Secretarul de stat american pe probleme de aparare, Robert Gates, a declarat ca Republica Nord Coreeana ar putea dezvolta capabilitati care sa ii permita producerea de rachete balistice intercontinentale in cel mult cinci ani. Acest fapt duce la transformarea Coreei de Nord intr-o amenintare directa la adresa SUA, anunta Reuters.

Secretarul de stat isi bazeaza declaratia atat pe un raport al serviciilor secrete americane ce specifica in anul 2001 ca in 15 ani America va avea de infruntat amenintari nucleare din partea Iranului si Coreei de Nord cat si pe recentele lansari si teste facute de Coreea de Nord in care un progres este evident.

Coreea de Nord incearca de mai bine de zece ani sa construiasca rachete cu raza lunga de actiune. Cu toate acestea, testele pentru Taepodong-2 (cu o raza de actiune de 6700 km) arata ca sunt inca departe de atingerea scopului. In timpul testarilor din 2006 racheta nu a rezistat in aer decat mai mult de cateva secunde, in schimb la cele din 2009 a reusit sa ramana in aer un timp mai indelungat, insa tehnic testul a fost un esec.

In momentul de fata arsenalul nord-coreean include rachete cu raza intermediara de actiune ce pot atinge o distanta de 3000 km. Pentru SUA nu este un pericol direct, insa aceste rachete ar putea lovi Japonia amenintand astfel si baza militara americana de la Guam.