Cum planuieste Mihai Razvan Ungureanu sa ajunga din nou premier. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu tinteste postul de sef al Cancelariei prezidentiale, chiar daca liberalul Dan Mihalache a confirmat ca va ocupa aceasta pozitie. Potrivit unor surse din randul fostilor democrat-liberali, obiectivul sau este acela de a se afla in apropierea lui Klaus Iohannis, pentru a deveni optiunea sa pentru postul de premier, atunci cand PNL va decide preluarea guvernarii. Reteta a fost aplicata de Vasile Blaga, care a fost numit in fruntea Cancelariei prezidentiale, dupa ce Basescu a castigat alegerile in 2004 si, la scurt timp, a fost numit ministru de Interne. Intre timp, celalalt pretendent la postul de premier, Catalin Predoiu, isi vede de treaba si se concentreaza pe redactarea programului de guvernare, potrivit unor surse democrat-liberale. Acesta ar fi in continuare favorit pentru postul de premier, intrucat PDL ar fi decis, in forurile sale, inainte de fuziunea cu PNL, ca aceasta functie sa mearga la Catalin Predoiu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum traduc specialistii mesajul lui Vladimir Putin catre Klaus Iohannis. Presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa in functia de presedinte al Romaniei si i-a vorbit de deschiderea Moscovei fata de reinnodarea relatiilor romano-ruse. Fosti ministri de Externe si specialisti in politica internationala au incercat sa descifreze, pentru "Adevarul", intentiile mesajului transmis de liderul de la Kremlin. Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, i-a transmis, la doua saptamani dupa alegerile prezidentiale, un mesaj presedintelui ales, Klaus Iohannis, in care confirma interesul sau pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari. "Primiti, va rog, felicitarile mele cu prilejul alegerii dumneavoastra in functia de presedinte al Romaniei. As vrea sa confirm interesul in dezvoltarea relatiilor ruso-romane constructive, a cooperarii bilaterale reciproc avantajoase in domenii diferite. Va doresc sanatate, bunastare si succese in activitatea de stat", se arata in mesajul semnat de presedintele rus si postat pe contul de Facebook al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, anuntaAdevarul.

"Cadoul" pregatit de ministrul Bugetului de Sfantul Nicolae. Cu aproape o luna intarziere, proiectul de buget va fi pus in dezbatere de Sfantul Nicolae, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, urmand sa ajunga pe masa parlamentarilor pe 10 decembrie. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat, pentru Gandul, ca draftul de buget pentru 2015 va fi pus in dezbatere publica de Sfantul Nicolae. "Pe site va fi lansat in dezbatere publica de Sfantul Nicolae, cel tarziu pe 8 decembrie, iar pe 10 sigur ajungem cu el in Parlament. Tot miercurea viitoare va fi si in sedinta de guvern", a precizat Valcov, contactat deGandul. Potrivit calendarului anuntat, marti, 2 decembrie, incep discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, acestea fiind programate pana pe 10 decembrie.

Ioana Petrescu sustine ca nu se teme de remaniere: "Sunt aici sa-mi fac treaba pana la capat". Ministrul de Finante, Ioana Petrescu, aflata pe lista neagra a celor care risca sa fie remaniati, sustine ca nu se teme de schimbarile guvernamentale. Premierul Victor Ponta declarase ca va avea loc o remaniere dupa 10 decembrie, data la care bugetul de stat va fi trimis Parlamentului. Intrebata daca ii este frica de remaniere si de faptul ca si-ar putea pierde portofoliul, Petrescu a raspuns: "Nu, cu siguranta nu, eu sunt aici sa-mi fac treaba pana la capat si vom continua sa definitivam rectificarea bugetara, sa definitivam bugetul pentru anul viitor si, cum am spus, ne vedem de treaba in continuare". Premierul Victor Ponta le-a transmis ministrilor, in sedinta de guvern de saptamana trecuta, sa stea "linistiti" la informatiile privind membrii Cabinetului care urmeaza sa fie schimbati, spunandu-le ca nu a fost inca decis nimic legat de un anumit nume sau portofoliu, au relatat surse oficiale, scrieEVZ.

Vanghelie, falsul profet al stangii. De mai bine de o saptamana, suntem borbandati mediatic de personajul Marian Vanghelie. Nu exista televiziune, ziar tiparit sau online care sa nu fi dat sau reluat declaratiile acestui politician, referitoare la situatia din PSD. Vanghelie si-a facut de cap si a aruncat cu noroi in Ponta si gasca lui din fruntea PSD, asa cum era de asteptat sa se intample dupa ce a fost exclus din PSD, iar presa si o parte a societatii civile, au intrat in jocul lui. Din pacate, cred ca i-am acordat foarte multa atentie unui personaj care, in mod normal, nu are ce cauta in politica unei tari civilizate. Un absolvent de liceu, inscris la doua facultati, care nu stie sa conjuge verbul "a fi", este pus la colt in orice societate. In Romania, in schimb, daca injura pe cine trebuie este transformat intr-un aparator al democratiei, demn de mediatizat, anuntaAdevarul.

Cum au votat cetatenii din localitatile de origine a lui Filat, Voronin, Dodon, Ghimpu si Lupu. UNIMEDIA a analizat ultimele date oferite de CEC cu privire la sectiile de vot din satele de unde sunt originari liderii politici care vor accede in viitorul Parlament al Republicii Moldova. Pana la acest moment, PSRM a acumulat 21,34% din sufragii. Liderul socialist Igor Dodon este originar din localitatea Sadova (Calarasi). In Sadova au fost prelucrate toate procesele verbale. 34,15% din cetateni au votat pentru PSRM; 27,13% - PLDM; 15,45% - PDM; 15,01% - PL. Partidul Liberal Democrat a acumulat, pana la acest moment, 19,44% din procesele verbale. Liderul PLDM Vlad Filat s-a nascut in satul Lapusna (Hincesti). In aceasta localitate au fost prelucrate 50% din procesele verbale. 63,58% dintre cetateni au votat PLDM; 11,01% - PCRM; 6,89% - PDM; 5,85% - PSRM. Integral peUnimedia.info.