Cum va arata lumea peste 20 de ani. Ce ne asteapta in anii care vor urma? Cum va arata harta religioasa sau economica a lumii? Cat ne va costa hrana sau energia si cine va fi noua putere economica a lumii? Potrivit Business Insider, PIB-ul Chinei va ajunge, in 2030, la 40.400 miliarde de dolari, in timp ce SUA vor avea un PIB de doar 30.940 miliarde de dolari. Balanta de putere nu se va schimba doar in favoarea Chinei. Potrivit unor alti analisti, statele care alcatuiesc asa numitul grup BRIC (Brazilia, India, China si Rusia) vor ajunge in urmatoarele decenii sa aiba circa 41% din capitalizarea intregii piete globale, scrie EVZ.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum se imparteau functiile la Revolutie: un taximetrist a cerut sa fie ambasador. Dupa prabusirea regimului ceausist la 22 decembrie 1989, a urmat o perioada haotica de care unii s-au grabit sa profite si sa se aranjeze pe viata. Este si cazul lui Emil Cutean, un tanar strungar reprofilat mai apoi in cascador la "Romaniafilm" si ajuns la Revolutie in sediul Comitetului Central, in anturajul lui Dan Iosif. Viata lui Cutean s-a schimbat radical din acel moment: a devenit membru FSN, si-a infiintat o asociatie de revolutionari si a ajuns, peste ani, secretar de stat si deputat in Parlamentul Romaniei, scrie Adevarul.

Cum reduce "scurtatura lui Mos Craciun" timpul de zbor catre destinatii exotice cu pana la 50%. Pasagerii companiilor aeriene vor avea parte de calatorii mai scurte cu pana la 50% catre destinatii exotice, datorita unei noi relaxari a normelor de aviatie, scrie Daily Mail. Aceasta ar putea insemna, de asemenea, bilete de avion mai ieftine si zboruri mai putin poluante. Noile norme vor permite transportatorilor care opereaza in Pacificul de Sud sa o ia pe "scurtatura", pe deasupra Polului Nord, pentru prima data. Pilotii din Australia ce transporta pasageri in America de Sud vor putea sa realizeze economii mari in timp si de carburanti, scrie Gandul.

Romanii si ungurii, gata sa se lupte intre ei la Stalingrad. Dintre toate retelele de spionaj active in Al Doilea Razboi Mondial, cea care a primit admiratia cea mai respectuoasa din partea profesionistilor a fost cea condusa din Lucerne, intre anii 1939-1943, de catre Rudolf Roessler, sub numele de cod 'Lucy". Nici Sorge, nici Cicero, pentru a mentiona cele mai bune exemple, nu au putut egala realizarile sale. Pe 18 aprilie 1942, Roessler a primit de la Berlin detaliile suplimentare cerute de Stalin pentru luptele grele de la Cotul Donului. Radiograma trimisa imediat lui Stalin includea si aceste secrete militare: "Linia lunga a frontului care va fi cucerita de Wehrmacht va fi incredintata pentru aparare unor trupe ne-germane. Vor fi 52 de divizii straine: 27 divizii romanesti, 13 unguresti, 9 italiene, 2 cehoslovace si o divizie spaniola. Pentru ca romanii si ungurii se urau unii pe altii si erau in stare sa se bata intre ei, vor fi separati prin 9 divizii italiene si una spaniola. Inaltul Comandament German nu se baza prea mult pe aceste intariri ne-germane, fiind indoielnica valoarea lor militara", dezvaluie revista Historia.

Topul celor mai mari crize de imagine din 2011. Acest an a fost plin de dezastre in domeniul relatiilor publice (PR), iar raspandirea lor s-a facut rapid, in special datorita retelei Twitter, inrautatind exponential situatia. Businessinsider.com face un clasament al celor mai dezastruoase 11 greseli din PR facute in acest an. Netflix a suparat milioane de clienti in aceasta toamna atunci cand directorul executiv, Reed Hastings, a anuntat ca doreste sa imparta compania in doua. Scandalul privind interceptarile ilegale de catre ziaristii "News of The World" in cautare de subiecte senzationale a patat rau de tot nu doar brandul companiei lui Murdoch, News Corp, ci si mostenirea sa, scrie EVZ.ro.

Romanii care au salvat Craciunul. Cum a ajuns statia de tramvai Obor in Occident. Oricat de ciudat ar parea, dorinta unuia dintre prieteni era de a curata o statie de tramvai de la Piata Obor. S-o faca sa arate ca o statie de tramvai dintr-un stat scapatat, sa zicem din Vestul Europei. Ca degeaba e statia noua, daca e murdara. S-au apucat de treaba in saptamana dinainte de Craciun. Au gasit un sponsor care le-a dat mopuri si toate cele trebuincioase, apoi au asteptat o seara potrivita pentru actiune. Si, miercurea trecuta, au iesit din case pe la ora 22, pe un frig de crapau bordurile la peron. Apelul fusese strigat pe Facebook, asa ca s-au strans cativa oameni. Se gandeau ca toata treaba nu le va lua mai mult de doua ore. Insa, "am terminat pe la 3-4 dimineata. Cel mai greu ne-a fost sa curatam afisele lipite de statie", povesteste unul dintre voluntari pentru Great News.

Ucraina, noul El Dorado al investitorilor in energia solara. Ucraina va avea anul viitor capacitati de producere a energiei fotovoltaice, din radiatii solare, cu o putere totala de 700-800 de MW, fata de 170 MW in prezent, scrie cotidianul Kyiv Post. Spre comparatie, in Romania sunt instalate panouri fotovoltaice de doar 1 MW in total. Publicatia citeaza date ale Asociatiei Participantilor la Piata de Combustibili si Energie Alternativa din Ucraina, citeaza Adevarul.

Romanii consuma gem si marmelada pline cu E-uri periculoase. Care sunt cele mai nocive. Alaturi de conservantii suspecti din gemuri, inspectorii de la Autoritatea Natonala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au mai depistat si nereguli privind informarea corecta a cumparatorilor. Mai bine de 60% dintre comerciantii controlati incalcau legea. In urma neregulilor depistate ANPC a decis: oprirea temporara de la comercializare a circa 4.600 kg gemuri, jeleuri, marmelade de fructe, in valoare de 890.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate si oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a peste 200 kg gemuri, jeleuri, marmalade de fructe, produse neconforme sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita, scrie EVZ.ro.