Oficiul de Lupta Antifrauda - OLAF - a cerut Parlamentului European sa-l sanctioneze pe europarlamentarul Adrian Severin, suspectat de acte de coruptie dupa ce a acceptat bani de la o pretinsa firma de lobby pentru a modifica legislatia, anunta TVR Info, care citeaza "documente obtinute in exclusivitate".

Adrian SeverinFoto: HotNews.ro

Potrivit documentelor, OLAF a ajuns la concluzia ca eupoparlamentarul roman Adrian Severin nu a actionat impartial atunci cand a sustinut modificarea legislatiei in schimbul unei sume de bani.

Severin a fost inregistrat de ziaristii de la The Sunday Times, deghizati in lobby-isti, in timp ce accepta diverse aranjamente financiare.

Cu putin timp in urma, Parlamentul i-a redat lui Adrian Severin vechiul birou, care fusese sigilat acum un an, cand a izbucnit scandalul.

Decizia a fost luata dupa ce autoritatile romane au confirmat ca nu mai e necesar ca biroul sa ramana inchis. De fapt, e vorba de doua birouri - cel din Bruxelles si cel din Strasbourg.

Procurorul-sef din partea Romaniei ceruse perchezitii extinse, la ambele, insa o instanta romaneasca a hotarat ca doar computerele sa fie controlate.

De altfel, singurele probe adunate de anchetatorii romani sunt electronice: din serverele Parlamentului si din computerul lui Severin. Asta pentru ca aceeasi instanta romaneasca a stabilit ca nu pot fi ridicate documente.

La inceputul anului, Adrian Severin s-a plans la Ombudsmanul european ca Parlamentul si-a incalcat propriile reguli de securitate, pentru ca celor doi falsi lobby-isti de la The Sunday Times le-a fost permis accesul in cladire in mod ilegal.

Insa, din evidentele serviciilor de securitate ale Parlamentului, puse la dispozitia Ombudsmanului, reiese ca, in mai multe randuri, chiar Severin i-a ajutat pe cei doi sa intre in cladire, ca vizitatori, desi acum se plange ca a fost vorba de acces ilegal.

Adrian Severin: OLAF nu a cerut sanctionarea mea de catre Parlamentul European

Pe de alta parte, Adrian Severin a dezmintit, duminica, intr-o declaratie remisa Agerpres, existenta unei propuneri de sanctionare disciplinara din partea Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Acesta sustine ca, in realitate, OLAF a inchis investigatia in ceea ce il priveste in dosarul legat de acuzatiile ziarului The Sunday Times, pe data de 18 noiembrie 2011.

El a precizat ca in scrisoarea prin care a comunicat aceasta decizie OLAF a mentionat ca nu a fost in masura sa desfasoare ancheta pana la capat, intrucat Parlamentul European, contestandu-i competenta in materie, "a refuzat sa coopereze".

"OLAF nu a cerut sanctionarea mea de catre Parlamentul European, ci a transferat doar dosarul inchis de el catre Parlamentul European si aceasta s-a intamplat nu dupa ce Parlamentul European a decis repunerea mea in drepturi cu cateva luni, aproape jumatate de an inainte. De aceea, nu suntem in prezenta unei diferente de concluzii intre cele doua institutii, macar si pentru faptul ca OLAF, neputand incheia investigatia, nu a putut trage nicio concluzie. Prin urmare, in acest moment, singura institutie care se gaseste in curs de anchetare a cazului este DNA, cu mentiunea ca acesta se sesizase oricum cu aproximativ un an inainte ca OLAF sa-i transfere dosarul", a sustinut europarlamentarul Adrian Severin.

El a aratat ca, fata de aceasta situatie, OLAF a transmis datele adunate de el autoritatilor romane si Parlamentului European recomandandu-le sa duca cercetarile pana la capat.

"Din stiinta mea, acest transfer al dosarului s-a produs cel mai tarziu la inceputul lunii ianuarie 2012, data la care OLAF m-a informat oficial despre aceasta situatie. In urma unei anchete neterminate este firesc ca OLAF nu putea trage nicio concluzie ferma si relevanta. In corespondenta sa oficiala, OLAF nu reia si nu confirma acuzatiile pentru care a inceput ancheta. In aceste conditii, el nici nu cere Parlamentului European, asa cum se afirma de TVR Info, aplicarea vreunei sanctiuni, ci doar analizarea cazului potrivit regulilor de procedura ale Parlamentului spre a se vedea daca se impune aplicarea vreunei masuri disciplinare. La peste sase luni de la inchiderea cazului de catre OLAF cu recomandarea amintita catre Parlamentul European, acesta a decis sa inchida ultimul punct litigios in relatia cu mine, restituind accesul meu la biroul parlamentar, restituindu-mi toate documentele si inchizand astfel un capitol trist atat din istoria mea personala, cat si din istoria institutiei europene respective", a mai afirmat Adrian Severin.