Aurel Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte: "In mai, vom avea un nou tip de pasaport". Prin punctele mobile, persoanele din zonele izolate vor primi actele mult mai repede. Mai multe puncte mobile pentru colectarea si onorarea cererilor de pasapoarte electronice vor fi infiintate, zilele acestea, in Oradea, Salaj, Suceava, Radauti, Botosani si Iasi. Seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Aurel Sime, a vorbit, pentru EVZ, despre eficienta acestei campanii si despre urmatorul proiect: imprimarea unui nou tip de pasaport temporar. EVZ: De ce a fost nevoie de astfel de puncte mobile? Aurel Sime: Au fost depuse cereri in foarte multe zone in care solicitantii erau nevoiti sa se deplaseze la multi kilometri distanta pentru a-si face un pasaport. Prefectura si autoritatile locale au inregistrat aceste cereri si, in zonele in care acest numar a fost mai mare, am decis sa ne deplasam noi pentru a-i ajuta pe cetateni. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Anul acesta, muncim 138 de zile doar pentru a ne plati taxele la stat. Cand vom sarbatori Ziua Eliberarii Fiscale in Romania. Romanii vor "sarbatori" in luna mai "Ziua libertatii fiscale", dupa modelul american "Tax Freedom Day". Pe scurt, este vorba de o data simbolica, fiind ziua pana la care se considera ca angajatii muncesc strict pentru a-si plati taxele la stat, din aceasta zi ei incepand sa castige bani pentru ei insisi. Ea este calculata in fiecare an, in diverse state, de diverse institute si ONG-uri, pe baza datelor oficiale privind veniturile si cheltuielile bugetare. In acest an "Ziua libertatii fiscale" in Romania ar cadea in data de 18 mai, ceea ce inseamna ca in acest an romanii vor trebui sa munceasca 138 de zile pentru stat, arata calculele provizorii realizate de Centrul Independent pentru Studii in Economie si Drept (CISED). Astfel ca 18 mai ar fi prima zi din care angajatii romani ar incepe sa munceasca pentru ei insisi. "Aceasta data este doar cu titlu ipotetic. In anii trecuti am stabilit aceasta data ghidandu-ne dupa datele Eurostat, care deocamdata sunt indisponibile", a declarat pentru gandul Bogdan Glavan, prof. univ. dr. la Universitatea Romano-Americana si Director al Centrului de Economie Politica si Afaceri Murray Rothbard, anunta Gandul.

Doi tigani jefuiesc o femeie care tocmai a fost victima unui accident de circulatie. Hotii, un barbat si o femeie, ajung la locul accidentului, pun mana pe bagajele victimei, care zace intr-o balta de sange, iar fara sa le pese de absolut nimic fura tot ce gasesc in geanta. Femeia a fost lovita in plin chiar in timp ce travera strada pe la trecerea de pietoni. Pe imagini se vede clar cum primul care umbla in geanta victimei este barbatul, se uita atent in jur sa nu fie observat de cineva, dupa care baga ceva in buzunarul de la pantaloni. Dupa cateva minute in scena intra femeia, care mai indrazneata pune mana pe un teanc de bani si il ascunde in camasa. Cei doi tigani pleaca imediat de la locul accidentului, fara macar sa le pese ca femeia era intr-o stare grava. Accidentul s-a intamplat pe bulevardul 1 Mai din Craiova, informeaza Adevarul.

Solurile Romaniei "se topesc" sub ochii nostri. Granarul Europei devine un imens pustiu. Calitatea solurilor romanesti se degradeaza accentuat. Spre exemplu, humusul- cel mai valoros "ingredient" al solului- s-a injumatatit in doar trei decenii. In acelasi timp, romanii aplica de cinci ori mai putine ingrasaminte decat media UE. Tot asa cum un pacient merge la laboratorul medical sa i se preleveze sange pentru analize, ca medicii sa vada daca sufera de anemie, din cauza lipsei de fier, sau daca are glicemia marita, tot asa pedologii si agrochimistii monitorizeaza caracteristicile si starea de sanatate a invelisului de soluri al tarii. Ei preleveaza probe de sol pe care le analizeaza, dupa care dau un diagnostic terenului analizat si propun o reteta prin care sa se administreze diverse "medicamente" parcelei respective, ca sa se vindece, in caz ca e bolnava, scrie Romania Libera.

Interviu EurActiv.de: Ambasadorul UN Mayr-Harting despre rolul UE - Europa ar trebui sa vorbeasca cu o voce unitara in cadrul ONU. Incepand cu mai 2011, UE a primit dreptul de a lua cuvantul in cadrul ONU: EurActiv.de a realizat in New York un interviu cu ambasadorul UE la ONU, Thomas Mayr-Harting - vezi cele mai importante idei, in traducerea si adaptarea Alexandrei Nanu. Uniunea Europeana, din mai 2011, poate lua cuvantul in cadrul ONU, ca efect al Tratatului de la Lisabona, care prevede, printre altele, faptul ca UE sa vorbeasca cu o voce unitara in problemele legate de politica externa. Uniunea Europeana este reprezentata la Natiunile Unite de catre presedintele Consiliului European, Comisia Europeana, Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate si delegatia UE ca parte a Serviciului European de Actiune Externa (SEAE). Integral pe EurActiv.ro.

O noua amenintare pentru sperantele Romaniei. Romania se straduieste sa obtina admiterea in Spatiul Schengen inainte sa se produca o reforma care ar fragmenta foarte mult spatiul de libera circulatie, cu consecinte restrictive. Cu o saptamana inainte de reuniunea ministrilor de interne din UE, prevazuta sa se desfasoare la Luxembourg (in 26 aprilie), ministrul de interne al Frantei Claude Gueant si omologul sau german Hans-Peter Friedrich au semnat impreuna o scrisoare prin care propun posibilitatea de a reinstitui controalele la frontierele nationale. Ideea nu este noua, ea fiind lansata de Franta anul trecut, in contextul unui nou val de imigratie provocat de "revolutiile" din tarile arabe. Este adevarat ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a amenintat recent ca va suspenda in mod unilateral participarea Frantei la acordul Schengen daca sistemul nu va fi reformat, dar el nu facea decat sa reia pe un ton de campanie propuneri mai vechi si pe care in primavara anului trecut Danemarca le si experimentase in premiera, informeaza Deutsche Welle.

Razboiul cu capusele. Capitala incepe dezinsectia fara Oprescu. Dupa informatiile furnizate de EVZ, referitoare la chinurile oamenilor care sufera de "Boala cu o mie de fete", in Capitala incepe dezinsectia, fara implicarea primarului general. "Boala cu o mie de fete", provocata de capusele care paraziteaza in special maidanezii, a fost semnalata in tot mai multe zone din tara. Dupa informatiile publicate de "Evenimentul zilei", cu privire la pericolul acestor capuse, la nivelul Capitalei au inceput sa se ia primele masuri. In sectorul 2, de exemplu, primaria va demara astazi o ampla operatiune de dezinsectie a parcurilor. Edilul Neculai Ontanu a precizat ca vor fi imprastiate substante de combatere a capuselor in toate cele 21 de parcuri aflate pe teritoriul sectorului. In acelasi context, PDL i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa se implice rapid in rezolvarea problemei capuselor care "ameninta sa produca isterie publica", scrie EVZ.

Strada cu 100 de case la numarul 10. La o adresa de la marginea Bucurestiului, Primaria Sectorului 3 a inghesuit in actele cadastrale aproximativ 100 de locuinte improvizate si peste 300 de persoane. Proportiile haosului cadastral din Romania au fost constatate anul trecut, in mai, cand Institutul National de Statistica (INS) si-a trimis operatorii pe teren, la recensamantul de proba. Hartile localitatilor (sectorizarea, in termeni de specialitate), oferite de Ministerul Administratiei si Internelor, s-au dovedit inutile intr-o multime de locuri. Au fost descoperite cartiere intregi ce nu apareau in documentele oficiale, dar cu locuinte pe care se plateau la timp impozitele locale, strazi fara nume, case nenumerotate, doua-trei strazi purtand acelasi nume sau locuri unde casa cu numarul 1 se afla la mijlocul strazii. In sate, situatia sta si mai rau: de obicei, strazile si ulitele pur si simplu nu poarta niciun nume. Oamenii locului le identifica prin expresii de genul "la vale", "la deal" sau, daca au avut cumva un locuitor ramas in memoria comunitatii, cu denumiri necunoscute GPS-ului (Sistemul de Pozitionare Globala), precum "ulita lui Baros", anunta Adevarul.

Evreii si comunismul. Din cauza prigoanei, multi evrei au devenit comunisti, cu toate ca intreaga lor traditie era legata de sistemul de proprietate privata. Multi se intreaba si azi cum de-au ajuns multi evrei sa se apropie si sa sustina cu infocare comunismul, cand aceasta utopie, care de-abia se fabrica in mintea unor Marx si Engels, era contrara intereselor acestei etnii. Membrii ei fiind, in marea lor majoritate, mici meseriasi, industriasi, bancheri, investitori, mai toti erau legati organic de sistemul particular de productie si servicii. Cauza o gasim in faptul ca Tarul si institutiile lui au transformat evreii in tap ispasitor, orientand spre acestia nemultumirea populara. Desi nu Ohrana - politia politica tarista - a instituit antisemitismul de stat, ea a contribuit la intensificarea si diversificarea lui... In timp ce sefii Ohranei, cum ar fi A.T. Vasiliev, ii condamnau pe cei care calomniau guvernul si institutia sa ca s-ar deda la acte barbare, cum ar fi progromurile, ofiteri ai Ohranei scriau pamflete, platite gras de guvern, in care isi bateau joc de incapacitatea evreilor de a presta o munca fizica productiva, sanatoasa. Onorariul era dublu daca aceste pamflete duceau la revolta rusilor impotriva evreilor, informeaza Romania Libera.