mici, cum s-a intamplat in sectorul constructiilor, unde grosul concediatilor era reprezentat de muncitorii cu venituri medii sau mai mici. Inclusiv cresterea reala stabilita pentru anul trecut ar trebui coroborata cu aceste rezultate, sectorul privat fiind principala sursa de someri in 2009, informeaza Business Cover.

Casele mai ieftine de 75.000 de euro, singurele care atrag clientii. Apartament construit inainte de 1989, care sa coste mai putin de 60.000 de euro. Acestea sunt principalele caracteristici ale locuintelor care se vand si pe timp de criza. Peste trei sferturi din tranzactiile care se realizeaza in acest moment pe piata imobiliara au ca obiect imobilele vechi, spun reprezentantii companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania. Insa nu toti agentii imobiliari impartasesc aceasta opinie. "In ultimele doua luni, interesul cumparatorilor pentru locuinte vechi, mai ales daca vorbim de cele tranzactionate prin programul "Prima Casa", a scazut drastic. In special datorita diferentelor relativ mici de preturi dintre locuintele vechi si cele noi. In aceste conditii, noi am tranzactionat preponderent locuinte noi, in special pe zona Militari - Drumul Taberei. De exemplu, un apartament cu doua camere, dintr-un bloc vechi din zona Lujerului, costa 65.000 de euro, in timp ce unul nou in aceeasi zona costa 75.000 de euro, inclusiv TVA", a declarat Daniel Dobre, agent imobiliar al agentiei Vission House, anunta Gandul.

Marea Neagră, viitorul energetic al Europei. În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum. Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune. Cele mai importante personalităţi din peisajul energetic european şi din zona Mării Negre se reunesc în aceste zile la a doua ediţie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010. Uniunea Europeană este ancorată în trecut şi din acest motiv nu are perspectivele de creştere pe care le are regiunea Eurasia, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în deschiderea forumului. „Cele mai importante coridoare energetice din lume trec prin Turcia. Din păcate, Uniunea Europeană este încă ancorată în trecut", a declarat Erdogan. Oficialii prezenţi la forum au subliniat faptul că regiunea Eurasia continuă să nu fie închegată nici legislativ, nici politic, informeaza Adevarul.