Romania intre aliati si prieteni rivali. Rivalitatea tot mai acuta dintre liderii Europei si Statelor Unite provoaca diplomatiile lumii, creand dificultati in plus pentru tarile care doresc cele mai stranse raporturi cu ambele parti. Cu siguranta ca ideile generale, fie ele si privitoare la politica internationala, nu au efecte imediate, dar ele structureaza in mod nevazut atitudini si pregatesc decizii. De aceea e bine sa reflectam asupra modului in care s-ar putea plasa Romania fata de viziunile lui Donald Trump si Emmanuel Macron cat priveste ordinea internationala a lumii de azi. Privind lumea din sud-estul Europei, nu foarte departe de Turcia si de Orientul Apropiat, cel mai sensibil subiect din discursurile rostite marti la Adunarea Generala a Natiunilor Unite ramane migratia. Probabil ca niciodata doi lideri ai lumii occidentale nu au rostit discursuri atat de diferite in spiritul lor, asa cum s-a intamplat cu Donald Trump si Emmanuel Macron. Diferenta este cu atat mai semnificativa cu cat cei doi lideri intretin aparenta unei relatii reciproc calduroase, spune Deutsche Welle.

politic showFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea: "O sa ii ajutam pe cei din privat sa citeasca de la stanga la dreapta". Liviu Dragnea da din nou asigurari ca salariile nu vor scadea, ca urmare a legii privind transferul contributiilor de la angajator la salariat. Iar argumentul oferit de aceasta data de seful PSD e: "O sa ii ajutam pe cei din privat sa citeasca de la stanga la dreapta". Am vorbit cu multi oameni de afaceri, niciun om serios nu se gandeste sa foloseasca aceasta schimbare de procedura sa foloseasca acest pretext pentru a diminua salariile, nu or sa pacaleasca pe nimeni. Nu exista niciun fel de risc ca salariile sa scada si ei stiu lucrul asta", conform Digi 24.

Basescu vrea desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale. Ce abuzuri reclama in proiectul de lege depus. Presedintele PMP, Traian Basescu, a depus, la Senat, o lege pentru desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale ca institutie bugetara motivand ca ASSN s-a remarcat prin abuzurile privind diplome de doctorat, plagiat si cheltuirea netransparenta a banului public. Propunerea legislativa depusa de presedintele PMP are un articol unic potrivit caruia "Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (...) se abroga". Traian Basescu sustine in expunerea de motive ca abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop "desfiintarea ASSN ca institutie bugetara", potrivit Gandul.

SRI, somat sa dea explicatii despre George Maior si Florian Coldea. Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI a decis, miercuri, sa transmita catre Serviciul Roman de Informatii o scrisoare prin care solicita un raspuns daca George Maior si Florian Coldea au fost acasa la Gabriel Oprea in seara alegerilor prezidentiale din 2009. Recent instalatul presedinte al Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda (PSD), a admis ca si Comisia de ancheta privind alegerile din 2009 a adresat o scrisoare similara SRI, dar a aratat ca parlamentarii din comisia pe care el o conduce au decis sa solicite, la randul lor, un raspuns pe aceasta tema, informeaza Digi 24.

Cine e favorit sa-l inlocuiasca pe Nicolae Vacaroiu la sefia Curtii de Conturi. Surse: Liberalii negociaza pentru Anca Boagiu. Sevil Shhaideh are cele mai mari sanse de a ajunge sef la Curtea de Conturi, cu toate ca Liviu Dragnea neaga, sustin surse social-democrate pentru Adevarul. In afara functiei de presedinte al Curtii de Conturi, se mai alibereaza alte cinci posturi in conducerea institutiei, care vor fi ocupate toate de PSD. Surse politice sustin insa ca liberalii negociaza in acest moment un loc pentru Anca Boagiu. Nicolae Vacaroiu isi termina mandatul de presedinte al Curtii de Conturi peste trei saptamani, iar PSD ii cauta inlocuitor. Vorbim de una dintre cele mai ravnite sinecuri: o functie pe 9 ani, foarte bine platita si fara mari responsabilitati. Potrivit unor surse din PSD, cel care a insistat foarte mult pe langa Dragnea sa-l puna presedinte la Curtea de Conturi este Niculae Badalau, al doilea om ca putere in PSD, spune Adevarul.

Vanghelie si Geoana, la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care fostul primar al sectorului 5 este acuzat de luare de mita. Vanghelie: Am oferit multe cadouri. Nu inteleg de ce tocmai Mircea Geoana e chemat ca martor. Marian Vanghelie si Mircea Geoana s-au aflat miercuri la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care fostul primar al sectorului 5 este acuzat de luare de mita. Geoana este prezent in calitate de martor, el primind cadou trei ceasuri din partea fostului edil. La iesirea de la instanta, Vanghelie s-a intrebat de ce tocmai Mircea Geoana este solicitat ca martor. El a spus ca a fost si la ziua lui Gabriel Oprea, cand acesta era prefect. La sosirea la instanta, Vanghelie a afirmat ca, din punctul lui de vedere, "cadourile sunt cadouri si nu sunt mita", conform News.ro.