FNGCIMM a aprobat primele o suta de dosare "Prima casa 3". Primele o suta de dosare pentru credite ipotecare "Prima casa" din plafonul pe 2011 au fost aprobate deja de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), la o saptamana de la repornirea programului, dar nicuna dintre bancile care au raspuns la un sondaj al ZF nu a dat inca efectiv vreun credit. "Am primit deja aprobari astfel ca in cateva zile se vor acorda si primele credite. Dupa primirea aprobarii, trecem intr-o etapa care depinde de mai multi factori (disponibilitate vanzator, cumparator, notar, documente necesare autentificarii contractelor) si mai sunt necesare cateva zile pana la acordarea efectiva a creditului", au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank. Fondul a inceput sa primeasca documentatii de pe 1 februarie si pana acum a avizat aproape 100 de dosare, potrivit reprezentantilor institutiei, scrie ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

40.000 de masini rapite in 2010, cu acte in regula. Conduse de personaje dubioase, protejate de contracte si de hotarari halucinante ale unor consilii locale, firmele de ridicari auto s-au dovedit cea mai profitabila afacere a crizei. Patronii lor continua sa incaseze sume exagerate de la automobilistii care sufera de lipsa locurilor de parcare si care n-au gasit inca leac in justitie impotriva acestei calamitati. In iunie 2010, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, comenta revoltat pe blogul personal: "Am cerut firmei CFR Trans Auto sa isi limiteze actiunile la arterele principale, la masinile parcate ilegal si care incurca traficul din Bucuresti, anunta Capital.ro.

Maladia supermarketului: Tirania alegerii la raft. Daca trebuie sa alegi din 57 de varietati ale unui produs, "decizia finala devine o problema dificila. E un mod de viata care s-a extins de la bacanie la tratamente medicale sau studii universitare. Traim vremuri memorabile pentru chipsurile britanice din cartofi. Cu doar o generatie in urma, umilul snack putea fi gasit intr-un trio de arome: sarat, cu branza si ceapa sau cu sare si otet. Astazi, optiunile iti scrantesc limba: chilli dulce thailandez, otet balsamic si ceapa caramelizata, curry rosu oriental, lime si chutney de coriandru, cedar vintage si chutney de ceapa, mozzarella de bivolita si plante aromatice, pui tikka masala. Si vorbim aici doar de varietatile oferite de un singur fabricant de chipsuri, Walkers, divizie a PepsiCo, care produce 10 milioane de pungi de cartofi crocanti zilnic doar pentru piata britanica, informeaza Money.ro.

Se pregateste tranzactia anului? Plateste Unilever 55 de miliarde de dolari pentru Colgate-Palmolive? Producatorul de bunuri de consum Unilever ar putea sa incerce sa cumpere Colgate-Palmolive pentru a-si spori vanzarile in tarile emergente si pentru a se extinde in domeniului bunurilor destinate ingrijirii personale. Suma lansata de Nicholas Sochovsky, analist londonez al UniCredit este de 55 de miliarde de dolari aproape dubla fata de valoarea curenta de piata a Colgate Palmolive, cifrata la 36,8 miliarde de dolari. De altfel, sub CEO-ul Paul Polman, strategia Unilever vizeaza chiar extinderea pe pietele emergente pentru a depasi momentul delicat de pe pietele occidentale, iar accentul producatorului sapunurilor Dove si a supelor Knorr pare a se apleca mai degraba catre sapun, adica spre produsele destinate ingrijirii personale, scrie Business Cover.

Cum va evolua piata de fuziuni si achizitii in 2011. In timp ce "varul" Citroen C4 s-a innoit complet, in cazul compactei 308 de la Peugeot va fi doar un facelift, care urmeaza sa fie prezentat peste putin timp, la Salonul de la Geneva, unde vor fi anuntate si preturile. Debutul pe piata europeana este programat pentru luna aprilie. Aflat la mijlocul duratei de viata, Peugeot 308 a primit aceasta operatiune de improspatare prin implementarea noului cod stilistic al marcii. Au fost revizuite, la exterior, parasocurile, grila frontala si blocurile optice, vizate fiind toate versiunile constructive - hatchback, break si coupe-cabriolet (308, 308 SW si 308 CC). Noul Peugeot 308 va fi disponibil in 11 culori, dintre care 3 sunt noi, anunta 24auto.ro.

Hoteluri mai ieftine in Bucuresti. Primaria a anulat taxa de 3%. Taxa hoteliera de 3% din veniturile provenite din cazare a fost eliminata pentru acest an de Primaria Capitalei, care a renuntat astfel la incasari estimate la peste 2 milioane de euro pentru intregul an, dar i-a determinat pe hotelieri sa reduca tarifele cu 3%. Decizia a fost transmisa turoperatorilor intr-o scrisoare adresata, la sfarsitul lunii ianuarie, Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc de catre Directia Generala de Dezvoltare si Investitii a Primariei Municipiului Bucuresti, informeaza Gandul.

Ce bugete au alocate romanii pentru achizitia unei locuinte. Aproximativ sapte din zece romani care cauta un apartament cu doua camere se uita spre cele ale caror preturi nu sar de 60.000 euro. Analiza si informatiile au fost publicate intr-un studiu realizat de portalul imopedia.ro. In primavara lui 2009, 58% dintre bucuresteni doreau astfel de proprietati, cu 10% mai putini decat in toamna anului 2010. Cresterea cea mai mare, sub pragul de 60.000 euro, o inregistreaza insa garsonierele, care au ajuns de la o pondere de 70% in primavara anului 2009, cand a pornit Programul "Prima Casa", la una de 89% in toamna lui 2010. Din cautarile de pe portalul imopedia.ro se poate observa ca, pe masura ce preturile locuintelor au scazut, interesul pentru garsoniere cu buget intre 60.000 euro si 75.000 euro s-au diminuat. Astfel, daca la debutul programului ele reprezentau 27% din totalul cautarilor, la finele anului trecut acestea aveau doar 11%, scrie Romania Libera.

Gratie ProTv si Internetului, Adrian Sarbu este cel mai influent om din Romania. Acestea sunt concluziile ce se pot desprinde dupa ce verticalnews.ro a luat la puricat audientele pe care le inregistreaza, cu toate produsele (statii radio-tv, print si internet), marile grupuri de presa din Romania. Remarcam ca este prima oara cand se face un studiu de acest gen in care a fost luata in calcul si audienta inregistrata in mediul online. In pofida schimbarilor care au bulversat mass-media in Romania din ultima perioada, din cauza recesiunii, in mintea multora a ramas acelasi top al trustrurilor media din 2007-2008. Se intampla atunci, in urma cu trei ani, sa ne laudam cu crestere economica, iar elvetienii de la Ringier sa profite de bunastare si sa detina astfel suprematia in lumea presei scrise. La trei ani distanta, inca se sustine ca Ringier este si acum numarul 1, anunta VerticalNews.

Revine interesul pentru apartamente. Cele mai cautate unitati locative au doua camere si un pret de strigare de 65.000 de euro. Cumparatorii vin din ce in ce mai des la vizionari de locuinte, ceea ce arata o crestere a apetitului pentru achizitionarea de case. Vanzarile se perfecteaza insa greu. Costin Mihalea, din Bucuresti, a scos la vanzare apartamentul sau de trei camere situat in cartierul Drumul Taberei in noiembrie 2010. Pretul cerut: 65.000 de euro. Dupa aproape trei luni, a reusit sa-l vanda. Suma obtinuta: 56.000 de euro, informeaza Adevarul.

Peste 50% dintre romani isi iau bilet la spectacol cu cardul online. Care sunt avantajele. In urma cu trei ani, un sfert din biletele la spectacole se cumparau online cu cardul. In prezent, mai mult de jumatate din numarul de bilete se achita online cu cardul, spun reprezentantii site-urilor de profil. Romanii platesc tot mai des online, cu cardul, atunci cand cumpara bilete la concerte, spectacole, teatre sau festivaluri. Anul trecut, comparativ cu 2009, numarul de tranzactii cu cardul pe segmentul de divertisment s-a triplat, inregistrand cea mai mare crestere intre principalele domenii din comertul electronic, potrivit datelor GECAD ePayment, furnizate pentru Gandul.

Banii de pensii private au sarit de 1 miliard de euro. Pentru prima data de la infiintare, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au depasit un miliard de euro. Activele totale ale fondurilor de pe piata pensiilor private obligatorii au atins 4,5 miliarde lei, adica peste 1 miliard de euro la finele lunii ianuarie. Fondurile consemneaza astfel un randament de 3,9%, in continuare mai mare decat inflatia prognozata de BNR. Cele noua fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lunii ianuarie, 5.211.184 participanti la Pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cu 24.817 mai multi decat in luna anterioara. Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe Pilonul II, cu active de 1,76 miliarde lei la finele lunii ianuarie, scrie Romania Libera.