Cine este Monica Macovei si ce vrea ea. Se afla in permanenta stare de asediu din 2005 incoace: hartuita de televiziunile mogulilor, defaimata de inamicii politici, atacata de cel mai important dintre aliatii sai, Traian Basescu. Monica Macovei este supravietuitoarea razboiului total in care a fost aproape singura impotriva tuturor. Legile ei si sistemul anticoruptie pe care l-a pus la punct au scos la suprafata lacomia unor politicieni si tendinta lor de a-si folosi functiile pentru a se imbogati. Poate ca nu s-a schimbat in totalitate mentalitatea demnitarului roman, dar frica de procurorii anticoruptie ii face pe multi sa fie mai retinuti si, eventual, sa-si gandeasca de pe pozitii mai putin mercantile cariera, scrie Sabina Fati in editorialul din Romania libera.

PoliticFoto: Colaj foto

Reprosul lui Basescu la adresa lui Macovei: "Ai garantata pensia de 4000 de euro de la Parlamentul European si acum vii si la prezidentiale ca vrei sa ne jucam". In perspectiva campaniei pentru prezidentiale, presedintele Traian Basescu s-a delimitat astazi de posibila candidatura ca independent a Monicai Macovei, careia i-a reprosat "demagogia". "Stiam ca si-o va anunta", a anticipat Basescu o candidatura a lui Macovei cu cateva ore inainte ca europarlamentarul PDL sa faca anuntul legat de intentiile sale. Presedintele si-a motivat reticenta invocand "demagogia" fostului ministru al Justitiei in momentul in care l-a acuzat, in 2013, de tradarea lui Daniel Morar, scos din carti in negocierea politica pentru Parchetul General, scrie Gandul. "Nu m-am impacat, caci aici ea imi spunea ca l-am tradat pe Morar. Nu poti sa fii atat de demagog incat sa ma acuzi de asa ceva. Trebuia sa cedez DNA-ul in negocierile cu Ponta", i-a raspuns Basescu lui Macovei intr-un interviu la B1.

Blaga spune ca Macovei se exclude singura din PDL daca alege sa candideze independenta la prezidentiale. "Noi nu dam afara pe nimeni din PDL, dar altii se dau afara in momentul in care ai o candidatura in afara partidului. Automat te pui in afara partidului, decizia ii apartine", a spus Blaga, adaugand: "Se exclude singura, nu trebuie sa exclud. Eu nu am dat afara din partid pe nimeni! Eu am adus oameni in partid, pur si simplu se exclude singura daca candideaza, nu trebuie sa o dam afara. E in afara partidului, articolul cred ca este 20 litera b, ne uitam. Nu trebuie sa votam, e simplu ca buna ziua", scrie Mediafax.

Basescu: Ponta ramane premier, daca pierde cursa pentru Cotroceni. In situatia in care pierde Presedintia Romaniei, Ponta ramane prim-ministru", a declarat Traian Basescu, marti, in cadrul emisiunii "Evenimentul zilei" de la B1TV. Basescu a explicat si motivul pentru care PSD nu-si va permite sa-i retraga sprijinul lui Ponta: "Cum credeti ca PSD ar avea curaj sa puna in mana viitorului presedinte, care nu este PSD, mandatul de primministru?". Seful statului a insistat pe faptul ca isi doreste ca Ponta sa nu ajunga presedinte, pentru ca "are o imagine foarte proasta pe exterior si pentru ca se gudura pe langa fiecare demnitar strain", potrivit EVZ.ro

Klaus Iohannis: Ponta nu a fost barbat cand a introdus tema religioasa in campanie. A fost o incercare slabuta. "Mi s-a parut ceea ce vi s-a parut si dumneavoastra si tuturor celor din spatiul public, ca cineva a introdus in mod fundamental gresit tema religioasa in campania electorala. Acest comportament este fundamental gresit si contravine clar Constitutiei care spune ca toti avem drepturi egale. Deci aducerea in discutie a acestei teme este fundamental gresita, indiferent cum este impachetata retoric. O retorica foarte discutabila, iar aici ma refer la retorica domnului Victor Ponta folosita la Craiova. A incercat sa introduca o temna fara sa fie el in culpa. O incercarea slabuta. Daca voia sa o faca, putea sa zica: "domnule, eu introduc tema asta", a declarat Iohannis pentru Adevarul.

Crin Antonescui: Inca o pseudo-vitejie a lui Ponta in pseudo-razboiul cu Basescu. Fostul presedinte al PNL considera ca denuntarea de catre premierul Ponta a pactului de coabitare cu presedintele Basescu este "un pseudo-gest politic" si "nu are sens decat in perspectiva campaniei electorale". "Ce inseamna ca denunta pactul? Exista vreun efect concret, exista vreo urmare denuntarii acestui pact? Nu are niciun fel de relevanta, este un pseudo-gest politic si nu are sens pentru domnul Ponta decat in perspectiva campaniei electorale, unde principala sa tema este lupta impotriva lui Traian Basescu, care, oricum, pleaca peste doua luni, indiferent ce s-ar intampla", a explicat Crin Antonescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, citeaza EVZ.ro