Palestinienii s-au inteles pentru alcatuirea unui guvern comun. Seful Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas si liderul gruparii Hamas Khaled Meshaal au semnat luni in Qatar o intelegere pentru formarea unui guvern comun alcatuit din tehnocrati independenti care sa gestioneze West Bank si Gaza. Prin acordul semnat de cei doi lideri se asterne drumul liber catre alegerile prezidentiale si parlamentare pentru anul 2012. Autoritatea Palestiniana considera ca o pace negociata cu Israelul ar putea duce la aparitia oficiala a unui stat palestinian in zona West Bank-Gaza, care sa coexiste alaturi de statul israelian. Hamas lupta insa pentu distrugerea statului Israel, dar accepta pentru o perioada nederminata un armistitiu de incetare a focului. Intelegerea s-a semnat dupa esuarea discutiilor de pace israeiano-palestiniene si a fost deja contestata de catre Israel, care nu accepta prezenta Hamas in cadrul niciunui efort e obtinere a pacii. Pentru Israel, Hamas este o organizatie terorista care se bazeaza pe sprijin din partea Iranului, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Hosni Mubarak va fi mutat intr-un spital de penitenciar. Oficialii egipteni au declarat ca se fac pregatiri rapide in cadrul spitalului din penitenciarul Tora pentru a-l putea gazdui pe Hosni Mubarak. Intre aceste pregatiri se numara si relocarea in diverse penitenciare a peste 50 de detinuti arestati tot in legatura cu fostul regim, intre care si doi fii ai presedintelui. De la arestarea sa din aprilie 2011, Mubarak a fost internt la spitalul din resortul Sharm el-Sheikh, apoi a fost transferat catre un spital militar din Cairo, anunta Fox News.

Andres Breivik solicita tribunalului sa fie eliberat imediat. Extremistul norvegian Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane in luna iulie 2011, a cerut luni unui tribunal din Oslo sa fie pus imediat in libertate. In timpul ultimei audieri programate inaintea inceperii procesului, Breivik a insistat asupra faptului ca atacul sau a fost de fapt o masura de profilaxie impotriva tradatorilor de tara si a cerut punerea sa in libertate de urgenta intrucat nu accepta arestarea. La audieri au fost prezente peste 100 de persoane care au supravietuit masacrului sau rude ale celor ucisi in 22 iulie 2011. Audierile vor strabili daca extremistul va ramane in arest pana la inceperea procesului sau va fi eliberat, informeaza Ria Novosti.

Regina Elisabeta a inceput aniversarea celor 60 de ani pe tronul Marii Britanii. Sarbatorirea jubileului de diamant care marcheaza 60 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a inceput luni si va dura pana in luna iunie, cand se va sarbtorii aniversarea incoronarii sale. Regina a multumit public pentru minunata incurajare si suportul pe care poporul i l-a acordat in toti acest timp. Totodata, Elisabeta si-a indemnat poporul sa fie recunoscator pentru toate binefacerile din acesti 60 de ani si i-a sfatuit sa priveasca viitorul cu mintea limpede si inima calda, scrie CNN.

Siria: Inca 69 de morti dupa o ofensiva a armatei la Homs. Armata siriana a lansat luni o noua ofensiva la Homs ucigand 42 de persoane si ranind alte cateva zeci. In total ziua de luni a lasat in urma 69 de morti pe tot cuprinsul tarii, intre care 66 erau civili. Atacul este negat de autoritati care pun violentele si pierderile de vieti omenesti pe seama gruparilor teroriste. Ofensiva vine chiar in timpul vizitei la Damasc a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, a carui tara si-a folosit sambata dreptul la veto pentru respingerea unei rezolutii ONU care prevedea plecarea lui Assad de la conducerea Siriei. Lavrov a catalogat reactia puterilor vestice la veto-ul rusesc drept isterica si indecenta, subliniind ca tara sa doreste stabilizarea rapida a situatiei din Siria, care ar avea nevoie de reforme democratice si nu de plecarea presedintelui Assad. ONU si UE au anuntat ca planuiesc inasprirea sanctiunilor acordate Siriei, in timp ce Londra a declarat ca se gandeste si la alte mijloace prin care ar putea pune presiune. Intre timp Anglia si-a retras ambasadorul de la Damasc, iar Washingtonul si-a inchis ambasada lasand Poloniei un mandat de reprezentare in cadrul Siriei, anunta AFP.

Colaborarea dintre NASA si Agentia Spatiala Europeana a intrat in impas. Agentia Spatiala Americana se pare ca va renunta la colaborarea cu Agentia Spatiala Europeana in ceea ce priveste misiunile comune pe Marte. NASA a comunicat deja catre ASE ca este improbabil sa contribuie la proiectul de realizare al unui satelit de orbita si la crearea unui robot care ar urma sa fie trimis pe Planeta Rosie. America nu a transmis inca pozitia sa oficiala, insa bugetul nu ii permite sa ia alta decizie. Anuntul oficial de iesire din asa numitul program ExoMars va fi facut cel mai probabil dupa ce presedintele Obama va anunta bugetul pe 2013, informeaza BBC.