Klaus Iohannis a pierdut 12 procente intr-o luna. PSD a trecut inaintea PNL, iar UNPR si ALDE depasesc pragul de 5 la suta. Presedintele a ajuns la o cota de incredere de 61% in august, fata de 73% cu cat era cotat in iunie. Premierul are un grad de incredere de 38%, fiind urmat indeaproape de vicepremierul Gabriel Oprea, cu 37%. Potrivit conducatorului Avangarde, sociologul Marius Pieleanu, in afara PNL si PSD, mai sunt doua partide care ating pragul de 5 la suta: UNPR si ALDE. Potrivit masuratorilor Avangarde, in luna februarie Klaus Iohannis avea 75% incredere, in luna aprilie, 76%, in luna iunie, 73%, iar in luna august a ajuns la 61%. In cazul unor alegeri parlamentare, PSD se situeaza inaintea PNL in preferintele electoratului, dar potrivit lui Marius Pieleanu aceste rezultate pot fi conjuncturale, refuzand sa dea procente. Totodata acesta a spus ca mai sunt doua partide care ating pragul de 5 la suta: UNPR si ALDE. "Din punct de vedere al partidelor, recunosc ca am masurat si aceasta chestiune. Ezit sa dau plansa cu partidele, pentru ca mie, astazi, Partidul Social Democrat imi este mult mai sus decat Partidul National Liberal", a comentat Marius Pieleanu, in "Editia speciala" de la Antena 3, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Tata-socru, matrasit din PSD. Cine se pregateste sa-i ia locul in fruntea senatorilor. Ilie Sarbu va fi schimbat din functia de lider al senatorilor PSD, dupa ce ginerele sau, Victor Ponta, a pierdut sefia partidului in fata lui Liviu Dragnea. Sarbu va primi, totusi, un post bine platit, la stat Meciul din PSD dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta face si victime colaterale. Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, este foarte aproape de a-si pierde functia de lider al senatorilor PSD. Decizia nu are legatura neaparat cu activitatea lui Sarbu ca lider de grup, ci reprezinta mai degraba un nou mesaj pe care Liviu Dragnea il da partidului. Acela ca, pe zi ce trece, influenta lui Victor Ponta scade in PSD. Si ce alt exemplu putea fi mai elocvent decat faptul ca socrul sau este trecut pe linie moarta? Decizia oficiala se va lua duminica, ziua in care Liviu Dragnea a convocat sedinta grupurilor parlamentare. Potrivit unor surse din partid, Ilie Sarbu isi va anunta retragerea din functie inainte ca partidul sa voteze inlocuirea sa, pentru a nu parea invins direct de Dragnea, omul cu care se afla la cutite, anuntaAdevarul.

Voicu lauda proiectul PNL privind votul prin corespondenta: singurul care tine cont de opinia Diasporei. PNL atrage atentia ca parlamentarii si AEP nu trebuie sa omita opinia celor din Diaspora in privinta legii votului prin corespondenta, iar proiectul liberalilor este singurul care contine prevederi agreate de cetatenii romani din strainatate, a precizat, marti, vicepresedintele PNL Mihai Voicu. "Partidul National Liberal considera ca este binevenita orice contributie pentru imbunatatirea propunerii pe care a facut-o grupurilor parlamentare inca din luna februarie, insa atrage atentia ca nici partidele parlamentare, nici Autoritatea Electorala Permanenta, a carei implicare o salutam si o consideram necesara, nu trebuie sa omita un lucru esential - beneficiarii acestei legi sunt compatriotii nostri din Diaspora si, de aceea, opinia acestora trebuie luata in considerare. Proiectul de lege depus de Partidul National Liberal este singurul care a fost redactat printr-o consultare reala cu asociatiile romanilor din strainatate si, de aceea, chiar daca este perfectibil, contine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilitatile legii", a declarat Mihai Voicu, informeazaGandul.

Liviu Dragnea triaza oamenii lui Victor Ponta. Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, ar urma sa paraseasca sefia grupului PSD din Senat, in contextul zvonurilor privind intentia lui Liviu Dragnea de a-l inlocui din functie. Pe lista neagra a lui Dragnea s-ar mai afla ministrii Eugen Teodorovici (Finante) si Rovana Plumb (Munca), fara a fi insa luata o decizie privind remanierea acestora. Ilie Sarbu ar urma sa se retraga de la sefia grupului PSD din Senat, o decizie urmand a fi luata in cadrul sedintei parlamentarilor social-democrati la care va participa si presedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, si care este programata pentru duminica, au precizat surse din PSD. Despre debarcarea lui Ilie Sarbu din fruntea grupului PSD din Senat s-a discutat, neoficial, de mai mult vreme, in contextul preluarii partidului de catre Liviu Dragnea. Acum, Ilie Sarbu pare sa fi anticipat mutarea adversarilor si si-a asigurat retragerea. Fara Ilie Sarbu in fruntea grupului PSD din Senat, Victor Ponta pierde o parghie importanta de control a majoritatii parlamentare, scrieRomania Libera.

Ce spune Vasile Blaga despre implicarea serviciilor secrete in viata politica. Co-presedintele liberal Vasile Blaga anunta ca PNL este dispus sa guverneze alaturi de UNPR si crede ca serviciile secrete nu se implica in viata politica. Co-presedintele PNL nu da nicio sansa PMP, chiar si cu implicarea in partid a lui Traian Basescu, si anunta ca va candida anul viitor pentru un nou mandat de parlamentar. Daca v-as fi spus, in urma cu zece ani, ca Gabriel Oprea va ajunge un actor important pe scena politica romaneasca ce-ati fi spus? Eu n-am avut o relatie directa acum zece ani cu domnul Oprea, l-am cunoscut mai mult in momentul in care a facut parte din Guvernul Boc si tot ce pot sa va spun e ca s-a comportat extrem de corect si el, si parlamentarii domniei sale, fata de sustinerea guvernului din care a facut parte. Atunci cand a picat Guvernul Boc nu s-a intimplat din cauza domnului Oprea, ci pentru ca o parte din fostii nostri colegi asa au considerat ei ca este mai bine, sa-si urmeze un alt parcurs politic, un alt parcurs in viata. Evident ca, in actuala economie parlamentara, rolul domnului Oprea si al UNPR este important, pentru ca in Parlament avem ce-a votat poporul la ultimele alegeri generale si atunci, in actuala conjunctura politica, sigur ca domnul Oprea are un rol important. Integral inEVZ.