Haine si mancare pe card de credit: Semn ca romanii o duc mai bine sau mai rau? Utilizarea zilnica a cardului de credit, pentru produse de baza si nu doar pentru televizoare, este vazuta de unii bancheri ca semn al iesirii din criza. Altii insa ii contrazic si atrag atentia ca prin incurajarea consumului, acest fenomen poate adanci criza din Romania. Robert Zanescu, directorul de comunicare al Bancpost, a declarat ca pentru banci "criza se va termina atunci cand romanii vor vedea cardul de credit ca pe o unealta de fiecare zi si nu doar ca un acces la achizitia de televizoare". Intrebat daca este bine ca romanii folosesc cardurile de credit si pentru achizitia unor bunuri de baza, analistul bancar Bogdan Baltazar a spus ca "pentru asta sunt facute". Integral in Daily Business.

Business ReportFoto: Colaj foto

Smartphone-urile si tabletele - 3 miliarde in 3 ani. Vor fi utile si pentru business? Tendinta pare clara: TV-ul va lua locul desktopului (mai bine zis va seveni un server al casei), la bataie cu notebookurile, care vor ceda o parte din piata dispozitivelor si mai mobile. "Uneltele" pe care le purtam mereu la noi nu vor mai fi laptopurile ci tabletele si smartphoneurile. Specialistii estimeaza ca pana in 2013 numarul dispozitivelor mobile inteligente (asa numitele smartphone-uri si tablete) va ajunge la trei miliarde la nivel global. Dar, pentru a deveni companioni de zi cu zi, tabletele si smartphone-urile trebuie sa fie capabile sa ruleze aplicatii de business uzuale, asa cum fac azi notebookurile. Tendinta globala de mobilizare a afacerii se face simtita si la nivel local, companiile investind tot mai mult in tehnologii noi de comunicatie, bazate pe functii care permit flexibilitatea procesului decizional, scrie Business Cover.

Produsele Coca-Cola, Jacobs si Nescafe, de "calitate inferioara" pentru piata din Europa de Est? Multinationalele care comercializeaza alimente si bauturi ambaleaza produse de calitate distincta pentru diferite tari europene, sub acelasi nume, sustine un studiu realizat de Asociatia consumatorilor din Slovacia. Asociatia a testat o serie de produse alimentare achizitionate din supermarketuri din opt state membre ale UE: Germania, Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. "Produsele de calitate mai scazuta au fost destinate <> state membre ale UE. Produsele de calitate inferioara nu au fost niciodata plasate pe piata germana sau austriaca", a declarat presedintele asociatiei, Milos Lauko, citat de EurActiv.ro.

Trecerea la euro in 2015: sansele si rostul. Ce e competitivitatea si cum sta Romania fata de UE. Cifrele care ne leaga de leu. Pentru aderarea la euro, trebuie indeplinite cinci criterii nominale de convergenta si adusa legislatia de organizare si functionare a bancii centrale nationale la un numitor comun cu cea a Bancii Centrale Europene. Situatia se imbunatateste, piata se dezvolta, perceptia pare a fi mai buna (tocmai am coborat cu prima de risc sub cea a Ungariei). In plus, acest indicator este in miscare, cu tendinta de crestere a dobanzilor pe zona euro. Venind din sens contrar, ar trebui sa reusim cumva sa ne apropiem suficient, ceea ce este dificil. Analiza integrala pe site-ul CursdeGuvernare.ro.

Canon versus Nikon. De ce Canon? De ce Nikon? Probabil ca ati auzit pe la prietenii fotografi sau pe forumurile de pe internet discutii interminabile pornind de la ideea "Canon versus Nikon".De ce aceste dispute? Poate pentru ca cei doi impart impreuna aproximativ 70% din piata retail de aparate si obiective foto, fie ele compacte sau SLR, iar disputa comerciala dintre cei doi giganti pentru suprematia pe piata are ecouri si in randurile utilizatorilor. In continuare va propunem o altfel de abordare a rivalitatii dintre cei doi, dintr-o perspectiva mai istorica. Ne vom axa pe camerele foto si pe sistemele optice pentru formatul mic, de 35mm sau APS, scrie ItPlay.ro.

Noua tentativa de revocare a conducerii Sibex. O parte dintre actionarii care au esuat anul trecut sa schimbe conducerea bursei sibiene vor sa isi incerce din nou norocul la Adunarea Generala a Actionarilor Sibex, programata pentru finele acestei luni. Alexandru Elian, seful casei de brokeraj "Delta Valori Mobiliare", care detine aproape 5% din Sibex, impreuna cu Bogdan Balosan, Narcisa Grigoriu si Cornel Albu au solicitat revocarea actualului Consiliu de Administratie al bursie sibiene si alegerea unuia nou prin metoda votului cumulativ. Cristian Sima, unul dintre cei mai importanti actionari care au incercat, anul trecut, sa schimbe CA-ul de la Sibiu, este asteptat sa se ralieze la acest demers, scrie Bursa.ro.

Salariile la raport! Cat castiga sefii companiilor de la Bursa? Pe pietele dezvoltate transparenta companiilor listate merge pana intr-acolo incat emitentii raporteaza salariile managerilor si administratorilor, dar si premiile cuvenite conducerii. Nu la fel putem spune despre societatile listate pe bursa romaneasca. Practica este cu atat mai greu de inteles in cazul emitentilor cu actionariat strain ale caror companii-mama sunt listate pe bursele europene si fac publice informatii cu privire la veniturile incasate de catre management, scrie EconomicTimes.ro.

Cum sa castigi in instanta impotriva bancii. OUG 50 a creat o furtuna pe piata bancara. Multi clienti s-au trezit ca sunt furati de banci si ,cu legea in buzunar, s-au organizat in grupuri, si-au luat avocati si au dat bancile in judecata. Guvernul a luat apoi partea bancilor, optimismul clientilor s-a dezumflat. Mai ales dupa cateva decizii surprinzatoare ale instantei. Ce mai e de facut in 2011, in viziunea unui avocat. Marius Coltuc, seful casei de avocatura care ii poarta numele, spune ca razboiul nu este pierdut. Cei care au avut clauze abuzive in contracte se pot adresa in continuare instantei, scrie Money.ro.

Spovedania lui Padure: Dezvoltatorii au fost lacomi. Am gresit ca am vandut investitorilor. Omul de afaceri George Padure, fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei, a ajuns la concluzia ca greselile recunoscute sunt pe jumatate iertate, motiv pentru care a facut o lista cu greselile pe care le-au facut actorii implicati in piata imobiliara, printre care se numara si el. "Nu trebuie sa ne fie rusine sa recunoastem ca piata imobiliara se afla intr-un impas. Daca numai recunoastem si nu incercam sa reparam greselile facute nu vom putea vorbi de o piata matura", a declarat omul de afaceri, in cadrul targului imobiliar tIMOn. Acesta a facut o lista de greseli pe care dezvoltatorii, agentii imobiliari, bancile, guvernul si presa le-au facut in anii de "boom" imobiliar. Padure a caracterizat dezvoltatorii ca fiind lacomi si lipsiti de experienta si profesionalism, scrie Capital.

In articolul "Miza referendumului pentru Capitala: cine controleaza Bucurestiul controleaza Romania", ZF scrie: "Referendumul local care va avea loc in Bucuresti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miza enorma. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a decis miercuri seara, pe 13 aprilie, ca pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucurestenii se vor pronunta daca sunt de acord sau nu cu disparitia functiilor de primar de sector alesi de cetateni si a consiliilor locale de sector". Integral in Ziarul Financiar.

Cum i-a lovit guvernul pe contabili. Proprietarii firmelor mici vor fi bucurosi pentru ca nu vor mai fi nevoiti sa angajeze contabili. Guvernul a modificat Legea contabilitatii pentru a da posibilitatea absolventilor facultatilor economice sa tina contabilitatea firmelor mici. "Aceste firme mici vor avea posibilitatea de a opta cine sa tina contabilitatea: fie directorul financiar, fie expertul contabil, fie o persoana fizica, absolventa de studii superioare economice", a spus Ialomitianu. Intentia Finantelor de a permite firmelor mici sa isi tina singure contabilitatea a iscat o controversa cu reprezentantii profesiei contabile, care spun ca masura va crea haos in economie, scrie Capital.

Poate fi oprit pretul benzinei? Transportatorii spun ca inghetarea pretului la combustibili ar ajuta temporar agentii economici, insa reprezentantii companiilor producatoare sustin ca o astfel de masura ar afecta mediul investitional. De la inceputul anului, preturile la combustibili au fost majorate de 7 ori, iar pretul la unele sortimente de benzina a ajuns la 6,1 lei/litru. Frecventa foarte mare a majorarilor de preturi la combustibili si depasirea pragului de 6 lei/litru la vanzarea la pompa l-au determinat pe premierul Emil Boc sa ceara Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca preturile la carburanti pot fi inghetate, scrie Romania Libera.

Ambasada Coreei de Sud, de vanzare cu 1,6 milioane de euro. Vila in care isi desfasoara activitatea Ambasada Coreei de Sud in Romania este cea mai scumpa proprietate de la targul imobiliar national tIMOn, care se desfasoara in perioada 14-17 aprilie in Capitala. Cladirea Ambasadei Coreei de Sud este scoasa la vanzare din noiembrie 2010, dar nu si-a gasit inca un cumparator, desi au fost facute cateva oferte in acest sens. Peste 100 de companii sunt prezente, in perioada 14-17 aprilie, la targul imobiliar national tIMOn care se desfasoara in Piata Constitutiei din Capitala. Locuintele scoase la vanzare la targ au preturi cuprinse intre 30.600 de euro si 1,6 milioane de euro, iar cumparatorii pot beneficia de disconturi, cadouri si promotii, scrie Adevarul.

Ce trebuie sa stii ca sa te angajazei la BNR, unde salariul mediu depaseste 1.000 de euro. Banca Centrala cauta de la economisti si juristi pana la ingineri sau artisti. Banca Nationala a Romaniei a postat pe site mai multe anunturi de angajare care acopera o arie larga de potentiali candidati de la economisti si juristi pana la pictori, arhitecti si ingineri. Pentru toate posturile, inclusiv pentru cele care nu necesita pregatire universitara, BNR impune mai multe etape de testare. Este vorba despre un interviu preliminar impreuna cu testarea psihologica, un test profesional scris si un interviu socio-profesional. Membrii comisiilor de evaluare testeaza, pe langa abilitatile profesionale si cunostintele de cultura generala ale potentialilor angajati, capacitatea de comunicare a acestora, dar si cunostintele lor privind organizarea BNR, obiectivele si sarcinile institutiei, scrie Romania Libera.

Vanzatorii de case noi atrag clienti cu masini-cadou. Dezvoltatorii imobiliari si-au schimbat complet strategia, comparativ cu practicile din perioada de boom imobiliar. Toti ofera acum discounturi, masini, mobilier, dar si finisaje la alegere. Daca la targurile imobiliare din urma cu doi-trei ani cumparatorul era pus in fata unor preturi pe care nu le putea negocia, depasind frecvent 1.200-1.300 de euro pe metru patrat, dezvoltatorii de astazi se intrec in oferte flexibile, astfel incat sa reuseasca sa vanda sutele de locuinte din stocuri. Daca vorbim de preturi, acestea au coborat, la cele mai multe oferte, sub 1.000 euro/ metru patrat, scrie EVZ.

Planul viitorului delfinariu din Constanta: Balene ucigase, terapie cu delfini, bazine de nasteri si un planetariu cu cinema 3D. In cativa ani, Delfinariul din Constanta ar putea deveni principala atractie a Litoralului, aici construindu-se un nou complex cu acvariu urias, pe trei etaje, bazine pentru foci si pinguini, planetariu cu cinema 3D si gradina botanica. Ar mai putea fi aduse chiar balene ucigase, pentru spectacole, intr-un bazin adanc de 30 de metri, creat special. In plus, s-ar mai putea deschide si bazine de nasteri sau pentru terapie cu delfini. "Deocamdata, totul se reduce la bani. N-avem o bagheta fermecata". Toate acestea pot deveni realitate daca in perioada imediat urmatoare se vor gasi fonduri, scrie Gandul.

Wizz Air isi reduce activitatea la Cluj. Autoritatile ii acuza de santaj. Reprezentantii companiei lowcost Wizz Air au anuntat ca reduc cu 33% numarul curselor operate pe Aeroportul Cluj-Napoca. Decizia vine ca urmare a majorarii taxelor de aeroport percepute de conducerea Aeroportului Cluj-Napoca, potrivit surselor citate. Neintelegerile dintre Wizz Air si Aeroportul Cluj Napoca au inceput in urma cu trei zile, atunci cand conducerea companiei aeriene a fost notificata ca taxele de aeroport vor fi majorate, scrie EVZ.

Citeste si: