Iulia Timosenko a cerut sa primeasca ingrijiri medicale la o clinica din Germania. Opozanta ucraineana Iulia Timosenko, ce sufera de dureri de spate, a refuzat un tratament medical disponibil in inchisoare si a cerut sa primeasca ingrijiri la o clinica din Berlin, a afirmat marti administratia penitenciara ucraineana, citata de AFP. Timosenko a fost examinata in februarie de doi medici ai clinicii universitare Charite si de trei medici canadieni. Ea "insista sa primeasca ingrijiri" in aceasta institutie, a anuntat administratia intr-un comunicat fara alte precizari. Ea a "respins categoric" un program de tratament in inchisoare propus de specialisti ucraineni si germani, potrivit aceleiasi surse. Serviciul de presa al lui Timosenko nu a putut comenta aceste informatii pentru moment. Anterior in cursul zilei, avocatul lui Timosenko, Serghi Vlasenko, a afirmat ca medicii germani care au examinat-o pe opozanta au preconizat sa o trateze "intr-o clinica specializata" in afara inchisorii. "Tratamentele recomandate nu sunt posibile decat intr-o clinica specializata. Ei trebuie sa inceapa imediat, altfel boala risca sa se agraveze", a declarat Vlasenko in fata presei, citind aceste recomandari. Nici avocatul, nici autoritatile nu a precizat vreodata de ce boala sufera Timosenko. Fiica sa a declarat intr-un interviu ca mama sa sufera de hernie de disc. Timosenko, in varsta de 51 de ani, liderul principalului partid de opozitie, detinuta din august, a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in perioada in care era sef al Guvernului. Vizata de o serie de alte anchete judiciare, opozanta denunta aceste urmariri pe care le considera o razbunare personala a presedintelui Viktor Ianukovici.

Nicolas Sarkozy l-a depasit in procente pe socialistul Francois Hollande, potrivit unui sondaj de opinie. Cu 40 de zile inaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, presedintele francez Nicolas Sarkozy se afla pentru prima data in fruntea sondajelor de opinie, inaintea socialistului Francois Hollande, relateaza AFP. Potrivit unui sondaj de opinie elaborat de Ifop Fiducial, Sarkozy a fost creditat marti cu 28,5% din voturi fata de 27% din voturi pentru Francois Hollande. Evenimentul a fost primit cu mare precautie de partile principale implicate, aflate in campanie electorala in Franta. "Nimic nu este jucat, nimic nu este stabilit (...), acesta este doar un balon de spuma", a declarat Sarkozy, in timp ce Francois Hollande i-a indemnat pe sustinatorii sai sa nu se descurajeze si sa nu se lase influentati de sondajele de opinie. Pe locul trei in cadrul sondajului de opinie se afla candidata de extrema dreapta Marine Le Pen, creditata cu 16% din voturi, care a anuntat astazi ca a reusit sa stranga cele 500 de semnaturi din partea oficialilor locali, necesare in cursa pentru Palatul Elysee.

Barack Obama: Vom trata uciderea civililor afgani ca si cum acestia ar fi fost cetateni americani. Presedintele american Barack Obama a condamnat presupusul masacru al celor 16 civili afgani ucisi de un militar american si a subliniat ca America va trata cazul ca si cum proprii sai cetateni ar fi fost ucisi, informeaza The Telegraph. Cu doar cateva ore inainte de vizita oficiala a premierului britanic David Cameron in SUA, presedintele american s-a declarat "profund afectat" de crimele comise si a promis retinerea celor vinovati. Leon Panetta, secretarul american al Apararii, a sugerat deja o eventuala pedeapsa cu moartea in cazul celor responsabili de uciderea afganilor. "Am dat instructiuni Pentagonului pentru a ne asigura ca nu intampinam nici un obstacol in desfasurarea unei investigatii complete. Vom urmari faptele oriunde ne vor duce si ne vom asigura ca orice persoana implicata este total responsabila in fata legii", a afirmat Obama. Afirmatiile presedintelui Obama au aparut pe fondul speculatiilor in crestere, potrivit carora SUA si Marea Britanie au in vedere accelerarea procesului de retragere a trupelor din Afganistan, dintr-un razboi care a devenit tot mai nepopular pentru Statele Unite. 16 civili afgani, printre care copii si persoane in varsta, au fost masacrati de un soldat american care si-a parasit baza duminica dimineata pentru a comite un adevarat carnagiu in provincia Kandahar, bastion al talibanilor din sudul Afghanistanului.

SUA: Un avion a fost serios avariat, dupa ce a iesit de pe pista aeroportului din Atlanta, in timp ce era testat de mecanici. Un avion Boeing 737 al companiei Delta Air Lines a suferit "stricaciuni importante", dupa ce a iesit de pe pista aeroportului din Atlanta (statul american Georgia), marti dimineata, in timp ce era supus unor teste de rutina, relateaza The Telegraph. Eric Torbenson, purtator de cuvant al companiei aeriene, a relatat ca motoarele aparatului erau testate de mecanicii de la Aeroportul International Hartsfield-Jackson din Atlanta (cel mai aglomerat din lume) cand sistemul de franare s-a defectat, iar aeronava a iesit de pe pista de rulare. Niciun pasager nu se afla la bordul avionului si nicio persoana nu a fost ranita, a precizat Kathleen Bergen, purtatoare de cuvant in cadrul Administratiei Federale a Aviatiei Americane.

Un atac armat asupra unui autobuz in Etiopia s-a soldat cu 19 morti. Nouasprezece persoane au fost ucise luni si alte opt au fost ranite intr-un atac asupra unui autobuz de catre presupusi rebeli etiopieni, a declarat marti presedintele regiunii etiopiene Gambella unde s-a produs atacul, aflata la aproximativ 700 de kilometri vest de Addis Abeba, anunta AFP. Cinci barbati inarmati cu arme automate, au furat banii si bunurile pasagerilor unui autobuz de transport public inainte de a deschide focul asupra lor, a explicat Omot Odeng Olol. "Atacul a avut loc in jurul orei 14:00" (13:00, ora Romaniei), a precizat acesta, declarand ca "suspecteaza (...) rebelii". "Am mobilizat un numar important de forte si suntem in cautarea lor, dar nu au fost inca arestati", a mai continuat el. Cand politia a ajuns la fata locului, cadavrele erau imprastiate peste tot, a descris acesta. "Acest gen de lucru este cel mai rau scenariu imaginabil". Regiunea Gambella este una dintre cele mai fertile si mai bogate in resurse din intreaga tara. In ianuarie, Human Rights Watch (HRW) a acuzat autoritatile etiopiene de expulzarea, uneori cu forta, a mii de localnici de pe pamanturile lor din Gambella inca din 2008 pentru a instala societati straine sau publice si a dezvolta proiecte agricole, agravand tensiunile intre comunitati. In aceasta regiune, triburile nuer si anuak se confrunta des pentru accesul la resursele de apa si la pamanturile fertile. La sfarsitul lui 2003, treizeci de persoane au fost ucise in violentele dintre aceste doua triburi.