Iar scapa! "Baietii destepti", mangaiati pe crestet de USL. Ministerul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat, ieri, ca a renegociat preturile la care baietii destepti cumpara energie si le-a adus la "nivelul pietei concurentiale". Totusi, Chitoiu nu a oferit niciun detaliu concret: care este exact pretul la care vor cumpara "baietii destepti" energie, care sunt companiile cu care a reusit sa ajunga la o intelegere si pe ce perioada au fost prelungite contractele bilaterale. "Vreau sa va spun ca alte detalii tehnice nu va dau, negocierile sunt in derulare", a spus Chitoiu. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ultimii 67 de mesteri autentici ai Maramuresului. O ampla cercetare etnografica, desfasurata in perioada 2009 - 2010, vizand autenticitatea meseriilor traditionale din judetul Maramures, a scos in evidenta dezastrul mestesugurilor din aceasta parte de tara. Practic, in tot judetul au fost identificati doar 67 de mesteri care mai realizeaza in ziua de azi obiecte gospodaresti, croitorie, tesaturi, impletituri, instalatii tehnice taranesti, curelari si cojocari. Romania se lauda cu bogatia mestesugurilor si obiceiurilor, in speranta atragerii vizitatorilor de pe toate continentele. Dar intre sloganurile promovate la targurile de turism si realitatea din satele noastre este o prapastie de la an la an mai adanca. Un exemplu este chiar Maramuresul, prezentat drept stindard al traditiilor, relateaza Romania Libera.

Gheorghe Turda. Rapsodul cu epoleti de general care a facut pe el. Toata viata si-a castigat-o de pe urma gurii. Castiga doua-trei mii de euro pe cantare, dar nu e manelist. A tras cu pusca doar in stagiul militar, dar a capatat gradul de general de brigada. La 64 de ani i s-a nazarit sa se insoare din nou. A cantat pentru trei presedinti romani si sapte americani. CNSAS-ul spune ca ar fi "cantat", cel putin o data si la Securitate. S-a nascut la Sapanta, dar nu si-a luat loc de veci in Cimitirul Vesel. Cel mai penibil moment din viata a fost cand, ghinion, s-a scapat pe el, inainte de a intra pe scena. Dupa aia a castigat o Dacie la Loterie. Acasa are o mie de cutite si o logodnica mai tanara cu 12 ani. Continuarea in EVZ.

Amintiri din Epoca de Aur: uniforma de pionier, carnetul de note, Porumbelul Pacii. Disciplina scolara in anii comunismului insemna un control riguros al elevilor, profesorilor, dar si al parintilor, iar regulile veneau direct de la partid. Marturii graitoare ale vietii de scolar in Epoca de Aur vor fi expuse la Arhivele Nationale Alba. Organizatorii expozitiei "Elev in comunism" vor sa aduca in atentie anii de scoala din timpul regimului comunist, mai exact perioada 1950-1989. Mare parte din exponate au fost aduse de elevi de la Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" din Alba Iulia, care le-au "mostenit" de la parintii lor, informeaza Adevarul.

Un conflict cu surse inepuizabile. Se profileaza o noua infruntare politica la Curtea Constitutionala. Presedintele nu cedeaza rolul de reprezentare exclusiva la Consiliul European, in timp ce primul ministru revendica la randul sau dreptul de participare. Dar iarasi, ca in multe alte situatii, Curtea Constitutionala manifesta inclinatii partinitoare. Presedintele CCR, judecatorul Augustin Zegrean, a facut o declaratie neoportuna in favoarea presedintelui Traian Basescu, deoarece Curtea nu fusese sesizata. "Seful statului a fost pana acum la Consiliul European, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie", a declarat judecatorul Augustin Zegrean. Or, Curtea Constitutionala nu se exprima asupra litigiilor de drept constitutional decat atunci cand cineva face o contestatie, dreptul de sesizare fiind el insusi strict limitat, scrie Deutsche Welle.

Revin gradinitele saptamanale. Mii de romani sunt parinti doar in weekend. Pe aproape 2.000 de metri patrati, 470 de copii, cati sunt inscrisi la Gradinita 274 din Bucuresti, duc o viata de internat. Pana seara, programul e unul obisnuit al unei gradinitie: activitati creative, joaca, somn, mese. Dupa ce educatoarele termina programul, intra in joc ingrijitoarele care au de pazit dormitoare si cu cate 80 de paturi. Moda gradinitelor saptamanale a ramas din perioada comunista. Amplasate pe langa fabrici mari, zeci de mii de romani isi lasau copii, de luni pana vineri, in mana educatorilor. Sistemul se pastreaza si astazi, la o scara mai mica. Ia insa o mare amploare, pentru ca ultimele astfel de gradinite sunt supra-aglomerate. Cererile - din ce in ce mai multe. Locurile raman limitate, informeaza EVZ.

A invatat de teama ca ar putea ramane cu sapa. Elisabeta Lipa isi aminteste cum, la inceputul clasei a VIII-a, tatal ei i-a spus ca n-ar fi o problema daca nu invata, pentru c-ar fi fost nevoie, acasa, si de cineva care sa se ocupe de pamantul familiei. E ocupata ca o albina: la usa ei de presedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti sunt tot timpul oameni "cu probleme", pe care ea le rezolva. Telefonul ii suna la fiecare doua-trei minute, si pentru ca atmosfera de agitatie cu folos sa fie completa, pe geam se aud tot timpul zgomote de picamer, ciocane rotopercutoare si alte utilaje pe care constructorii le folosesc: Clubul a intrat, sub conducerea sa, in renovare totala. Integral in Adevarul.