Fostul presedinte israelian Katsav a fost inchis timp de sapte ani pentru viol. Fostul presedinte israelian Moshe Katsav a ajuns astazi la inchisoarea Maasiyahu din apropiere de Tel Aviv, unde urmeaza sa ispaseasca o pedeapsa de sapte ani pentru viol, informeaza BBC. Fostul lider a insistat ca este nevinovat si a acuzat statul de “executarea” sa si de faptul ca autoritatile il “ingroapa de viu”. Cazul lui Katsav a ingrozit natiunea israeliana. El a fost condamnat in urma cu un an, insa i s-a permis sa ramana in libertate dupa ce a inaintat recurs impotriva condamnarii. Katsav, in varsta de 66 de ani, a demisionat din functia de presedinte cu doua saptamani inainte de expirarea mandatului de sapte ani din 2007, pe motiv ca acest lucru i-ar fi permis sa scape de inchisoare. In luna noiembrie, Curtea Suprema de Justitie a decis in unanimitate condamnarea sa pentru violarea unei angajate, pe vremea cand Katsav ocupa functia de ministru de cabinet in anii ’90, dar si pentru hartuirea sexuala a doua femei in timpul mandatului de presedinte al Israelului.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

O scrisoare care continea explozibil a fost trimisa la sediul Deutsche Bank din Germania. Politia germana se afla in alerta dupa ce un plic suspect a fost trimis miercuri presedintelui Deutsche Bank, Josef Ackermannn, informeaza Reuters. Un purtator de cuvant al politiei din Frankfurt a refuzat sa declare ce continea plicul, dar a precizat ca un expert a fost trimis la sediul central al Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei. Un inalt oficial din New York a declarat ca plicul continea explozibil. Ackerman este unul dintre cei mai puternici bancheri din Europa si un consilier important al cancelarului german Angela Merkel, fiind unul dintre putinii manageri din tara care este intotdeauna pazit de garzi de corp. El urmeaza sa se retraga anul viitor, in luna mai, dupa mai mult de zece ani la conducerea bancii. Oficialii americani au declarat ca plicul continea explozibil si srapnel si avea ca adresa de returnare Banca Centrala Europeana. Potrivit unor surse bancare, Deutsche Bank a intensificat masurile de securitate in intreaga lume.

Zimbabwe: organizatia Global Witness se retrage din procesul de certificare a "diamantelor insangerate". Un important grup international pentru protejarea mediului, Global Witness, se retrage din procesul care garanteaza ca diamantele nu provin din zonele de conflict, adaugand ca Procesul Kimberly nu a evoluat suficient pentru a putea "sa dezvaluie si sa arate legaturile clare intre diamante, violenta si tiranie", scrie CNN. Grupul de campanie Global Witness a facut parte timp de noua ani din protocolul "Kimberley Process", initiat pentru a certifice faptul ca pietrele pretioase nu sunt "diamante insangerate". "Nu am luat aceasta decizie cu usurinta, dar suntem de parere ca am ajuns intr-un moment in care, daca vom continua sa participam, dam fara sa vrem legitimitate unui sistem care nu spune adevarul oamenilor in comertul cu diamante", a anuntat Mike Davis. Decizia grupului vine ca urmare a vanzarii controversate a unui lot de diamante din depozitele Marange din Zimbabwe, unele dintre ele fiind detinute de firme asociate cu partidul presedintelui Robert Mugabe, scrie CNN.

O rusoaica ar putea ajunge pe Statia Spatiala Internationala in 2013. O femeie cosmonaut din Rusia ar putea ajunge pe Statia Spatiala Internationala in 2013, a declarat seful Agentiei Spatiale Federale, Vladimir Popovkin, citat de RIA Novosti. Yelena Serova, prima femeie cosmonaut din era post-sovietica, se va antrena pentru un zbor care va dura pana la 170 de zile, potrivit lui Popovkin. Zborul va avea loc undeva in 2013, deoarece este nevoie de doi ani si jumatate pentru a pregati un echipaj, a afirmat directorul Roscosmos, Alexei Krasnov. Serova spune ca a visat intotdeauna ca va zbura in spatiu, precizand ca sotul sau, de asemenea cosmonaut, si fiica in varsta de noua ani sunt de acord cu decizia ei. Prima femeie cosmonaut din lume, rusoaica Valentina Tereshkova, a zburat in spatiu la bordul Vostok 6 pe 16 iunie 1963. A doua femeie care ajunge in spatiu este rusoaica Svetlana Savitskaya, 19 ani mai tarziu dupa Valentina Tereshkova.

Unul dintre fiii lui Gaddafi, Saadi, urma sa patrunda ilegal in Mexic cu ajutorul unei retele criminale. Autoritatile din Mexic au deconspirat un plan international care il viza pe unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Saadi, informeaza Reuters, acesta urmand sa intre in tara folosind nume si acte false. O canadianca, un danez si doi mexicani au fost arestati pe 10 si 11 noiembrie dupa ce autoritatile mexicane au descoperit ca acestia urmau sa-i aduca pe Saadi Gaddafi, aflat momentan in Niger, dar si pe familia sa, in Mexic cu ajutorul unor acte false si zboruri private. Oficialii din Mexic au aflat de planurile retelei in luna septembrie. Membrii retelei urmau sa-i stabileasca pe Saadi Gaddafi si pe familia acestuia in apropierea statiunii turistice Puerto Vallarta de pe coasta Pacificului, potrivit informatiilor furnizate de ministrul de interne Alejandro Poire. In asteptarea familiei fostului dictator libian, reteaua criminala a cumparat cateva proprietati pe teritoriul Mexicului si a deschis mai multe conturi bancare. De asemenea, complicii au folosit o ruta de zboruri intre Statele Unite, Canada, Kosovo si Orientul Mijlociu pentru a stabili o ruta finala de zbor si pentru a organiza logistica pentru sosirea lui Saadi, a mai declarat ministrul mexican de interne. Conform planului pus la cale de membrii retelei, Saadi trebuia sa aiba o identitate falsa, om de afaceri si fost jucator de fotbal, iar impreuna cu familia sa ar fi urmat sa ajunga in Punta Mita, o zona luxoasa situata la aproximativ 40 de kilometri de Puerto Vallarta. La fel ca ceilalti membri ai familiei Gaddafi, Saadi are interdictie de a calatori, iar bunurile sale au fost inghetate de Consiliul de Securitate al ONU, la inceputul violentelor din Libia. Interpolul a emis o alerta de grad ridicat prin care solicita statelor membre sa-l aresteze pe fiul dictatorului in cazul in care acesta se afla pe teritoriul lor, in vederea extradarii.