Voiculescu, primul beneficiar al aliantei PNL-PC. Dupa ce PSD-istii si-au cerut inapoi functia de vicepresedinte al Senatului, liderul din umbra al PC si-a adjudecat-o pe cea a liberalilor, dispusi sa-l "sacrifice" pe Teodor Melescanu. Dupa o negociere tête-à-tête cu liderul PNL Crin Antonescu, lui Dan Voiculescu i s-a garantat pastrarea functiei de vicepresedinte al Senatului. Liderul PC ocupa postul ca urmare a intelegerii cu PSD, caruia ii revenea, insa dupa ce a parasit barca social-democratilor acestia si-au revendicat scaunul de vice pentru urmatoarea sesiune parlamentara. Liberalii s-au aratat imediat dipusi sa-l sacrifice, din februarie, pe Teodor Melescanu, reprezentantul lor in conducerea Senatului, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Diaconescu in locul lui Baconschi? Lasat in ofsaid de presedintele Traian Basescu, Teodor Baconschi pierde teren si in coalitia de guvernare. Se avanseaza deja numele posibilului sau inlocuitor: Cristian Diaconescu. Declaratiile din ultima vreme ale sefului Afacerilor Externe pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen l-ar putea costa functia. Mai multe voci din coalitia de guvernare au sugerat, timid deocamdata, ca Teodor Baconschi ar trebui inlocuit cu presedintele de onoare al UNPR, ex-ministrul de Externe Cristian Diaconescu. Intrebat de Romania Libera daca Teodor Baconschi ar trebui schimbat din functie, Diaconescu spune ca momentul nu e tocmai potrivit. „In urmatoarele 50 de zile Romania trebuie sa finalizeze toate demersurile necesare pentru aderare, asa ca inlocuirea ministrului de Externe cred ca ar tulbura si mai mult apele si ar fi contraproductiva", considera presedintele de onoare al UNPR, citat de Romania Libera.

Frunda: Viata cetateanului nu se va imbunatati. De ce sa ramana UDMR la guvernare? Senatorul Gyorgy Frunda sustine ca UDMR nu are de ce sa ramana la guvernare pentru ca "viata cetateanului nu se va imbunatati in urmatorul an", iar in contextul concurentei pentru electoratul maghiar Uniunea risca sa nu mai intre in parlament. "Nu cred - adica vad sigur, pe buget, pe legea bugetului, pe deciziile politice mari ca viata cetateanului roman nu se va imbunatati in urmatorul an, in mod cert. Atunci de ce sa ramanem la guvernare? Si ni se spune pentru ca am obtinut Legea Invatamantului. Am obtinut eliminarea unor discriminari din Legea invatamantului, dar pentru aceste drepturi am platit cu varf si indesat intr-un an de zile", a declarat senatorul UDMR, citat de EVZ.

In editorialul “Schengen. Probe de santaj”, Liviu Avram scrie: “Teodor Baconschi nu va demisiona si nici nu va fi demis din cauza declaratiilor sale, oricate iluzii isi vor face unii mai naivi. Spusele sale i-au creat lui Traian Basescu o platforma excelenta pentru a corecta, raspicat, mesajul politic: Romania nu va denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si nici nu va conditiona aderarea Croatiei la UE. Printr-un joc de tip 'politistul bun - politistul rau', Baconschi l-a ajutat pe presedinte sa transfere masa de biliard de pe taramul politic pe cel economic: daca tot nu stim cand vom intra in Schengen, poate ca n-ar fi rau ca cele 271 de milioane de euro alocate de la buget in acest an pentru securizarea frontierelor sa nu mai mearga la concernul - i-auzi, pozna! - franco-german EADS, care implementeaza sistemul Schengen, ci la IMM-urile romanesti”. Integral in Adevarul.

In editorialul “Un partid de tombatere”, Mircea Cartarescu scrie: “Prin alianta de ultima ora PNL-PC pot spune si eu, ca Bacovia altadata: 'Mi-am realizat toate profetiile politice, sunt fericit'. De fapt, liberalii mi-au luat-o chiar inainte, caci eu nu prevazusem decat o intelegere (de mult ticluita de Patriciu) intre ei si PSD, ceea ce este, oricum am lua-o, mai putin rusinos. Alianta lui Crin Antonescu cu Felix Motanul, cu turnatorul Securitatii, cu gestionarul firmei Crescent, cu proprietarul Antenelor cele mizerabil famate ar trebui sa deschida ochii, acum, in ceasul al doisprezecelea, si ultimilor suporteri liberali onesti. Adica al celor ce cred in doctrina liberala, tradata abject de bidonul gol Antonescu”. Integral in EVZ.

In editorialul “In abjectia lui Voiculescu”, Cristian Campeanu scrie: “Crin Antonescu a reusit sa inece partidul Bratienilor in smarcurile abjectiei voiculesciene pentru a-si asigura osanalele gornistilor imunzi de la Antene. Partidul National Liberal moare batjocorit de un personaj mediocru si iresponsabil, dar cu ambitii megalomane. In unanimitate! Nu a existat nici macar o voce in Biroul Politic al PNL care sa fi facut apel la bun-simt, cuviinta si ratiune pentru a-i atrage atentia lui Antonescu ca este pe cale sa comita o oroare comparabila cu detestabila participare a lui Guta Tatarescu in guvernul Petru Groza. Nici Andrei Marga, cu toate acreditarile sale filosofice, nici Mircea Diaconu, cu remarcabilul sau bun-simt ratacit prin politica de partid, si nici macar Dinu Zamfirescu, omul care i-a cunoscut pe Bratieni, nu au avut curajul sa se opuna acestui gest abominabil”. Integral in Romania Libera.