​Aventurile unui englez intr-o Romanie jerpelita: a condus mii de kilometri ca sa prinda tramvaiul. Mai intai l-am cunoscut pe bloggerul Richard Lomas: un englez simpatic, impatimit al tramvaielor, cu o scriitura tinereasca si savuroasa, plina de umor, desi are 70 de ani. Rasfoindu-i paginile virtuale, in fata mea a prins contur o lume disparuta, la care nu am avut acces direct niciodata: Romania anului 1982. Totusi, fotografiile sale cu strazi golase, autobuze ruginite, tiribombe cu lanturi grosolane, hoteluri-mastodont comuniste sau terase cu mese din fier acoperite de celebrele tesaturi in dungi imi aminteau vag de pozele ingalbenite din cele cateva albume de familie care surprind ultimii doi-trei ani de viata ai comunismului in Romania. Apoi, in vara care tocmai s-a scurs, l-am cunoscut pe calatorul Richard Lomas, poposit pentru cateva zile in aglomeratul Bucuresti, pe care l-ar da oricand pe Iasi, orasul sau preferat de la noi. Integral in GreatNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mafia din spitale: cati bani scoti daca iti rupi piciorul. Chiar daca platesti din greu la asigurari, in cazul in care iti rupi o mana sau un picior, tot trebuie sa platesti consistent din buzunar. Si nu doar spagile, ci si proteze sau tije pentru care primesti chitante. Artroza, cea mai frecventa boala de articulatii (afecteaza 70% din adulti), beneficiaza de un program national, finantat din Fondul de Asigurari de Sanatate, prin care se dau gratuit proteze. Doar ca gratuitatea se acorda "in limita stocului", in speta, a fondurilor: pacientii se trec pe liste de asteptare, iar cei cu stare aleg sa si le cumpere, scrie EVZ.

Prefectul de Teleorman isi zdobeste rivalii in afaceri cu politia. Teodor Nitulescu, unul dintre cei mai controversati prefecti din Romania, a fost surprins in timp ce se folosea de autoritatea de functionar al statului pentru a-si rezolva probleme personale de afaceri. Prefectul de Teleorman nu este la primul scandal de acest fel, dar de fiecare data a scapat nesanctionat de catre Guvern. Prefectul de Teleorman a intervenit personal intr-un conflict comercial dintre una din firmele sale si o alta societate privata, desi legea functionarului public ii interzice explicit acest lucru. Teodor Nitulescu a fost filmat in timp ce, la ora 23.00, se afla in incinta unei fabrici de confectii din Rosiorii de Vede si dadea indicatii unor politisti sa il scoata din sediu pe patronul respectivei intreprinderi, informeaza Romania Libera.

Cum au disparut 120.000 de euro din fondul de spaga al DNA. Aproape 500.000 de lei (120.000 de euro) folositi de procurorii anticoruptie pentru prinderea in flagrant a vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Remus Baciu (38 de ani), sunt de negasit. Baciu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta dupa ce a pretins o spaga uriasa de aproximativ 430.000 de euro, din care a primit efectiv 270.000 de euro. In schimbul mitei, Baciu urma sa urgenteze finalizarea unui dosar de despagubire a unei proprietati care are o valoare de 10,4 milione de euro. Intermediarul acestei tranzactii a fost Camelia Andrusenco, fosta consiliera personala a ex-ministrului de Interne Cristian David, relateaza Adevarul.

Cine sunt si cum rasar matematicienii de exceptie ai Romaniei. "Daca luam rezultatele din ultimii 20 de ani, scoala romaneasca de matematica este pe locul 10 in lume", estimeaza Radu Gologan, antrenor al lotului de olimpici la matematica al Romaniei. Il intrebasem daca aceasta impresie pe care o avem - cum ca Romania are numerosi matematicieni de valoare, desi e o tara mica si saraca - este mai mult un mit amplificat de presa tocmai pentru ca imaginea unor elevi eminenti intr-o Romanie cenusie vinde bine. Raspunsul sau a fost ca educatia romaneasca este la un nivel foarte scazut, ca practic "nu se face scoala in Romania", dar ca scoala de matematica continua sa dea rezultate. Daca la varf sunt state ca SUA, Franta, Rusia si Japonia, noi concuram pentru pozitiile 5-10 cu state ca Ucraina, Polonia, Australia, Ungaria, Iran sau India. Integral in GreatNews.ro

Bocateii, urmasii putini si tristi ai decreteilor. Aprilie 2011 a fost luna in care s-au nascut cei mai putini copii de cand exista date despre natalitatea din Romania, adica din 1930. Acesta este efectul masurilor de austeritate lansate cu exact noua luni mai devreme, in iulie 2010. Prima parte a anului 2011 a adus doua recorduri negative care i-au alarmat pe specialisti, deoarece confirma accentuarea crizei demografice prin care trece Romania. In februarie, numarul de copii nascuti intr-o luna a scazut la 14.917, fiind prima data cand s-a coborat sub plafonul de 15.000. Apoi a urmat luna aprilie cu doar 13.844 de nou-nascuti. Profesorul universitar Traian Rotariu, seful catedrei de sociologie din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, spune ca scaderea cu 10% a numarului de nou-nascuti in primele sapte luni ale acestui an, fata de 2010, este una importanta, informeaza Adevarul.

Mafioti, politicieni si manelisti, impreuna la o nunta a clanului "Butoane". Florin Salam ii dedica o manea senatorului UNPR Cezar Magureanu. Senatorul UNPR Cezar Magureanu, ales intr-o circumscriptie electorala din Giurgiu, apare intr-o filmare de la o nunta organizata de Octavian Grecu, liderul clanului interlop "Butoane" din oras. Senatorul este intampinat inca de la intrare de Grecu, apoi condus la o masa. Florin Salam, manelistul care canta la nunta respectiva, ii dedica senatorului melodia, la cererea liderului interlop. Pana la ora publicarii acestui articol, senatorul Magureanu nu a raspuns apelurilor telefonice. Senatorul si-a inceput activitatea politica la PNL, apoi a trecut la PDL, unde a coordonat ca presedinte organizatia locala a partidului. In prezent, el a trecut la UNPR, figurand ca senator independent, anunta Gandul.

Ceasul cu cuc - o treaba nemteasca in care romanii si-au bagat nasul. Germanii au facut, timp de secole, cele mai bune ceasuri cu cuc. Rusii i-au concurat cu ceva succes. Sub presiunea normei, ai nostri au produs mult, dar prost. Ceasurile romanesti cu cuc sunt ca Daciile vechi, incearca o comparatie ceasornicarul aradean Claudiu Burlan. Orasul e unul de referinta pentru ceasornicaria romaneasca, datorita fabricii "Victoria", care a produs candva milioane de ceasuri - unele reusite, altele nu prea -, dar acum pastreaza o legatura timida cu lumea orologeriei. Se mai fac doar ceasuri de sah. Insa ceasurile produse la Arad inca umplu bazarurile si paturile intinse la colt de strada de pensionari. De pe o astfel de patura, intinsa pe un trotuar de pe Soseaua Colentina din Bucuresti, Romica Negoita si-a cumparat un ceas romanesc cu cuc, relateaza EVZ.

De ce lucreaza americanii in Romania pentru lefuri de sute de euro? Hardy Chauncey (23 ani), venise in urma cu 2 luni din Connecticut, al treilea stat ca nivel de trai din SUA (unde venitul mediu pe familie este de 64.640 dolari) in Giurgiu, un modest oras de provincie din Romania, pentru un salariu care, cel mai probabil, nu depaseste 1000 euro pe luna. In Romania sunt 64 de baschetbalisti baieti si fete, plus 4 antrenori, angajati la echipe locale de baschet. Cum au ajuns americanii sa joace baschet in tara noastra si in ce conditii, ne spune managerul general al unui club din Romania, sub protectia anonimatului: "Sunt jucatori unii buni, altii de duzina, care au terminat colegiile in SUA si care n-au prins NBA-ul, din cauza ca acolo sunt foarte multi baschetbalisti si cerintele foarte mari. Daca nu ajung in anumite ligi din SUA, incearca sa isi castige painea in Europa de vest, unde isi cauta cluburi. Daca nu prind locuri nici acolo, agentii ii impart peste tot, din Argentina pana in Japonia. Unii din ei vin in Romania, scrie Romania Libera.

Lacomia penala a unor magistrati bogati. Magistratii instantei supreme pe care se presupune ca i-ar fi mituit un om de afaceri prin intermediul unui avocat au averi impresionante si salarii lunare de peste 10.000 de lei. Bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si a cazarii pentru excursii exotice, suportarea cheltuielilor pentru petreceri organizate la restaurante de lux, dar si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris (Franta). Pare inceputul unui basm cu zane si printi, insa este o fila de dosar penal in care in dreptul invinuitilor pentru grave fapte de coruptie sta scris numele unor magistrati de la cea mai puternica instanta din Romania: Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeaza Adevarul.