Deputati cu case in Bucuresti iau bani de chirie. Zece deputati primesc bani pentru cazare de la Camera, cu toate ca din declaratiile lor de avere reiese ca au locuinte in Bucuresti, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Cei vizati sunt presedintele PC Daniela Popa, Liviu Almasan (PC), Dumitru Becsenescu (independent), Viorel Constantinescu (PDL), Dragos Dumitriu (PC), Adrian-Sirojea Mihei (PNL), Pavel Todoran (PSD), Valeriu Alexandru Ungureanu (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Gabriel Sorin Zamfir (PNL). Daniela Popa afirma insa ca nu a luat bani pentru cazare, scrie EVZ.

Legea uninominalului respecta Constitutia. Magistratii Curtii de Apel apreciaza ca hotararea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, contestata de PRM, este constitutionala. O decizie in acest sens poate fi luata insa doar de judecatorii Curtii Constitutionale (CC), motiveaza magistratii hotararea de a trimite la CC exceptiile de neconstitutionalitate, invocate in procesul cu guvernul, de vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, noteaza EVZ.

Colegii castigatoare. Baietii destepti din partide si-au pus contracandidati «de paie» la alegeri. Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Relu Fenechiu, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Vasile Blaga, Radu Berceanu, carora li se adauga si o pleiada de liderasi au cele mai mari sanse sa isi reinnoiasca mandatele de parlamentar. La notorietatea pe care o au respectivii politicieni se adauga amanuntul ca, printr-o posibila intelegere intre partide, contracandidatii lor sunt ilustri necunoscuti. Si acolo unde se anuntau confruntari la sange intre candidati de calibru, pe ultima suta au avut loc “miscari de trupe”, astfel incat locurile “cu dedicatie” sa fie adjudecate de cine trebuie. Exemple in acest sens sunt mutarea lui Dan Voiculescu in alt colegiu decat in acela in care l-ar fi avut contracandidat pe Ioan Talpes, dar si a lui Ovidiu Musetescu, din calea lui Silviu Prigoana, informeaza EVZ.

Geoana vrea Guvern nou pana la ziua onomastica a lui Iliescu. Liderul PSD Mircea Geoana vrea ca pana la sarbatoarea de Sfantul Ioan - 7 ianuarie 2009, noul guvern “sa-si intre in paine” pentru elaborarea unui plan de evitare a crizei economice. “Ne trebuie rapid un guvern si un Parlament, care sa voteze legea bugetului multianual. Dupa Sfantul Ioan, noul guvern va trebui sa-si intre in paine cu un plan bine stabilit si pus la punct pentru iesirea din criza economica. Orice zi pierduta in scandaluri ar vulnerabiliza Romania. Aviz amatorilor!”, a afirmat Mircea Geoana, citat de Gardianul.

Alesii bat lumea „sa nu ramana steagul Romaniei la o masa cu scaune goale“. Potrivit unui raport IPP, parlamentarii romani au facut, in 2007, peste 700 de deplasari in strainatate, incasand diurne cumulate de aproape 165 mii de euro. Potrivit unui raport dat publicitatii ieri de Institutul pentru Poli­tici Publice, printre campionii la deplasari externe din Camera Deputatilor in perioada noiembrie 2006-mai 2008 se numara Florina Ruxandra Jipa – PSD, ex-PRM (30 deplasari), Minodora Clivetti - PSD (21 deplasari), Anca Petrescu - PRM (19 deplasari). La Senat conduce detasat peremistul Ilie Ilascu, cu 37 de vizite, insumand 193 de zile si o diurna totala de 8.813 euro, majoritatea in Franta, urmat de Győrgy Frunda de la UDMR cu 18 deplasari si de senatorul PNL Mihai Lupoi, care a efectuat 16 deplasari in strainatate. ”Si n-au decat sa ma critice... Biroul Permanent al Senatului ma trimite, sunt membru in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Consiliul Europei se afla in Franta, la Strasbourg, trebuia sa ma duc in Germania?! N-au decat sa ma critice tovarasii... Daca nu candidam, nu ma mai criticau”, a declarat Ilascu pentru Gandul, sustinand ca activitatea sa in forul de la Strasbourg inseamna 2-3 deplasari pe luna.

Costul unui parlamentar roman: 7.000 de euro pe luna. Un studiu facut public de IPP arata ca un parlamentar roman a cheltuit in fiecare luna aproximativ 7.000 de euro de la bugetul de stat. 24.237 lei, adica 7.000 de euro. Atat se plateste de la bugetul de stat, in fiecare luna, pentru intretinerea unui parlamentar. Este vorba despre cazarea in Bucuresti, la hotel sau in alte spatii, suma forfetara acordata pentru biroul parlamentar, diurna de deplasare pentru prezenta la lucrarile Parlamentului, diurna de deplasare in circumscriptie, cazarea in circumscriptie, deplasarile externe, telefonul mobil platit de Parlament, informeaza Cotidianul.

Democrat-liberalul Pirpiliu isi face cabinet parlamentar din banii proprii. Candidatul PD-L la Camera Deputatilor pentru Colegiul 13, Daniel Stefan Pirpiliu, isi va infiinta un birou parlamentar din banii proprii. Cabinetul va fi deschis la Ilioara, chiar in centrul Colegiului. "Eu sunt un altfel de politician si voi fi un altfel de parlamentar. Nu ma duc in Parlament pentru a face bani, ci pentru a face politica onesta. Dupa ce voi ajunge in Camera Deputatilor, voi demara procedurile legale pentru infiintarea unui birou parlamentar la Ilioara, din banii mei, pentru a arata oamenilor ca se poate face ceva pentru ei fara ca cineva sa le ia banii", a declarat Pirpiliu. Pana atunci, candidatul democrat-liberal va umbla pe strazi cu un asa-zis "birou mobil", actiune care va continua si ulterior, dupa ce va fi ales deputat. "Parlamentarii si politicienii-dinozauri s-au obisnuit sa vina oamenii la ei si sa se umileasca, pentru a le rezolva o problema. Eu ma voi duce direct la oameni, pentru a le afla nevoile si a gasi impreuna solutii pentru a-i ajuta. Am infiintat acest birou mobil pentru a putea discuta decent cu ei, cu toate ca discutia are practic loc in strada", a explicat Pirpiliu, citat de Curentul.