Alegeri in Grecia: Liderul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, promite ''un guvern al tuturor grecilor''. Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras, a promis joi seara ''un guvern al tuturor grecilor'' dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ''in Europa si in zona euro'', relateaza AFP. Partidul Syriza, la conducerea caruia se afla Alexis Tsipras, este unul dintre cele doua partide favorite la alegerile legislative de duminica, alaturi de Partidul Noua Democratie. Tsipras, in varsta de 37 de ani, a fost acuzat de principalul sau rival si lider al partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, ca ar incerca sa ''anuleze'' planul de austeritate convenit de creditorii din Grecia, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, fapt ce ar conduce tara, potrivit liderului conservator, la o ''catastrofa'' si la iesirea Greciei din zona euro. Liderul Syriza a afirmat ca un plan national de redresare a economiei va proteja poporul impotriva unui faliment si a subliniat ca este pregatit sa discute ''o renegociere cu Europa'' in ceea ce priveste planul de austeritate impus Greciei. Singura solutie pentru iesirea din criza este adoptarea ''mai multor masuri de crestere'', potrivit lui Alexis Tsipras. O eventuala victorie a partidului Syriza a starnit ingrijorarea in anumite cercuri din Europa, avand in vedere opozitia partidului fata de masurile de austeritate impuse in Grecia de creditorii internationali incepand cu anul 2010. Presedintele francez Francois Hollande a evocat miercuri posibilitatea renegocierii planului de austeritate impus Greciei, insa i-a avertizat pe greci asupra riscului de parasire a zonei euro in cazul nerespectarii angajamentelor.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Hugo Chavez: Venezuela a construit trei drone cu sprijinul Iranului. Presedintele Hugo Chavez a declarat ca Venezuela a inceput sa construiasca drone, avand sprijinul militar al Iranului si al altor aliati, informeaza BBC News. Chavez a anuntat, in timpul unei interventii televizate, ca tara sa dispune de trei avioane fara pilot, rolul acestora fiind exclusiv de aparare. Presedintele venezuelean a declarat, de asemenea, ca tara sa a inceput sa produca grenade si arme Kalasnikov. Totodata, liderul de la Caracas, a precizat ca Rusia, China si Iranul, impreuna cu ''alte tari aliate'', au contribuit la aceste proiecte. ''Avem dreptul sa construim arme'', a declarat Chavez. ''Nu am face asta daca am fi o colonie, insa suntem o tara libera si independenta'', a subliniat presedintele venezuelean. Chavez, care a avertizat de nenumarate ori ca Statele Unite ar putea invada Venezuela pentru a prelua controlul asupra rezervelor sale de petrol, a declarat ca nu intentioneaza sa atace pe nimeni. Cativa oficiali au declarat ca dronele fac parte dintr-un program care vizeaza supravegherea si monitorizarea conductelor de petrol, a barajelor si a altor infrastructuri rurale. Avioanele fara pilot au o raza de actiune de 100 de kilometri si pot zbura la altitudini de 3000 de metri, potrivit generalului Julio Morales. Venezuela a cheltuit miliarde de dolari pentru achizitionarea de arme si avioane rusesti incepand din anul 2005, inclusiv 24 de avioane de lupta Suhoi, zeci de elicoptere de atac si 100.000 de arme Kalasnikov.

Un asteroid cu un diametru de 500 de metri va trece pe langa Pamant. Un asteroid recent descoperit, cu un diametru de 500 de metri va trece vineri pe langa Pamant, la o distanta suficient de mare, astfel incat nu va exista riscul unei coliziuni, anunta AFP. ''Acest asteroid neobisnuit de mare nu va fi vizibil cu ochiul liber, insa amatorii il vor putea viziona in direct pe internet'', a precizat Patrick Paolucci, presedintele site-ului de specialitate Slooh.com. Asteroidul, denumit 2012 LZ1, va trece pe langa Pamant la o distanta reprezentand de 14 ori distanta dintre Terra si Luna. Corpul ceresc a fost descoperit in urma cu cateva zile de astronomul Rob McNaught si colegii sai de la Scoala de Cercetare in Astronomie si Astrofizica de la Universitatea Nationala din Australia. Un asteroid este considerat ca fiind aproape de Pamant in cazul in care depaseste 152 de metri in diametru si daca distanta fata de Pamant este mai mica de 7,5 milioane de kilometri. NASA a identificat deja 9000 de astfel de obiecte ceresti. Evenimentul va putea fi urmarit in timp real prin intermediul unui telescop amplasat in Insulele Canare (Spania) sau pe site-ul Slooh.com, vineri, incepand cu ora 00H00.

Curtea Constitutionala din Egipt: O parte din membrii Parlamentului au fost desemnati ilegal/ Decizia instantei, "o lovitura de stat" - lider al Fratiei Musulmane. Curtea Constitutionala din Egipt a decis, joi, ca o treime din deputatii actualului Parlament nu au fost ales in conditii "constitutionale", relateaza televiziunea publica egipteana, citata de Reuters. Presedintele instantei, Farouk Soltan, a declarat telefonic pentru agentia britanica de presa ca, in urma deciziei, camera inferioara a Parlamentului va fi dizolvata fiind necesara organizarea de noi alegeri parlamentare. Intr-un mesaj postat pe Facebook, unul dintre liderii Fratiei Musulmane, Mohammed Beltagui, a denuntat decizia instantei drept "o lovitura de stat totala", relateaza AFP. Inalta Curte Constitutionala egipteana a declarat neconstitutionale unele articole ale legii care reglementeaza alegerile legislative post-Mubarak, astfel incat scrutinul care i-a adus la putere pe islamisti a fost partial invalidat. "Curtea a apreciat drept neconstitutionale anumite articole ale legii referitor la alegerile legislative" privind locurile atribuite conform scrutinului uninominal, adica o treime din deputati, precizeaza agentia oficiala Mena, citata de AFP. Tot joi, instanta a decis amendarea unei legi care interzice fostilor oficiali ai regimului Hosni Mubarak sa participe la alegeri. Astfel, Ahmad Shafiq, premier in timpul regimului lui Mubarak, poate sa participe la alegerile prezidentiale de sambata si duminica. Shafiq a aplaudat decizia Curtii Constitutionale declarand ca "era razbunarilor politice" a luat sfarsit. "Mesajul acestui verdict istoric este ca era razbunarilor politice a luat sfarsit. Curtea Constitutionala mi-a confirmat dreptul de a participa la alegeri si a consolidat legitimitatea acestor alegeri", s-a adresat Ahmad Shafiq sustinatorilor sai. Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, il va infrunta pe Mohammed Morsi din partea Fratiei Musulmane, pe 16 si 17 iunie, in al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. Un parlamentar din partea Fratiei Musulmane, Essam el-Erian, a avertizat ca Egiptul va intra "intr-un tunel intunecat" daca legislativul va fi dizolvat ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale. "Daca Parlamentul va fi dizolvat, tara va intra intr-un tunel intunecat - viitorul presedintele nu se va confrunta nici cu Parlamentul, nici cu Constitutia. Suntem intr-o stare de confuzie in care exista multe intrebari", a declarat reprezentantul Fratiei Musulmane pentru Reuters. (I.C.)