Schimbare de roluri in PSD: sustinatorii de ieri ai coalitiei cu PDL au devenit peste noapte cei mai inversunati contestatari ai acesteia, in timp ce dusmanii declarati ai democrat-liberalilor incearca de zor sa stinga conflictul dintre cele doua partide. Pedelistii ataca, dar vor si pace in acelasi timp. Sedinta de azi a coalitiei de guvernare are pe ordinea de zi aplanarea conflictului destul de dur dintre liderii PSD si cei ai PDL din ultimele zile. Sambata, cel care a dat tonul a fost ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, acelasi care recunostea in urma cu cateva luni intr-un interviu acordat Cotidianul ca a lucrat intens cu presedintele Basescu la formarea acestei coalitii, inainte de uninominalele din toamna anului trecut. Furios pe un comunicat de presa al PDL de vineri, plin de acuzatii la adresa social-democratilor, Sarbu s-a dezlantuit si cere decizii ferme in propriul partid. „Atat eu, cat si colegii mei nu avem pretentia ca suntem ingeri, dar nici nu putem accepta jigniri cum sunt «inconsecventi», «iresponsabili» si «populisti», afirma Cotidianul.

Administratia Prezidentiala, sub Traian Basescu, are de trei ori mai multi angajati decat erau sub Emil Constantinescu si aproape dublu fata de Ion Iliescu. Daca se va pune in aplicare indemnul prezidential de reducere cu 20% a personalului din administratia publica, 54 de oameni de la Cotroceni ar trebui concediati. In vremea lui Emil Constantinescu, Presedintia avea o limita maxima pentru personalul necesar functionarii institutiei, de 120-140 de posturi, dupa cum si-a amintit, intr-o declaratie pentru Cotidianul, fostul consilier prezidential pentru probleme economice, Catalin Harnagea. „Niciodata acest maximum nu a fost atins. Am pastrat un numar mult mai mic, de vreo 80-100 de angajati, la un moment dat“, si-a adus aminte pentru Cotidianul si Zoe Petre, fostul consilier prezidential pe probleme politice si sef al corpului de consilieri din vremea presedintiei lui Constantinescu. Fost sef al Departamentului de Resurse Umane in vremea ultimului mandat al lui Ion Iliescu (2000-2004), Dan Vuerich si-a reamintit, pentru Cotidianul, de o cifra maxima de 180 de posturi in Administratia Prezidentiala din vremea respectiva, afirma Cotidianul.

PDL sustine propunerea AEP de infiintare a registrului electronic prin care sa se tina evidenta computerizata a votului alegatorilor. "Este o metoda buna, aproape sigura, de a elimina votul multiplu. Asta inseamna ca in fiecare sectie de vot trebuie sa existe unul-doua calculatoare. Cine vine la vot este trecut in acel calculator, care este cuplat la Biroul Electoral Central, si se vede daca a mai votat undeva. Asa se elimina frauda, votul multiplu. Vom sustine aceasta propunere pentru ca este mult mai importanta apararea principiului democratic decat anumite costuri care ar implica o asemenea actiune", a precizat Toader. Liderul PDL a adaugat ca aceste calculatoare ar putea fi imprumutate, si nu cumparate, pentru reducerea costurilor. "Cred ca fiecare primarie, fiecare scoala are un calculator si un operator", a mai spus Toader, relateaza Romania Libera.

Oamenii lui Basescu ignorati de guvern Presedintele Traian Basescu se tot ambitioneaza sa infiinteze diverse comisii care nu fac altceva decat sa dubleze activitatea unor ministere ori a altor institutii, seful statului incercand, prin aceasta manevra, sa puna presiune pe Executiv. La Cotroceni exista nu mai putin de sapte asemenea comisii speciale: Comisia pentru Educatie si Cercetare, Comisia pentru Sanatate Publica, Comisia pentru Analiza Dictaturii Comuniste, Comisia pentru Patrimoniu, Comisia pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, Comisia de Analiza a Regimului Politic si Constitutional si Comisia pentru Agricultura. Cu doua exceptii, comisiile au elaborat niste rapoarte care au fost postate pe site-ul presedintiei, feedbackul lor ramanand, in general, nul. Activitatea lor a fost, de cele mai multe ori, un pretext pentru ca Traian Basescu sa-si dea cu parerea despre chestiunile care i se pareau arzatoare. Raportul cel mai controversat a fost acela al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste in Romania, pe baza caruia presedintele a si condamnat, la 18 decembrie 2006, regimul comunist, gest istoric, dar mai degraba simbolic. De asemenea, comisiile de Educatie, Sanatate si de Analiza a Regimului Constitutional si-au elaborat propriile rapoarte, dar acestea au ramas fara ecou in viata publica, afirma Gandul.

Fugind de jurnalisti, Traian Basescu si-a uitat sotia la un eveniment din Mamaia Pentru a evita intrebarile “indiscrete” ale jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a inceput sa plece grabit de la unele evenimentele unde este invitat. Insa, fuga de ieri, de la lucrarile Asociatiei Comunelor din Romania, care s-au desfasurat la Mamaia, nu i-a prea reusit, uitand la iesire de un mic amanunt: sotia sa. Astfel, in graba de a ajunge cat mai repede la masina prezidentiala neinterogat de nici un reprezentat al mass-media, Basescu si-a dat seama, inainte de a inchide portiera masinii, ca doamna Maria Basescu, care il insotise la eveniment, nu ii mai era alaturi. “Mi-am uitat sotia aici”, a mentionat seful statului, care s-a reintors la locul evenimentului, in Pavilionul Expozitional, unde se afla sotia sa, afirma Gardianul.

In spatele candidaturii lui Sorin Oprescu sunt niste „baieti cu bani”, care se ascund de justitia din Romania la Monte Carlo. Afirmatia ii apartine lui Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti. „Nu merge cu niste baieti care au niste bani si stau acum pe la Monte Carlo, fugiti ca sa nu-i aresteze nu stiu cine. Nu merge. Baietii de la Monte Carlo, care manevreaza bani in Romania, nu pot sa stabileasca ei presedintele”, a declarat Vanghelie. Marian Vanghelie crede ca Sorin Oprescu nu va candida „Romania nu este Bucurestiul. Romania este cu totul altceva. Cu ce a reusit intr- un an la Primaria Capitalei nu cred ca mai are posibilitatea sa mai candideze. Cred ca isi da si el seama din sondaje, trei, patru, sase la suta... Face doar un joc de glezne. Il cunoasteti foarte bine”, scrie EvZ.

Mazare nu s-ar mai imbraca in nazist

Rep.: V-ati mai imbraca in fragmentul acela de istorie, uniforma de nazist?

Radu Mazare.: Nu, niciodata. Am invatat din acest eveniment. Daca mesajul meu nu a fost inteles cum trebuie, imi dau seama ca nu pot afecta memoria mortilor cu purtarea unei uniforme.

Rep.: Distractie, un dat cu parapanta, o samba, n-ati stiut ce faceti...

R.M.: Nu-i adevarat. Nu era nici o distractie. Era un rol pe care-l jucam. Era doar un rol. Atit. Nu eram eu Mazare. Era altcineva.

Rep.: Viitorul?

R.M.: Care? Al meu? Al Romaniei, al omenirii?

Rep.: Al lui Mazare.

R.M.: Categoric nu voi imbatrini in politica. Voi sta in fruntea Constantei cit imi voi face treaba pentru comunitate. Viitorul il vad in calatorii. (Academia Catavencu)