Liberalii, pagubitii crizei bugetare. PNL e pe cale sa faca o noua concesie PSD si sa renunte la ideea reducerii CAS cu 3%. Liberalii sunt nevoiti sa renunte la ideea reducerii CAS cu 3% in bugetul de anul viitor, in ciuda faptului ca aceasta masura a fost prezentata ca fiind una prioritara atat de ministrul liberal de Finante, Daniel Chitoiu, dar si de presedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat surse din PNL pentru EVZ. "Este o decizie pe care am luat-o si pe care suntem hotarati si cred ca vom avea concursul si al partenerilor din PSD si al partenerilor din Guvern sa o introducem", spunea Antonescu, in urma cu cateva zile, in legatura cu reducerea CAS, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Fostii diplomati, la un pas sa primeasca din nou pensii speciale. Comisia de politica externa din Senat a dat aviz pozitiv pe legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care acorda, pe langa pensie, indemnizatii pentru fostii diplomati. Potrivit ordonantei guvernamentale, fostii ambasadori si consuli cu o vechime neintrerupta de 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe si care erau pensionari la 31 august 2010, vor putea beneficia de o indemnizatie diplomatica de maximum 3.571 de lei brut, lunar. Ordonanta de urgenta si-a inceput parcursul legislativ si a ajuns luni pe masa Comisiei de politica externa din Senat. "Am dat aviz pozitiv, in unanimitate, pentru OUG", a declarat Petru Filip, presedintele comisiei, potrivit Adevarul.

Dragnea a propus in Guvern angajarea raspunderii pe trei legi, Ponta insa s-a opus; discutia continua. Vicepremierul Liviu Dragnea a propus Guvernului, saptamana trecuta, angajarea raspunderii pe trei legi, respectiv descentralizarea, functionarul public si administratia publica, dar premierul Victor Ponta s-a opus invocand practica fostului Cabinet, tema urmand sa mai fie discutata la nivel politic. Surse participante la sedinta de guvern au relatat pentru Mediafax ca premierul Ponta s-a opus ideii ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea simultan pe un pachet de trei legi, motivand ca aceasta a reprezentat o practica a Cabinetului Boc si ca el vrea sa evite asemanarea cu fosta guvernare, scrie Gandul.

Basescu si CCR, pe lista neagra a premierului. Victor Ponta se plange ca presedintele recurge prea des de contestarea legilor la Curte si spune ca acesta va pleca de la Cotroceni "la vreun tribunal, pe undeva". In contextul unei rectificari bugetare care va lua bani de la CCR, ANI si Administratia Prezidentiala, premierul Victor Ponta a atacat ieri cu virulenta atat Curtea, cat si pe presedintele Traian Basescu. Garantul, in vizita de saptamana trecuta, din SUA, al mecanismelor democratice si constitutionale din Romania, Ponta a uitat cu totul acest rol si s-a plans, la Bucuresti, de costul contestatiilor pe care le depune presedintele Traian Basescu la CCR pe tema anumitor legi emise de Parlament, scrie EVZ.

Guvernul acorda 3 milioane de euro pentru avionul demnitarilor. Secretariatul General al Guvernului va primi la rectificarea bugetara o suma de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea in leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate si utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale. RA-APPS functioneaza in subordinea SGG. "In bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, la capitolul 51.01, este cuprinsa si suma de 13.500 mii lei, care va fi utilizata exclusiv pentru plata obligatiilor pe anul 2013, aferente contractului de leasing...", se arata in proiectul de rectificare, potrivit Adevarul.

Boc nu vrea finala Ponta-Antonescu la alegerile prezidentiale. Fostul premier Emil Boc a sustinut ca unificarea dreptei este o prioritate politica pentru partidele de dreapta, iar in lipsa unificarii, Victor Ponta si Crin Antonescu vor ajunge in turul doi al alegerilor prezidentiale, transmite Mediafax. Emil Boc a declarat ca partidele de dreapta are o misiune clara, "sa lase orgoliile de-o parte, sa ingroape la doi metri sub pamant lucrurile care despart partidele" si sa puna in fata lucrurile care le unesc, pentru a propune un singur candidat la alegerile prezidentiale, capabil sa castige, scrie Romania libera.

PDL are dreptate si se insala in acelasi timp. Daca va obtine investitura, Catalin Predoiu va fi candidatul unei grupari care nu a obtinut nici 20% la ultimele algeri, iar notorietatea va fi mai mica decat a majoritatii liderilor din partid. Catalin Predoiu pare sa obtina cu multa usurinta dreptul de a candida la alegerile prezidentiale de anul viitor. In regiunea de nord-est, fostul ministru al Justitiei a fost votat sambata de 87,62% dintre militantii partidului. Contracandidatii sai au obtinut 10,38% (Gheorghe Falca) si 1,67% (Simona Cretu). Alegerile vor continua in fiecare spatamana de aici inainte, ultimul scrutin fiind programat in 14 decembrie la Bucuresti si in diaspora, scrie Deutsche Welle.