Kelemen Hunor le raspunde contestatarilor: "Nu Budapesta alege presedintele UDMR". Favorit in cursa pentru sefia UDMR, Kelemen Hunor pledeaza pentru o relatie de independenta fata de FIDESZ si sustine ca Marko Bela nu va interveni in deciziile viitoare ale UDMR. Kelemen vorbeste despre refacerea relatiei cu Laszlo Tokes, dar si cu Budapesta, pledand pentru o politica de independenta fata de FIDESZ. Cat priveste PSD si PNL, el nu da sanse prea mari aliantei dintre liberali si social-democrati si spune ca asteapta mai mult decat un proiect care se rezuma la "ura fata de guvernul Boc", scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Geoana: Epopeea recalcularii a fost oprita de Basescu din varful caruciorului de supermarket. Presedintele Senatului, Mircea Geoana a declarat, duminica, ca "epopeea recalcularii pensiilor a fost oprita de Traian Basescu, din varful caruciorului de supermarket, printr-o declaratie al carui evident frizeaza truismul: Hotararea ICCJ trebuie respectata". "Mai grav insa este ca se pare ca nici interventia justitiei nu mai este suficienta, si este nevoie de incuviintarea sefului statului pentru ca legea sa fie respectata. Arbitrariul la care s-a ajuns in Romania este dovedit simplu si eficient de faptul ca epopeea recalcularii pensiilor a fost oprita de Traian Basescu, din varful caruciorului de supermarket, printr-o declaratie al carui evident frizeaza truismul: Hotararea ICCJ trebuie respectata", spune Geoana, citat de Gandul.

Solutia Udrea la pensiile militare? Guvernul ar putea folosi o noua cale pentru continuarea procesului de recalculare a pensiilor militarilor: emiterea unei noi hotarari din care sa fie eliminate aspectele discriminatorii. Daca prima reactie a Executivului a fost sa respinga argumentele instantei cu privire la suspendarea HG in baza careia se desfasura procesul de recalculare a pensiilor rezervistilor, dupa interventia sefului statului, Cabinetul Boc pare sa fi facut un pas inapoi. Cel putin asta se deduce din declaratia Elenei Udrea, singurul ministru care a comentat oficial decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In opinia ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, hotararea instantei ar trebui respectata si ca atare, Guvernul ar trebui sa abandoneze pentru moment ideea recalcularii veniturilor fostilor militari. Elena Udrea are insa si o solutie: "Daca Guvernul emite o noua hotarare, in care se spune de o noua procedura de recalculare, acest proces poate continua". La randul lui, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, considera ca pozitia presedintelui Basescu este corecta si ca orice decizie a instantei trebuie respectata. Pe de alta parte, colegul sau de partid, Cezar Preda, membru in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, crede ca Emil Boc poate continua cu recalcularea daca gaseste argumentele juridice prin care sa combata hotararea ICCJ, relateaza Romania libera.

Basescu: Vintu si Voiculescu au tinut natiunea dezbinata intr-o perioada de criza. Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca trusturile de presa detinute de Vintu si Voiculescu au manipulat natiunea si au promovat exemple mincinoase legate de pensiile militarilor. "Nu pot sa nu fac cateva observatii legate de campania care s-a desfasurat in aceasta perioada, legat de recalcularea pensiilor militare. Este, pentru mine, evident ca, dupa ce cele doua trusturi de presa ale domnilor Vintu si Voiculescu au avut o importanta contributie la a tine natiunea dezbinata intr-o perioada de criza, au incercat aceeasi performanta si cu corpul militar, informeaza Adevarul.

Apeluri pentru anexarea unor teritorii vecine, inclusiv din Romania, la un miting din Ucraina. Sloganuri folosite de participantii la un miting de Ziua Unitatii Ucrainei, care a avut loc sambata la Lvov, au indemnat la anexarea unor "regiuni etnice ucrainene" aflate in tarile vecine, inclusiv in Romania, relateaza Radio Polonia, care citeaza portalul zaxid.net, anunta NewsIn. Consilierul regional Rostislav Novojenet, cunoscut pentru sentimentele sale antipoloneze, a indemnat la desprinderea de tarile vecine ale teritoriilor care, pretinde el, ar fi etnic ucrainene. "Am pierdut Lemko, Chelm (...) si Podlasia, care acum fac parte din Polonia, la fel si regiunile Brest si Gomel, care acum sunt in Belarus", ar fi spus Novojenet la mitingul de sambata, mentionand totodata si teritorii care acum fac parte din Rusia si Romania, transmite Romania libera.

Videanu: O alianta PSD-PNL ar fi utila si pentru PDL. Alianta PSD-PNL ar putea fi utila pentru PDL, sustine prim-vicepresedintele democrat-liberalilor Adriean Videanu, care s-a declarat rezervat in privinta unor intelegeri preelectorale pe care partidul sau le-ar putea incheia. "O alianta PSD-PNL vreau sa va spun sincer, este strict punctul meu de vedere personal, cred ca ar fi utila si pentru PDL, pentru ca intr-adevar s-ar crea doua forte politice puternice care vor veni in fata electoratului si vor cere votul, una de stanga, sau hai sa spunem cel mult de centru-stanga, si una de dreapta, sigur venind fiecare cu proiectul sau in fata cetatenilor", a afirmat, astazi, Adriean Videanu, citat de EVZ.