Sondaj Avangarde: Profilul de prezidentiabil al lui Klaus Iohannis nu este conform cu preferintele romanilor. O cercetare sociologica tip focus- grup realizata de Institutul Avangarde arata care este profilul presedintelui pe care si-l doresc romanii. Potrivit sondajului, printre cele mai importante caracteristici ale viitorului sef al statului se afla nationalitatea si religia. Rezultatele studiului Avangarde arata ca cel care ii va lua locul lui Traian Basescu la Cotroceni trebuie sa fie roman, sa fie patriot, sa fie crestin ortodox, sa fie familist, sa fie european, sa nu fi avut probleme cu justitia, sa lupte impotriva coruptiei. Klaus Iohannis pare a nu se incadra in acest profil, el fiind neamt si crestin luteran. De asemenea, potentialul prezidentiabil al ACL are probleme si la cu justitia, acesta avand un proces pe rol cu ANI, noteaza romaniatv.net. Institutul Avangarde este condus de sociologul Marius Pieleanu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Alianta Crestin Liberala, viitorul "nou" PNL. Punctele forte si punctele slabe vazute de analisti. PNL si PDL au fuzionat sambata doar pe hartie. Din punct de veder juridic, cele doua partide urmeaza sa se contopeasca intr-o singura formatiune de centru-dreapta, numita PNL, abia in 2017. Deocamdata, liberalii si democrat-liberalii s-au infratit sub umbrela Aliantei Crestin Liberale (ACL), cu scopul de a castiga alegerile prezidentiale din toamna. Sociologul Remus Stefureac e rezervat cand vine vorba despre nasterea noului PNL. "Deocamdata, trebuie sa vorbim despre o alianta electorala, nu despre un mare partid de dreapta. Pentru Romania, este foarte importanta o coagulare a fortelor de dreapta, in conditiile in care stanga este deja coagulata. Este foarte bine sa avem doua mari partide care sa guverneze alternativ. Ideal ar fi sa reziste mai mult la guvernare, sa fie cicluri mai mari, pentru a avea mai multa stabilitate politica", spune Remus Stefureac, director INSCOP, anuntaAdevarul.

Jocurile din spatele candidaturii lui Ponta. Alegerile prezidentiale din toamna acestui an sunt vazute in PSD ca momentul unei schimbari la varful partidului, iar taberele social-democrate se pozitioneaza pentru a profita de aceasta situatie. Premierul Victor Ponta va solicita, astazi, membrilor PSD reuniti in Consiliul National sprijinul pentru a candida la alegerile prezidentiale din acest an. "Voi candida. Asta e ceea ce voi cere pe 29, marti, in cadrul PSD, pentru ca am deja sprijinul oficializat al PC si al UNPR. Voi cere sprijinul pentru candidatura, dupa care in septembrie avem nevoie de un congres", a anuntat Victor Ponta, in urma cu o saptamana, in cadrul unui interviu, informeazaRomania Libera.

Andreea Paul isi lauda seful de partid ca pe vremea lui Ceausescu. Deputatul PDL Andreea Paul Vass i-a scris cateva randuri lui Vasile Blaga cu ocazia zilei lui de nastere. Urarea aduce aminte de laudele pe care membrii Partidului Comunist i le aduceau lui Nicolae Ceausescu. "La multi ani sanatosi, intelepti si victoriosi, Vasile Blaga! La multi ani noului partid mare PNL-PDL, de centru-dreapta, nascut chiar de ziua lui Blaga!", a scris Andreea Paul Vass pe pagina sa de Facebook. Chiar in ziua in care implinea 58 de ani, liderul democrat-liberalilor a participat la Congresul de fuziune PNL-PDL. Reprezentantii PDL si PNL au aproabat, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid. Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca aprobarea fuziunii inseamna semnarea certificatului de nastere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria moderna a Romaniei, scrieEVZ.

Presedintele PNL Targu Mures a demisionat din partid din cauza fuziunii cu PDL. Presedintele PNL Targu Mures, Ionela Ciotlaus, fost viceprimar al municipiului, a demisionat din partid, luni, sustinand ca fuziunea cu PDL a fost o decizie luata fara consultare interna si reprezinta pierderea identitatii liberale, transmite corespondentul Mediafax. Ionela Ciotlaus, fost viceprimar al municipiului, inlocuit de cateva luni cu Claudiu Maior (PDL), a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca si-a depus demisia din toate functiile politice detinute in PNL - vicepresedinte in BPJ Mures si presedinte al organizatiei liberale din Targu Mures - precum si din calitatea de membru al partidului, transmite corespondentul Mediafax. "Astazi (luni - n.r.) am demisionat. Motivele sunt legate de decizia de a demara procedurile de fuziune intre PNL si PDL si in acest fel pierderea identitatii liberale si asocierea cu adversarul politic de un deceniu. Raman fidela principiilor politice liberale, dar nu le voi subordona celor care pana mai ieri ne-au jignit si umilit in fel si chip￯, a declarat Ciotlaus, anuntaAdevarul.