Romania pune frana extinderii UE. Ambasadorul Suediei, tara care a preluat presedintia semestriala a UE, a avertizat ieri ca modul in care Romania isi indeplineste angajamentele privind justitia va influenta viitorul proces de extindere. „Daca exista perceptia ca cele doua noi tari membre (Romania si Bulgaria - n.r.) nu au atins standardele cerute, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra procesului de extindere”, a declarat Mats Aberg. Surse diplomatice europene precizasera recent pentru EvZ ca problemele Romaniei reprezinta o piedica in calea extinderii blocului comunitar.

Berceanu reproseaza Ministerului Culturii ca dacii ii saboteaza autostrazile. Paleologu spune ca el practica “arheologia preventiva”. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a declarat nemultumit de numarul mare de santiere arheologice din Romania deschise de Ministerul Culturii, fapt care intarzie de cele mai multe ori realizarea unor proiecte de infrastructura. "Nu stiu cum, fix pe traseul autostrazilor, sunt zeci si zeci de santiere arheologice, de parca dacii stiau unde o sa facem noi autostrazile. Dar am aflat cum s-a intamplat: arheologii si-au facut firme si ne indruma catre firme care sunt tot ale lor", a spus Radu Berceanu, la o intalnire cu directorii firmelor de constructii, potrivit Gandul.

Parlamentarii au ramas fara bani de vacante in Bahamas. Criza economica i-a ajuns din urma si pe parlamentari care, dupa ce s-au zbatut sa ajunga in Parlament calculand castiguri frumoase in beneficiul personal, s-au trezit acum ca pleaca in vacanta fara bani. Nu toti dintre ei, ce-i drept, unii fiind suficient de bogati cat sa nu traiasca din indemnizatie. Potrivit cutumei, la fiecare inceput de vacanta parlamentara, deputatii si senatorii isi primeau in avans indemnizatiile pentru trei luni - iulie, august si septembrie. La fel, in decembrie primeau in avans si banii pentru ianuarie, ca sa aiba ce cheltui de sarbatori. Acum insa, la finalul sesiunii, deputatii au primit doar indemnizatia pe luna iunie si pe luna iulie, plus suma forfetara, ca sa poata plati salariile angajatilor de la cabinetele parlamentare, scrie Cotidianul.

CEC asteapta de patru luni respectarea Legii bugetului. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, il contrazice pe seful statului, care a cerut Guvernului sa grabeasca finantarea CEC fara sa astepte decizia UE. Capitalizarea CEC Bank cu 900 milioane de lei trebuie discutata cu Comisia Europeana pentru ca operatiunea sa nu fie considerata ajutor de stat, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Explicatia ministrului a intervenit dupa ce presedintele Basescu a cerut Guvernului sa actioneze pentru capitalizarea CEC si sa nu mai astepte analiza "birocratilor" de la Bruxelles, pentru ca IMM-urile au nevoie de sprijin, scrie Romania libera.

Ridzi a primit dreptul de a organiza evenimentele de pe 2 mai pe 7 mai. Lovitura de teatru in comisia parlamentara care ancheteaza modul in care MTS a alocat fonduri pentru Ziua Tineretului: deputatul PSD Cristian Rizea, membru al comisiei, a prezentat hotararea de guvern prin care MTS obtinea dreptul de a organiza evenimente, precizand ca actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial dupa ce au fost incheiate contractele privind actiunile din ziua de 2 mai. Concret, este vorba de HG nr. 478 din 22 aprilie 2009 care completeaza HG 1.721/2008 privind organizarea si functionarea MTS. In hotararea de guvern din luna aprilie se prevede dreptul MTS de a organiza evenimente pe linie de sport si pe linie de tineret, scrie Cotidianul.

Sabina Fati, in "Nu mai trageti in presedinte!", sustine ca "Traian Basescu a devenit vinovatul de serviciu in Romania. Din cauza lui se adanceste criza, din cauza lui oamenii raman fara locuri de munca, din cauza lui tara se duce de rapa. Traian Basescu este de vina ca a facut o coalitie cu PSD. Traian Basescu este de vina ca Guvernul are oameni compromisi. Traian Basescu este de vina ca tinerele pe care a mizat si care au ajuns la guvernare nu au confirmat. Traian Basescu este de vina nu doar pentru greselile lui, ci si pentru ale partidului sau, ale Guvernului si ale familiei sale. In Romania rolul opozitiei nu mai este sa fie o contrapondere la guvernare, ci o contrapondere la Basescu, fiindca partidele nu se mai ocupa demult de interesele nationale, ci doar de interesele private ale membrilor lor privilegiati". Integral in Romania libera.

In "Epuizatul Basescu la proba pipaitului", Cristian Teodorescu afirma ca "cei care se chinuiesc sa le bage in cap alegatorilor ca Basescu e epuizat sau terminat politic obtin un tot mai temeinic efect contrar. Pe unde apare in ultima vreme, epuizatul ia cu nota maxima proba pipaitului. Din populism, din magnetism, din ce vreti, Traian Basescu isi face tot mai greu loc printre cei veniti sa-l vada prin orasele mici din tara. Mai o intronizare de episcop, mai o tundere de oi, mai o intalnire in ungurime cu cei care au buletin de Romania, Basescu pare sa-si fi recapatat si aplombul, si carligul la lume. Sub aparenta ca pana se hotaraste daca va mai candida la Presedintie se duce si el pe unde e invitat prin tara, asa-zisul epuizat pare sa aiba un program riguros de care se tine cu o energie de pelerin profesionist care si-a propus sa devina ubicuu". Integral in Cotidianul.