Romania pregateste un referendum vizand amendarea Constitutiei pentru a interzice casatoriile gay, o decizie care, potrivit avertismentelor lansate de o serie de organizatii pentru drepturile omului, ar indrepta tara spre o traiectorie "neliberala", alaturi de alte tari cu pozitii asemanatoare, precum Ungaria si Polonia, scrie Politico, in editia din 6 octombrie, citata de Rador. In articolul semnat de Claudia Ciobanu, Politico dedica un spatiu amplu subiectului, amintind tarile europene care au avut initiative similare.

Foto:

Redam mai jos pasajele relevante, traduse de agentia Rador.

<

"Este o problema extrem de serioasa", le-a declarat reporterilor, luna trecuta, Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democat (PSD) de guvernamamt si totodata cel mai puternic politician din Romania, el pledand pentru amendarea rapida a Constitutiei. "Chiar daca unii dintre colegii mei de la Bruxelles sunt nemultumiti de ceea ce se petrece in Romania, vom face ca acest lucru sa se intample.

Votarea planuita, care ar putea avea loc in luna noiembrie, este rezultatul campaniei duse de Coalitia pentru Familie, din care fac parte numeroase organizatii, multe dintre ele religioase sau declarandu-se ca "sustinatoare ale vietii". In anul 2015, cu sprijinul influentei Biserici Ortodoxe, organizatia a strans 3 milioane de semnaturi (populatia Romaniei este de 20 de milioane) in doar cateva luni, indeajuns de multe pentru ca aceasta initiativa sa ajunga in parlament.

"Avem dreptul constitutional si obligatia morala de a apara familia in fata acelor tndinte din societatea moderna care ii diminueaza importanta si ii acelereaza degradarea", se afirma pe pagina web a Coalitiei pentru Familie.

Toate partidele politice importante si-au declarat sprijinul pentru acest amendament constitutional, cu exceptia unui partid recent infiintat, Uniunea Salvati Romana (USR), iar initiativa ar urma sa fie aprobata de parlament. Guvernul a declarat ca doreste ca, in luna noiembrie, sa organizeze un referendum, dar, dat fiind anuntul Curtii Constitutionale din aeasta saptamana, potrivit caruia ea va analiza compatibilitatea legii cu restul Constitutiei, votarea ar putea fi amanata.

Daca participarea va depasi 30% din electorat, votul afrmativ ar da unda verse amendamentului constitutional, reducand la zero decenii intregi de campanie ale organizatiilor LGBTQ din Romania si punand probabil tara in conflict cu Bruxelles-ul.

"Acest referendum dovedeste ca Romania se indreapta intr-o directie neliberala", a declarat Vlad Viski, presedintele MozaiQ, una dintre cele mai mari organizatii sustinatoare ale drepturilor LGBTQ din Romania.

Influenta religioasa

Referendumul din Romania pe tema casatoriei intre persoane de acelasi sex nu este primul de acest fel din regiune.

In Croatia, o grupare numita In Numele Familiei a strans 750.000de semnaturi in 2013 pentru a lansa un referendum care a amendat cu succes Constitutia tarii, astfel incat ea sa stipuleze ca o casatorie nu poate avea loc decat intre un barbat si o femeie.

In 2015, Alianta pentru Familie, mobilizata de slovaci in sprijinul organizarii unui referendum care sa restrictioneze dreptul la familie al homosexualilor, a esuat din cauza absenteismului. In acelasi an, o organizatie din Slovenia, Copiii Sunt in Joc, a apelat la un referendum pentru a bloc aplanul guvernului de a legaliza casatoriile homosexuale (Tara a adoptat o asemenea lege in acest an).

Eforturi similare, menite sa-i mobilizeze pe cetateni pentru a restrictiona drepturile homosexualilor, s-au mai semnalat si in Georgia, Bulgaria, Franta, dar si in alte tari din Europa. In multe cazuri, organizatiile religioase din SUA au jucat un rol activ in aceste campanii.

Coalitia din Romania a beneficiat de asistenta juridica din partea mai multor organizatii crestine conservatoare din SUA, printre care Alliance Defending Freedom (ADF - Alianta in Apararea Libertatii, n. red.) si Liberty Counsel (Consiliul Libertatii, n. red.). In Statele Unite, ambele sunt calificate drept promotoare ale urii impotriva gruparilor LGBTQ de catre Southern Poverty Law Center. Departamentele internationale ale ambelor organizatii au inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei consideratiile de ordin legal in sprijinul referendumului, acest for trebuind sa estimeze daca initiativa civila poate fi discutata in parlament.

La repetatele cereri de a face comentarii care sa fie mentionate in acest articol, Coalitia a replicat prin trei linkuri de pe internet - unul legat de un articol despre presupuse ataucri la adresa sustinatorilor organizatiei, un altul despre un festival al travestitilor si un al treilea legat de un articol despre propaganda. N-au fost oferite si alte informatii.

Vicepresedintele pentru probeme juridice al organizatiei Liberty Counsel, Horatio Mihet, a declarat ca organizatia "a oferit consiliere juridica si a impartasit din lectiile invatate in timp ce sustinea casatoriile naturale din Statele Unite si din alte tari". Andreas Thonhauser, purtatorul de cuvant al organizatiei ADF International, a declarat ca gruparea a oferit asistenta juridica si in alte tari din regiune care au cerut ajutor.

Bisericile locale - fie Biserica Ortodoxa din Romania sau Bisericile Catolice din Slovacia si Croatia - s-au implicat si ele in recentele campanii impotriva drepturilor LGBTQ. Eforturile de interzicere a casatoriilor intre persoane de acelasi sex tind totodata sa mearga mana in mana cu campaniile vizand eliminarea educatiei sxuale din programele scolare si restrictionarea drepturilor la avort.(...)

"Valorile traditionale"

In pofida aderarii tarilor est-europene la Uniunea Europeana, cele mai multe dintre ele sunt marcate de inegalitati sociale si nu au ajuns la prosperitatea la care sperau in calitate de cetateni europeni. Frustrarile rezultate au facut din ele un teren propice miscarilor conservatoare sociale si politice.

Originalele regimuri neliberale, precum cel al lui Viktor Orban din Ungaria sau cel al lui Jaroslaw Kaczynski din Polonia au creat o formula politica potrivit careia sprijinul claselor cu venituri mici este strategic legat de masuri economice si care promoveaza o agenda sociala conservatoare bazata pe discursul nationalist al apararii de amenintarile din afara: refugiatii, homosexualii si feminismul.

Incepand din 2010, de cand Orban a devenit premier, Ungaria si-a schimbat Constitutia, astfel incat ea sa apere viata fatului de masurile anticonceptionale si sa reduca definitia casatoriei la o uniune intre persoane heterosexuale.

In cursul acestui an, Orban a gazduit Congresul Mondial al Famillilor, o coalitie internationala din SUA din care fac pare grupari religioase care se opun drepturilor homosexualilor, avortului si educatiei sexuale. A fost pentru prima oara cand un guvern a gazduit congresul anual care s-a organizat incepad din 1997 si despre care cei mai multi cred ca ar fi "eminenta cenuse" din spatele durelor legi impotrva homosexualilor din Rusia.(...)>>