Alegeri prezidentiale 2014. Vasile Dancu: 14 sfaturi ca sa pierzi alegerile. Cum le "respecta" Ponta si Iohannis. Sociologul Vasile Dancu a enumerat 14 greseli pe care le pot face candidatii la Presedintie pentru a pierde alegerile in turul doi. "Adevarul" a corelat sfaturile sociologului cu miscarile politice ale celor doi candidati la Presedintie: Victor Ponta si Klaus Iohannis. mediat dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, sociologul Vasile Dancu, directorul institutului de sondare IRES, a publicat, pe blogul personal, un text intitulat sugestiv: "Draga candidatule (Cateva retete sigure de a pierde alegerile)". Citeste mai mult pe Adevarul.ro.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum a reusit Victor Ponta sa castige, in premiera, voturile romanilor din Republica Moldova. Premierul Victor Ponta a reusit pentru prima oara in istoria recenta a alegerilor din Romania, ca reprezentant al stangii, sa castige mai multe voturi de la cetatenii romani din Republica Moldova, decat contracandidatii de dreapta. Explicatia este simpla, considera analisti din Republica Moldova: bucurandu-se de sustinerea premierului Iurie Leanca, care s-a pus de-a curmezisul propriului partid (afiliat popularilor europeni, de dreapta), Victor Ponta a tras pentru sine capitalul de imagine oferit de proiectele de asistenta pe care Guvernul Romaniei le-a oferit Moldovei " zeci de milioane de euro, masini, gaze, modelul SMURD. Daca alteori Traian Basescu, PDL sau PNL castigau la scor voturile de peste Prut, acum Ponta si PSD au luat cu 6% peste Iohannis si alianta de dreapta. Mai mult pe Gandul. info.

PSD a cumparat linistea revolutionarilor inainte de alegeri. In a patra zi de campanie electorala a primului tur al alegerilor, PSD a semnat un protocol cu asociatiile de revolutionari in care le promite reluarea platii indemnizatiilor. Scopul, spun revolutionarii, a fost sa-i reduca la tacere pana dupa alegeri. Pe 6 octombrie 2014, la inceputul campaniei prezidentiale pentru primul tur al scrutinului pentru alegerea presedintelui, se semna, la Bucuresti, un protocol intre Partidul Social Democrat si noua asociatii de revolutionari. Detalii pe RomaniaLibera.ro.

Iohannis si Macovei au ajuns la un acord. Liderul Aliantei Crestin- Liberale Klaus Iohannis a declarat ieri, la Cluj, ca este pregatit se semneze acordul propus de Monica Macovei, in schimbul sustinerii acesteia pentru turul doi. Cei doi au ajuns astfel la o intelegere, Macovei anuntand ca il va vota pe Klaus Iohannis. Acordul prevede zece conditii privind garantarea statului de drept si independenta justitiei. "Am luat act cu bucurie de afirmatiile doamnei Monica Macovei in care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care eu imi asum o serie de puncte", a spus Iohhanis, informeaza EVZ.ro.

Deutsche Welle: E posibil sa nu mai aiba loc nicio dezbatere. Premierul isi doreste sa ramana in spatiul securizat al televiziunilor de partid si al celor manipulabile, recurgand la o flaterie stridenta cu scopul de a-i coaliza pe jurnalistii TV impotriva lui Klaus Iohannis. Victor Ponta a respins categoric oferta lui Klaus Iohannis, considerand ca este arbitrara si ca "un camin cultural dintr-un sat, un spital, un camin de batrani sau o fabrica', ar fi la fel de bune si legitime ca aula universitatii din Timisoara. Ba, mai mult, el pare sa mizeze pe indistinctia totala: "Orice loc din Romania este legitim pentru a gazdui o confruntare prezidentiala".

Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis: "Judetul a devenit o atractie turistica". Vicepremierul Liviu Dragnea sustine ca "peste 99 %" din voturile de pe listele suplimentare din Teleorman au fost pentru Klaus Iohannis. "Toti cetatenii, circuland in tara asta, au votat unde s-au gasit in ziua de duminica. Mie mi s-a parut ciudat la Cluj de exemplu, 25.000 de oameni au votat pe listele suplimentare, brusc. Si in Teleorman au fost foarte multi pe listele suplimentare. Bine, noi am fost mandri, ca in Telorman, dintr-odata, judetul ala a devenit o atractie turistica. Dar o sa fim mai atenti in turul 2. Nu, eu nu spun ca nu s-a votat corect. Dar stiu ca cei de pe listele suplimentare, mai mult de 99% au votat cu Klaus Iohannis." - a spus Dragnea joi, inainte de a intra in sediul central al PSD, potrivit StirileProtv.ro.

Dan Diaconescu a anuntat cui ii da votul in turul II. Liderul PPDD a spus ca, asa cum au votat si sustinatorii sai, il va sprijini pe Victor Ponta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Liderul PPDD, candidat la prezidentiale in primul tur, Dan Diaconescu, a anuntat oficial ca-l va sustine pe premierul Victor Ponta in cel de-al doilea tur. Anuntul sau a venit dupa o serie de negocieri cu PSD, in urma carora Dan Diaconescu se lauda ca a obtinut o serie de promisiuni, printre care si intrarea la guvernare, noteaza Gandul.info.