PDL ataca in justitie zanele lui Dragnea. USL a dat sfoara in tara ca, pe 29 iulie, va organiza evenimente cu clovni, baloane si zane pentru copiii celor care merg la vot. Presati de UE sa accepte ca referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu sa fie valid daca la urne se vor prezenta 50 % plus unul dintre cetatenii cu drept de vot, reprezentantii Puterii s-au vazut nevoiti sasi scoata alegatorii la urne prin orice mijloace. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a trimis primarilor social-democrati scrisori cu instructiuni privind mobilizarea la vot, inclusiv prin organizarea de tombole, premiile putand fi: bilete la concerte, filme, carti, vacante. Iar pentru copii: evenimente cu clovni, baloane, zane, biciclete. Directiva data de Dragnea a fost recunoscuta de vicepresedintele PNL Teleorman, Dan Popescu, care a anuntat ca "la tombole se vor acorda premii simbolice pentru mobilizarea electoratului". Pentru ca PDL a acuzat faptul ca tombolele nu sunt legale, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat ca organizarea de tombole dupa vot de catre ONG-uri sau altcineva decat un partid pentru a premia participarea la vot nu reprezinta o incalcare a legii, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Macovei: Romanii trebuie sa le multumeasca lui Ponta, Antonescu, Voiculescu, Voicu pentu scaderea nivelului de trai si pentru ca au facut de ras Romania. Monica Macovei, europarlamentar PDl si fost ministru al Justitiei, a declarat pentru Romania libera: "criticile din proiectul de raport de tara din cadrul MCV atrag consecinte grave pentru evolutia Romaniei" "In primul rand, din cauza abuzurilor USL, nu intram in spatiul Schengen in aceasta toamna, asa cum era prevazut. USL si Guvernul Ponta au suspendat legea si democratia in Romania, i-au amenintat pe judecatorii Curtii Constitutionale si pe procurorii si judecatorii care au lucrat in dosarele in care au fost invinuiti politicieni. Riscam sa pierdem bani. Dupa acest raport, leul se va deprecia si mai mult. Se va pierde dreptul la munca in spatiul UE. Miliardele de euro trimise in tara de cei care muncesc in strainatate au ridicat nivelul de trai in special in mediul rural, au echilibrat balanta intrarilor de valuta din tara cu ce iesea din tara, au impiedicat prabusirea economiei. Acum, cei care au contribuit la salvarea economiei Romaniei nu au drept la vot pentru ca USL a desfiintat sute de sectii de votare din strainatate, in special in Spania si Italia", a spus Macovei, anunta Romania Libera.

Cum bifeaza USL solicitarile venite de la Bruxelles. USL a restituit, partial, atributiile CCR, a acceptat cvorumul la referendum si invita partidele la negocieri privind Avocatul Poporului. Puterea a renuntat sau este pe cale sa renunte la o parte din schimbarile operate in ultimele zece zile si care au fost criticate, deocamdata neoficial, de Comisia Europeana. Modificarile se discuta in cadrul unei sesiuni extraordinare a celor doua Camere. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a modificat Legea Curtii Constitutionale, astfel incat institutia poate judeca hotararile cu caracter normativ ale Parlamentului care nu privesc decizii individuale sau aspecte care tin de autonomia interna a celor doua Camere. Astfel, numirea sau revocarea din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sau a Avocatului Poporului nu mai poate fi contestata la CCR. Varianta a fost aprobata cu voturile parlamentarilor USL din comisia juridica si se bazeaza pe deciziile recente ale Curtii Constitutionale. Judecatorii au stabilit ca legea prin care Curtea nu poate judeca hotararile Parlamentului nu este constitutionala. Ei au precizat ca decizia lor intra in vigoare imediat, si nu la publicarea in Monitorul Oficial, informeaza Adevarul.

Plagiatul lui Ponta, 99% confirmat. Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, singurul for indreptatit care nu se pronuntase inca in privinta tezei de doctorat, a decis aseara, cu unanimitate de voturi, ca lucrarea reprezinta un plagiat. Doctoratul premierului a fost analizat de trei organisme: Consiliul National de Acordare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul National de Etica (CNE) si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti. CNATDCU a dat verdict de plagiat inca din data de 29 iunie, CNE a decis ca lucrarea nu are vicii, iar Universitatea da azi verdictul oficial. Surse EVZ sustin ca acesta va confirma plagiatul. Doua foruri din cele trei care au analizat lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta au pus verdictul clar de plagiat. Cea mai recenta analiza a fost cea a Comisiei de Etica din cadrul Universitatii din Bucuresti care a decis aseara, cu unanimitate de voturi, ca teza premierului contine pagini intregi copiate din alte lucrari, fara vreo mentionare a surselor, scrie EVZ.

USL, "interzisa" in centrul Romaniei. Alegerile de luna trecuta nu au schimbat mai nimic in Regiunea Centru, acolo unde USL-ul se bucura de majoritate doar in Consiliul Local Brasov. Chiar daca atentia politica a fost mutata, de pe rezultatele alegerilor din 10 iunie, pe referendumul de saptamana viitoare, totusi rezultatele scrutinului de luna trecuta au ramas proaspete, in special in memoria noilor alesi locali. Daca in regiunea de dezvoltare Nord-Vest USL-ul nu a avut vreun rival puternic, lucrurile au stat complet diferit in cea de Centru. In Targu-Mures, Brasov, Sibiu, Alba Iulia, Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe alegatorii au preferat, in general, continuitatea in dauna schimbarii, iar principalul partid de guvernamant a reusit sa ocupe primul loc in preferintele electoratului doar in Brasov. In orasul de sub Tampa, grupul consilierilor locali din tabara USL-ului a atins numarul 12, fata de noua cu cat se mandreste PDL. Restul Consiliului, format din 27 de membri, a fost completat cu cate doi reprezentanti din tabara PP-DD-ului, UDMR-ului si FDGR-ului, minoritatea germana din Romania, anunta Romania Libera.