Cea mai absurda improprietarire din Romania. Parcela de 1 metru latime si 700 metri lungime. In limbaj de specialitate, parcelele care au dimensiuni ciudate gen un raport disproportionat intre latime si lungime se numesc "parcele atipice". RL a descoperit o localitate unde asemenea loturi de teren sunt duium. Ce poti face cu un teren lung de cateva sute de metri si lat de un pas? Cel mult, poti planta doua randuri de porumb pe el, dar cu singura conditie ca nu poti intra in propriul "lan" decat cu acordul vecinilor. La Corbeanca, judetul Ilfov, am descoperit ca multi sateni au fost improprietariti in anii '90 cu parcele late de 6, 4, respectiv 3 metri si lungi de 600 de metri. Insa loturile de teren cele mai bizare din comuna sunt cele care au sub un metru latime si peste 700-800 de metri lungime. Sunt atat de inguste, incat pe planurile de parcelare de la primarie sunt reprezentate sub forma de "liniute", scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cei 10.000 de medici emigrati va saluta de peste mari si tari. Claudiu Radeanu castiga intr-o luna in Australia cat colegul lui din Iasi in 11 luni. Incepand cu 2007, avem 8.000 de absolventi de Medicina si 10.000 de doctori care au parasit tara. Practic, toti pleaca. La cei 28 de ani, Gabriel Mazilu poate spune ca si-a implinit chemarea. E medic rezident in anul IV, chirurgie plastica, la spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi. In 22 din cei 28 de ani de viata, Mazilu si-a tocit coatele pe bancile scolilor, in amfiteatre sau in salile de operatie ale spitalelor. Pentru tot acest efort, statul roman il plateste cu 1.800 de lei pe luna, la care se adauga inca 180 de lei, sub forma de tichete de masa. In total, nici macar 2.000 de lei pe luna (455 de euro). Absolvent la aceleasi institutii de invatamant superior, Universitatea de Medicina din Iasi, Claudiu Radeanu a ales alt drum. Din 2007, Radeanu lucreaza la departamentul "medicina de urgenta" din cadrul The Northern Hospital din Melbourne, Australia. Dr. Radeanu a cochetat si el un timp cu ideea de a face rezidentiatul in Romania. Dar i-a trecut repede. "Mediul e corupt, ineficient si schimbarile se fac foarte lent", si-a motivat el decizia de a zbura 14.000 de kilometri pana in Melbourne. Acum, Radeanu castiga in Australia 21.700 lei/luna (5.000 de euro), cat mai tanarul sau coleg de la Iasi in 11 luni, anunta EVZ.

Cine a pus "delfinii maidanezi" in Dambovita: culisele filmuletului in care doi moldoveni ajunsi in Bucuresti fac descoperirea vietii lor. Cu mai bine de o saptamana in urma, un pescar care a incercat Dambovita cu undita a prins in carlig un somn urias, de 40 de kilograme. Filmarea de amator cu neverosimila captura a fost vazuta de peste 120.000 de oameni si va ramane in istorie ca una dintre putinele povesti pescaresti adevarate. Miercuri, cand pe internet a inceput sa circule un video incredibil cu "delfini maidanezi" in Dambovita, au fost si unii pe care i-a incercat gandul ca povestea cu somnul se repeta, dar la o scara mai mare. De aceasta data insa, nu a fost vorba de o lucrare iesita din comun a naturii, ci de una bine executata a publicitarilor de la Propaganda, care au realizat un clip viral pentru clientul lor, Boromir, informeaza Gandul.

Vintila Mihailescu, antropolog, profesor: "Am facut liceul cu copiii nomenclaturii". Pentru ca locuia in cartierul Buzesti, Vintila Mihailescu era arondat la scolile unde mergeau copiii elitei comuniste. El a realizat acest lucru abia la intalnirea de 40 de ani de la finalul liceului. Este unul dintre cei mai iubiti profesori din Romania. Banuieste ca ar avea o contributie in acest sens si faptul ca doar unul din zece cursuri se tin la Universitate; restul, la carciuma. Se considera norocos "mai ales ca nu are ghinion". A fost banuit de spionaj de catre comunisti, dupa ce fratele sau, marele matematician Preda Mihailescu, a parasit tara in 1973. Orice suspiciune a fost ridicata cand "tovarasii" au realizat "cat era de naiv". Si-a inceput cariera cu cercetari de cate trei luni in satele si catunele din Romania, dar acum "ar da zile de la el" daca studentii secolului XXI l-ar putea insoti macar trei saptamani intr-o astfel de expeditie. In schimb e multumit ca antropologia devine o disciplina la moda pentru a doua specializare, scrie Adevarul.

Cum a ocupat Maniu Viena si Praga. Iuliu Maniu a reorganizat regimentele romanesti intr-o armata capabila sa puna capat razvratirilor instigate de bolsevici. In vara anului 1915, iunie, imparatul Germaniei, Wilhelm al II-lea, a fost de parere ca Franta numai asa putea fi batuta, daca Romania intra in razboiul mondial de partea Puterilor Centrale, ceea ce l-a determinat sa il trimita la Viena pe deputatul catolic Mathias Ersberger, pentru a discuta, in acest scop, cu reprezentantii romanilor ardeleni. Intalnirea a avut loc in palatul printului von Lichtenstein din Viena. La ea au fost prezenti Iuliu Maniu, Aurel C. Popovici, Vasile Goldis si reprezentantul Vienei. In cadrul ei, Aurel C. Popovici a expus istoricul problemei, Vasile Goldis a aratat punctul de vedere maghiar, iar Iuliu Maniu a relevat pretentiile romanilor ardeleni, intre care si: stat separat in cadrul monarhiei habsburgice, guvern roman ardelean, armata romana, banca nationala romana. Ceea ce a dus la dezaprobarea lui Ersberger, care considera exagerate aceste pretentii. Maniu a aratat, insa, ca cererile romanilor au fost aprobate de imparat, dar ca ele trebuie si infaptuite. Aceste intalniri n-au dus, in final, la nici un rezultat, pentru ca Iuliu Maniu n-a cedat la nici un punct, anunta Romania Libera.

Paula Iacob, maidanezii, Nicu Ceausescu si turnatoriile. Sapte dintre colocatarii doamnei avocat au patru picioare si latra. Acum 55 de ani a fost ziarista sportiva la "Sportul popular". O potaie imi composta blugii pe langa glezna dreapta. A doua cotarla ma amusina intr-o zona sensibila. A treia maraia ca un Trabant care da rateuri, in timp ce a patra javra se arata interesata de turul nadragilor mei. De la fereastra, al cincilea catel facea galerie colegilor din curte. In spate, usa se inchisese implacabil, exact cand imi aprindeam tigara. Era a patra vizita si nutream nadejdea ca, dupa trei saptamani si zeci de telefoane urma sa se termine interviul care, normal, n-ar fi durat decat 90 de minute. Asediat de cei patru maidanezi, te gandesti ca ceea ce incepuse prost urma sa se termine cu un anti-rabic in burta. Salvarea a venit in persoana menajerei care a deschis usa ca pe poarta raiului. Inauntru, fotoreporterul se strica de ras. N-a mai durat decat vreo 45 de minute si ne-am intalnit, pentru ultima oara, cu stapana celor patru maidanezi. Venerabila doamna e avocat si a devenit celebra in urma a doua procese istorice. Unul, in care l-a aparat pe Nicu Ceausescu, si al doilea, in care l-a gratiat pe cainele Bosquito, acuzat de uciderea din culpa a unui japonez. O cheama Paula Iacob, informeaza EVZ.

Transfugul Nicu Marin: pe Dunare, spre libertate. Aceasta este istoria unui om care a trecut in 1980 dincolo de Cortina de Fier, pe Dunare, cu o saltea pe care calauza, probabil securist, i-o intepase. "Weekend Adevarul" va spune astazi o poveste care, probabil, nu va va schimba viata. La prima citire, veti simti, poate, ca nu are nici macar utilitatea prognozei meteo la acest sfarsit de toamna. De aceea se recomanda a se citi de mai multe ori. Este o poveste mai veche si, pe masura ce se invecheste, devine mai importanta: este despre granite, despre diferente, despre mentalitati, despre noi, cei ce am fost, si chiar despre noi, cei ce am putea fi. Vin, intotdeauna, dintodeauna, zile si nopti fara de care istoriile noastre, asa cum sunt, personale si mici, nu s-ar putea scrie. Nicu Marin a fugit intr-o astfel de noapte. Era 26 spre 27 octombrie 1980, el avea 30 de ani, divortase, avea un fiu prescolar si, in general, mai multe motive sa ramana decat sa evadeze. Si atunci: de ce a vrut Nicu Marin sa fuga din Romania? El nu a fost un vizionar, el nu a stiut ca anii '80, care abia incepeau, vor aduce si frigul, si foamea, si frica, si intunericul - deznadejdea toata, scrie Adevarul.

Dictatorii care au murit in fata camerelor de filmare. La inceputul lunii februarie, cand Hosni Mubarak era pe punctul de a fi inlaturat, reporterul Jon Lee Anderson a publicat in revista The New Yorker cele trei reguli fundamentale pe care orice dictator trebuie sa le aiba in vedere pentru a supravietui revoltelor sau loviturilor de stat. Prima, sa nu dea dovada de slabiciune; a doua, sa aiba grija la detalii si sa nu abuzeze de autoritate; iar a treia, sa se retraga in mod discret. Mubarak a respectat cele trei reguli; colonelul Moammar el Gaddafi, desi a respectat prima regula, le-a ignorat pe ultimele doua, noteaza ziarul La Vanguardia. Rezultatul a fost, intre altele, impresionanta imagine luata de Mahmud Turkia pentru agentia France Presse, in care se vede in toata cruzimea cadavrul insangerat si semidezbracat al fostului lider libian, inconjurat de telefoanele mobile care il filmeaza si care devin protagoniste ale fotografiei, asemeni trupului neinsufletit al dictatorului. Un instantaneu care face deja parte din istorie. Capturarea si moartea ulterioara a colonelului libian este ultima din mortile unui dictator documentata grafic. La 30 decembrie 2006, murea la Bagdad Saddam Hussein. El fusese capturat de fortele americane in circumstante similare celor ale lui Gaddafi, altfel spus, ascuns intr-o groapa. Cel care fusese timp de peste doua decenii dictatorul Irakului a fost supus unui proces dubios si spanzurat in fata camerelor. Imaginile au facut inconjurul lumii cu ajutorul propagandei americane care incerca sa puna capat unu conflict care inca mai continua, anunta Romania Libera.