Emil Boc, catre elevi: "Nu va pierdeti in ce va ofera televiziunea!" Premierul Emil Boc a transmis, astazi, un mesaj din birou elevilor, dascalilor si parintilor, la deschiderea anului scolar. Seful Executivului nu a fost prezent la nicio ceremonie, desi atunci cand nu era prim-ministru isi insotea cele doua fete in prima zi a noului an scolar. Intr-un mesaj postat pe site-ul Guvernului, Emil Boc le transmite elevilor sa se uite mai putin la televizor si sa citeasca mai multe carti. "Va indemn cu toata afectiunea sa nu va pierdeti in tot ce va ofera televiziunea pentru ca adevarata educatie se cladeste in timp, citind carte dupa carte si nu urmarind serial dupa serial! Indemnul meu sincer este sa cititi! Nu va departati de biblioteca! Acolo se cladesc caractere, personalitati. Cartea este cea care va ajuta sa distingeti intre adevaratele valori si falsele modele, cartea va tine la distanta de consumismul atat de prezent, din pacate, in societatea noastra", le spune premierul copiilor. Integral pe EvZ.ro.

Politic ShowFoto: Colaj foto

PSD depune motiune pe Sanatate. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, maine, ca social-democratii vor depune, astazi, la Senat o motiune simpla privind Sanatatea. "Il asteptam pe domnul ministru Attila Cseke in Senat, pentru a raspunde, nu doar in fata noastra, ca opozitie, ci in fata oamenilor, de situatia in care se afla sistemul de sanatate din Romania", a explicat Ponta. Motiunea simpla pe Sanatate este al doilea demers al PSD de acest fel din actuala sesiune parlamentara. Social-democratii au depus la Camera Deputatilor o motiune simpla privind Agricultura, care a fost respinsa saptamana trecuta. Integral pe EvZ.ro.

Cum scapa neatinse pensiile privilegiate ale militarilor. Majoritatea pensiilor militare nu vor scadea prin recalcularea pensiilor speciale, dupa ce ministerul de resort a reusit sa impuna un mod de calcul favorabil. In loc sa scada cu un procent intre 19 si 69, unele pensii vor fi chiar mai mari. Anuntul privind pastrarea pensiilor mari a fost facut ieri chiar de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, cel care si-a atentionat, de altfel, colegii din Guvern inca din primavara ca nu va accepta niciodata diminuarea pensiilor militare "indiferent de consecintele politice". Avertismentul a fost si mai clar saptamana trecuta, cand Gabriel Oprea i-a amintit prim-ministrului Boc ca "acest Guvern sta in voturile UNPR". Integral in Romania Libera.

In editorialul "De ce incepe scoala pe 13 septembrie", Elena Vijulie scrie: "Schimbarea continua a inceputului de an scolar reflecta instabilitatea cronica a invatamantului romanesc. Este un simptom al unor boli tratate fara succes de 13 doctori autisti. In 2005, scoala a inceput la 12 septembrie, in 2007 la 17 septembrie, anul trecut a inceput la 14 septembrie. In anul de gratie 2010, scoala a inceput la 13 septembrie si "fara festivitati", asa cum a indicat ministrul Funeriu. Exact ca un suplinitor care face naveta la o scoala de tara ramasa fara profesor, traditionala data de 15 septembrie urca in rata hodorogita a fiecarui ministru si se muta mai la deal sau mai la vale, dupa logica fara cusur a calendarului gregorian care indica ziua de ...luni". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Fac Funner First Class", Cristian Tudor Popescu scrie: "Micsorati-l proportional pe domnul Funeriu, inceputul de chelie lasati-i-l intact, imbracati-l intr-un costum de scolar si intrebati-l: "Ia spune tu: cum te numesti si in ce clasa esti?" Cu aceeasi figura solemna, de intelectual facut la 7 luni, scolarul Funeriu raspunde: "Ma cheama Funeriu Daniel si sunt in clasa intaia C." O voce din fundul clasei, a colegei cu fundite, viitoare purtatoare de cuvant a ministrului, ii sopteste: "Clasa intai, nu intaia, prostule!" E prea tarziu. Mariti-l la loc pe dl. Funeriu, puneti-i costum si cravata, scrieti dedesubt, pe ecranul televizorului, ministrul Educatiei Nationale si ascultati-l ce spune in fata profesorilor si elevilor in prima zi a toamnei scolare 2010: "Bun venit la scoala celor din clasa intaia. Vreau sa le spun parintilor ca tot ce face ministerul si guvernul e ca ei sa aiba incredere in acest sistem de invatamant". Integral in Gandul.

Abracadabra cu averile alesilor. Cum au disparut actiunile lui Hrebenciuc, casele lui Madalin Voicu si BMW-ul deputatului Ghiveciu. Fostul lider al deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, nu isi mai aduce aminte cui a dat actiunile pe care le-a avut la o firma din Bacau, lui Madalin Voicu i-au disparut in ultimii ani doua case, iar necunoscutul deputat Ghiveciu, proprietarul a nu mai putin de sase case, a ramas fara un BMW. Viorel Hrebenciuc, negociatorul PSD, detinea in 2007, conform propriei declaratii de interese postata pe site-ul Camerei Deputatilor, 19% din actiunile firmei Barter Grup SA din Bacau. Actiunile nu se mai regasesc insa si in anii urmatori, iar declaratia de avere nu contine alte informatii pe marginea subiectului. Viorel Hrebenciuc a declarat pentru "Puterea" ca actiunile au fost cedate gratis, dar nu isi mai aduce aminte cui, deoarece a trecut mult timp de atunci.