Cum au tiparit americanii 110 miliarde de dolari degeaba! Dupa ce au prezentat noua bancnota de 100 de dolari ca fiind o revolutie in materie de productie de bancnote care nu pot fi falsificate, americanii au inceput sa tipareasca noua bancnota pentru a o putea pune in circulatie incepand cu februarie 2011. Dupa ce au tiparit nu mai putin de 110 miliarde de dolari si-au dat seama ca a existat un defect de fabricatie, iar intreaga suma de bani nou-tiparita este complet inutilizabila. Conform unui material publicat de CNBC, suma reprezinta peste 10% din suma totala de dolari de pe intregul glob, care, dupa spusele unor surse guvernamentale americane, ar fi de 930 de miliarde de dolari, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Impozitul pe castiguri de capital va fi retinut la sursa incepand din 2011. Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor au votat azi un amendament la legea pentru aprobarea OUG 58/2010 prin care s-a modificat Codul fiscal, potrivit caruia impozitul pe castigurile de capital ar urma sa fie retinut la sursa de catre societatile de brokeraj. "In mod normal, legea ar trebui sa apara in Monitorul Oficial pana la finele anului si prevederea ar urma sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor", a declarat, pentru EconomicTimes.ro, deputatul Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci, scrie EconomicTimes.ro.

Razboiul gigantilor: seful Hidroelectrica, in conflict cu administratorul Fondului Proprietatea. Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului roman, sustine ca reprezentantii Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), nu s-au informat inainte de a vorbi despre costurile ridicate de productie ale Hidroelectrica, dand dovada de "amatorism". Replica lui Mihai David vine dupa ce pe 29 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Franklin Templeton, s-a aratat surprins de diferentele existente intre costurile de productie de la Hidroelectrica si alte doua companii cu activitati similare din Brazilia si Rusia. "Nu inteleg de ce costurile de productie a energiei sunt mai mari aici, doar daca in Romania apa este mai scumpa", a spus ironic Konieczny la acel moment, scrie Ziarul Financiar.

Nu-ti cumpara casa la inceputul anului. Notarii actualizeaza grilele abia in februarie! In fiecare an, Camerele Notarilor Publici din toata tara realizeaza grilele cu valorile orientative ale preturilor locuintelor. Cu o luna inainte de noul an, aceste grile nu au fost inca realizate, si vor aparea, cel mai devreme in luna februarie a anului viitor. Ceea ce inseamna ca, cei care vor achizitiona o locuinta inainte ca notarii sa intre in posesia noilor grile pentru 2011, vor plati taxe notariale raportate la valorile imobilelor din 2010. Un studiu de anul trecut al Consiliului Concurentei arata ca in Romania, taxele notariale la o tranzactie de 100.000 de euro sunt de 1.070 de euro, de 14 ori mai mari decat in Germania, scrie Money.ro.

Stolojan: Cresterile salariale dupa 1 ianuarie vor fi de 16-18%. Prim-vicepresedintele PDL Teodor Stolojan a declarat ca, din diferite calcule pe care le-a vazut la un moment dat, cresterile salariale ar putea fi de 16-18%, si nu 25%, astfel incat sa se revina la nivelul de dinaintea reducerilor, relateaza Mediafax. "Ideea initiala era sa aplicam reducerea de personal in sectorul public, iar la cei ramasi sa putem reveni la 1 ianuarie la salariile de dinainte de reducere. Din pacate, nici evolutia economica nu a mai fost cea gandita si nici pasul reformei nu a fost cel anuntat", a spus Stolojan, citat de Romania libera.

AmCham: 70-80% dintre cei concediati care contesta in instanta castiga. 70-80% dintre persoanele concediate care contesta decizia angajatorului in instanta au castig de cauza, a declarat avocatul Cristina Randjak, membru al Comisiei de legislatia muncii a Camerei de Comert Romano-Americane (AmCham). La randul sau, presedintele Comsiei de munca a AmCham, Radu Enache, a explicat ca intentia organizatiei este sa reformeze Codul Muncii astfel incat relatiile de munca sa fie mai flexibile si sa reprezinte un punct de atractie pentru investitori, scrie Capital.

Cum se poate finanta si deveni profitabila o afacere in domeniul cogenerarii de inalta eficienta. Pana la o treime din populatia Romaniei beneficiaza de caldura (energie termica) produsa in cogenerare (cogenerarea reprezinta productia combinata de energie termica si mecanica pe baza unui singur combustibil), dar, in acelasi timp, si de o calatorie fortata in timp. Astfel, nivelul tehnic si de eficienta al instalatiilor de cogenerare existente corespunde in majoritate realitatilor din anii '60, in timp ce infrastructura, retelele si relatiile productie-alimentare sunt calate si dimensionate pe organizarea macroeconomica centralizata de la sfarsitul anilor '80, scrie Business Cover.

Proiectul de locuinte Blue Tower din Colentina a intrat in faliment. Planul de reorganizare a fost considerat "fantezist". Firma Copper Beech Capital, dezvoltatorul ansamblului de locuinte Blue Tower din Colentina, format din 156 de apartamente, a intrat in faliment dupa ce planul de reorganizare propus a fost considerat "fantezist" de catre practicienii in insolventa carora Tribunalul si banca finantatoare le-a cerut sa isi exprime opinia. Firma intrase in insolventa in toamna anului 2009, dupa ce a acumulat datorii de 27 de milioane de euro, cel mai mare creditor fiind banca Alpha Bank, finantatorul proiectului, scrie Ziarul Financiar.

Ferrari 458 Challenge, vedeta la Salonul de la Bologna. Ferrari a venit la a 35-a editie a Salonului Auto de la Bologna cu un stand dedicat integral activitatilor legate de curse, precum si cu un program intensiv de ture de circuit. Vedeta Ferrari a fost insa noul 458 Challenge, care a si debutat cu aceasta ocazie. Berlinetta dotata cu motor V8 montat median este derivata din 458 Italia si este cel de-al cincilea model utilizat de Ferrari in programul sau de curse, desfasurat in trei campionate diferite (italian, european si nord-american), de anul viitor prezent si in zona Asia-Pacific, scrie 24auto.ro.