Casa Alba va aplica noi sanctiuni Iranului. Casa Alba a declarat astazi ca membrii Fortei Quds, trupele speciale din cadrul Garzilor Revolutiei Islamice, ar fi participat la presupusul complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, informeaza Reuters. "Este clar ca membrii de rang inalt ai Fortei Quds au fost implicati in complot", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, in fata reporterilor. El a precizat ca Washington-ul isi va intensifica eforturile pentru a izola Iranul, iar Teheranul va fi tras la raspundere. "Raspundem foarte concret, cu actiuni care vor avea un impact sigur asupra Iranului si vrem sa fie clar ca acest tip de comportament este de neacceptat, ceea ce va duce la izolarea Iranului", a afirmat Carney. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a refuzat sa spuna ce masuri vor fi luate impotriva Iranului, insa a subliniat ca Washington-ul va discuta problema cu "prietenii si aliatii din intreaga lume". Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le "fabricate", "vulgare" si "motivate politic". Reuters noteaza ca Iranul si Arabia Saudita, care este aliat al SUA, sunt rivali regionali. Cele doua state mentin insa legaturi diplomatice si chiar au semnat un acord de securitate in 2001. Statele Unite si tarile occidentale preseaza Iranul sa renunte la programul sau nuclear, despre care afirma ca urmareste sa obtina arma atomica. Teheranul a spus in repetate randuri ca programul sau are doar o componenta civila.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Coreea de Sud, in alerta maxima dupa actiunile militare suspecte derulate de Coreea de Nord. Armata Coreei de Sud se afla in stare de alerta ridicata ca urmare a actiunilor suspecte derulate de Coreea de Nord, in apropierea granitei maritime disputate de cele doua tari, potrivit unui oficial din guvernul sud-coreean, citat de RIA Novosti. Potrivit Yonhap, agentia de stiri sud-coreeana, rachetele sol-aer ale Coreei de Nord au fost mutate catre insula Baengnyeong din nordul Coreei de Sud. De asemenea, Coreea de Nord ar fi plasat lansatoare de racheta cu raza medie de actiune in apropierea granitei maritime disputate, potrivit agentiei Yonhap. In luna august, Coreea de Nord a tras mai multe tiruri de artilerie in apropierea frontierei maritime cu vecinul sau de la sud, cand Seulul a ripostat la primele tiruri ale Phenianului. Din punct de vedere tehnic, cele doua Corei se afla in razboi incepand cu Razboiul din Corea din 1953. Relatiile intre cele doua tari s-au mai destins in luna iulie, cand au avut loc discutii menite sa puna capat programului nucler al Coreei de Nord.

Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, cere instaurarea legii islamice in Libia. Liderul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a felicitat poporul libian, prin intermediul unui mesaj video, pentru victoria impotriva dictatorului Muammar Gaddafi, insa a avertizat libienii sa se fereasca de manipularea occidentala in demersul lor de a construi o noua natiune, transmite CNN. Succesorul lui Osama bin Laden a declarat ca libienii ar trebui sa instaureze cat mai repede un regim bazat pe Sharia, legea islamica. "Daca Occidentul vorbeste despre extremisti si militanti, atunci ei vorbesc despre onestitatea si libertatea celor care isi apara religia, locurile sfinte, familiile si tarile", a spus al-Zawahiri. Liderul Al Qaeda a cerut, de asemenea, algerienilor sa urmeze exemplul vecinilor lor, precum Libia si Tunisia, si sa se revolte impotriva presedintelui Abdelaziz Bouteflika. Ayman al-Zawahiri a difuzat mai multe mesaje de-a lungul acestui an. Intr-unul din mesaje, postat in iulie, actualul lider Al Qaeda il elogiaza pe Osama bin Laden, in timp ce, intr-un alt mesaj video, al-Zawahiri il critica dur pe presedintele sirian Bashat Al-Assad si felicita protestatarii antiguvernamentali.

Atac armat intr-un salon de coafura din California. Sase persoane au murit. Cel putin sase persoane au fost ucise si alte trei ranite, miecuri, in urma unui incident armat petrecut intr-un salon de coafura din Seal Beach, California, informeaza AFP. "Avem sase persoane decedate si alte trei grav ranite, care au fost transportate la un spital local", a declarat un politist din Seal Beach. Potrivit martorilor, suspectul purta o vesta antiglont si a fost arestat "fara incidente" la aproximativ 800 de metri de locul crimei, a adaugat politistul. Politia a gasit mai multe arme in masina suspectului.

Barack Obama a discutat telefonic cu regele Abdullah al Arabiei Saudite. Presedintele Barack Obama si regele Abdullah al Arabiei Saudite au avut o discutie telefonica, miercuri, pe marginea subiectului mortii ambasadorului saudit la Washington si a incercarii Iranului de a pune la cale asasinarea acestuia, a anuntat Casa Alba, citata de AFP. Cei doi lideri au convenit ca "acest complot reprezinta o violare flagranta a normelor, a standardelor de moralitate si a dreptului international" si au hotarat sa "ceara explicatii responsabililor", a adaugat aceeasi sursa. Presedintia americana a subliniat ca Barack Obama si regele saudit au "laudat munca agentiilor de informatii si a fortelor de securitate care au facut posibila dejucarea complotului" si a reafirmat existenta unui "parteneriat solid" intre cele doua tari.

Unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Mouatassim Gaddafi, a fost arestat in Sirte. Unul dintre fiii colonelului Muammar Gaddafi, Mouatassim Gaddafi, a fost arestat in Sirte, la 360 de kilometri est de capitala Tripoli, a declarat un inalt responsabil al Consiliului National de Tranzitie, citat de AFP. "Mouatassim Gaddafi a fost arestat in Sirte si a fost transferat in Benghazi", in estul tarii, potrivit declaratiei oficialului Abdelkarim Bizama. El a adaugat ca arestarea fiului lui Gaddafi nu a fost anuntata pentru a se evita orice incercare de a-l elibera din partea apropiatilor sai. Nascut in 1975, de profesie medic si militar, Mouatassim Gaddafi a fost instruit de ofiteri egipteni. El a fost promovat de tatal sau in fruntea Consiliului National de Securitate in anul 2007 si, in aceasta calitate, Mouatassim conducea propria unitate de elita. La inceputul revoltelor din Libia, el era principalul rival al lui Seif Al-Islam, un alt fiu al lui Muammar Gaddafi. Responsabilii CNT au afirmat in repetate randuri ca Mouatassim Gaddafi s-ar fi refugiat in orasul Sirte. Consiliul National de Tranzitie asteapta, in prezent, "caderea" orasului Sirte pentru a proclama "eliberarea totala" a tarii si pentru a relua discutiile de formare a unui nou guvern, responsabil pentru gestionarea tranzitiei.