Adrian Nastase lanseaza „guvernul Tariceanu 3“. Autorul: Adrian Nastase. „Daca Basescu nu va lua in serios vointa populara si, in consecinta, punctul de vedere al partidelor la formarea guvernului, hotarand - arbitrar - sa numeasca un alt prieten de-al sau drept candidat la functia de prim-ministru, care sa umble apoi prin oras pentru a cumpara voturi sub santajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentara creata dupa alegeri ar putea sa nu se prezinte la votul pentru investitura, guvernul Tariceanu continuand sa functioneze, in baza art. 110, alin. 4 din Constitutie“, scrie Nastase pe blogul personal. Pe langa scenariul cu suspendarea presedintelui, liderii PSD au mai lansat ieri o strategie de reactie pentru situatia in care Traian Basescu ar refuza nominalizarea premierului propus de o eventuala majoritate parlamentara, scrie EvZ.

Stolojan spera sa fie el alesul. Seful statului le-a mai risipit o data sperantele lui Geoana si Tariceanu de a conduce viitorul Executiv, dar a aruncat si o urma de indoiala asupra nominalizarii lui Theodor Stolojan. Basescu s-a folosit din nou de ideea increderii pe care trebuie sa i-o inspire cel care doreste sa obtina scaunul de la Palatul Victoria. „Constitutia ne-a facut sa fim dependenti unii de altii. Eu trebuie sa numesc in primul rand un premier in care sa am incredere“, a spus presedintele, aratand limpede ca liderii PSD si PNL nu inspira un asemenea sentiment. Basescu a facut insa o adaugire importanta despre viitorul premier – acesta va trebui sa poata sa isi construiasca in negociere cu partidele o majoritate stabila, scrie Gandul.

Geoana: Basescu inventeaza scenarii. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca scenariul "inventat" de Traian Basescu privind suspendarea sa dupa alegeri este unul de "scandal si de tensiune", el acuzandu-l pe seful statului ca a intrat in campanie pentru PD-L si ca are nevoie sa se autovictimizeze, scrie Cotidianul.

Mai poate fi suspendat Basescu? Pe masura ce se apropie data desfasurarii primului test uninominal, se intensifica si dezbaterea in privinta nominalizarii viitorului premier. Cum Basescu refuza sa renunte la dreptul de a nominaliza un premier in care sa aiba incredere, este amenintat cu a doua suspendare. Presedintele contraataca vorbind despre dizolvarea Parlamentului. Dar presedintele mai poate fi suspendat, de cate ori si de cine? Constitutionalistii considera un asemenea demers un abuz constitutional. Dinspre PSD soseste o noua replica: majoritatea nu s-ar prezenta la investitura Guvernului, pastrandu-l pe Tariceanu premier pana cand Basescu cedeaza, scrie Romania libera.

PRM pierde prima lupta cu uninominalul. PRM a pierdut, ieri, prima batalie impotriva uninominalului. Motivul: magistratii Curtii Supreme au respins recursul formulat de reprezentantii partidului condus de Corneliu Vadim Tudor impotriva sentintei Curtii de Apel care nu a aprobat suspendarea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Astfel, probele depuse in instanta de PRM au fost considerate de judecatori insuficiente pentru a-i da castig de cauza, scrie EvZ.