Dragnea si complicii sai baga procurorii in ancheta. Pe masura ce DNA strange probe solide impotriva baronului PSD, Parlamentul se pregateste sa-i traga la raspundere pe procurori. DNA a inceput urmarirea penala impotriva a 67 de persoane, in total Presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati ale judetelor Teleorman, Vrancea si Gorj - 49 de persoane -, au fost pusi sub acuzare de catre procurorii DNA in dosarul secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. Procurorii spun ca acestia ar fi inlesnit falsificarea semnaturilor unor alegatori pe lista permanenta si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, corespunzator aceluiasi numar de semnaturi falsificate. Alti 18 membri ai PSD sunt acuzati ca s-au inscris, la referendum, ca observatori din partea Asociatiei "Tara Noastra" Desi erau membri ai unui partid politic, in actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 au declarat, mincinos, contrariul. PSD-istii deghizati in observatori ar fi comunicat, in fiecare ora, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenta la vot in sectiile respective, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

FMI include Romania in plutonul de crestere al regiunii. Romania, Slovacia, Polonia si Bulgaria sunt singurele tari din Europa emergenta care vor inregistra crestere economica in acest an, potrivit unui raport al FMI. Europa emergenta, categorie din care face parte si Romania, a fost afectata puternic in ultimul an de criza din zona euro, inclusiv prin dezintermedierea financiara derulata de mari banci si prin declinul intrarilor de capital, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI). In ciuda acestor efecte, economia Romaniei va reusi sa incheie anul pe plus. FMI a mentinut pentru Romania estimarea, de 0,9% pentru acest an, anuntata de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august. Din regiune, cresteri economice vor mai inregistra Slovacia (2,6%), Polonia (2,4%) si Bulgaria (1%). De cealalta parte, economiile Serbiei, Ungariei, Cehiei, Croatiei si Sloveniei vor incheia anul pe minus, anunta Adevarul.

Pe ce au cheltuit romii fonduri europene de 22,6 milioane de euro si de ce mai vor inca 40 de milioane. Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, sustine ca autoritatile franceze nu au vrut sa discute cu el despre romii din Franta si da vina pe organizatiile din aceasta tara care ar mentine intentionat acele tabere ilegale, din avantaje financiare. Dinca a anuntat ca, anul acesta, institutia pe care o conduce a terminat sase proiecte europene privind incluziunea romilor, in valoare de 22,6 milioane de euro, iar pentru anul viitor, vrea sa acceseze in jur de 40 milioane de euro din fondurile norvegiene si elvetiene. In ultimii ani, s-a discutat aprins despre problemele romilor doar atunci cand politicienii francezi au anuntat o noua expulzare. Francezii ne fac agenda. Ce ati vorbit cu oficialii francezi cand au venit in vizita la Bucuresti? I.D.: Nu au vrut sa se intalneasca cu mine, nu au vrut sa discute cu mine. Am vorbit cu cei de la Ambasada franceza pentru a le pune la dispozitie niste programe, pentru a cheltui cu cap acele resurse financiare pe care ei le pun la dispozitie, cele in care intra cei 300 de euro pentru fiecare rom intors in Romania. Decat sa cheltuiasca acest fond inutil, care acum reprezinta un fel de vacanta pentru romi, cu 300.000 de euro ar putea face in Romania un proiect in care sa fie angajate cel putin 100 de persoane rome, care sa nu se mai intoarca in Franta. Integral in Romania Libera.

Cum se poate depasi politizarea Holocaustului. "Holocaustul - observa recent profesorul de la Cluj, Michael Shafir - continua sa fie ignorat si, paradoxal, manipulat in acelasi timp". Ziua Holocaustului, instituita cu cativa ani in urma in 9 octombrie, inregistreaza astazi o evolutie semnificativa. Dan Sova, numit recent ministru al relatiilor cu Parlamentul, a publicat un mesaj in care exprima inca o data regrete pentru declaratiile sale care negau realitatea istorica a pogromului de la Iasi. In mesajul sau, Dan Sova recunoaste ca a gresit din ignoranta si promite sa promoveze studiul Holocaustului in scoli si universitati. "Sunt deplin hotarat sa ma implic in mai multe proiecte prin care sa transmitem tinerelor generatii lectia de istorie pe care noi nu am putut sa o invatam atunci cand am fost in scoala si care este absolut obligatorie pentru o tara civilizata", a scris Dan Sova. Dan Sova a devenit insa un caz iesit din comun. El este primul negationist din Romania care isi cere scuze si care promite sa-si repare greseala prin fapte, scrie Deutsche Welle.

Criminalii de negasit ai Romaniei. In sertarele parchetelor din Romania zac sute de dosare de omoruri, cu autori neidentifi cati, care asteapta sa fie rezolvate Atentate, crime premeditate, pruncucideri sau omoruri fara mobil. Sute de criminali au scapat de raspundere pentru vietile pe care le-au curmat. Anchete prost facute sau crime perfecte? Recent, dosarul uciderii studentei japoneze a relevat ca agresorul acesteia nu era la prima sa crima. Vlad Nicolae (26 de ani) mai este cercetat pentru o alta crima si pentru mai multe talharii si violuri. In toate cazurile, tanarul a actionat identic, dar criminalistii nu au vazut similitudinile din modul de a actiona. La finalul anului trecut, procurorii au tras linie si au facut bilantul dosarelor in care ucigasii par a fi de neprins: 371 de de crime, 44 de dosare de pruncucidere si 38 de lovituri cauzatoare de moarte. Un procuror de la Parchetul General a realizat, in iulie 2012, o centralizare nationala a cazurilor de violenta cu autor necunoscut. Concluzia raportului a fost ca numarul acestor dosare au scazut in ultimii doi ani, de la 451 la 408 in prezent. Astfel, in 2011 au intrat doar 29 de cauze cu autori necunoscuti. Raportul a relevat ca exista o situatie ingrijoratoare a anchetelor cu autori neidentificati la Parchetul Tribunalului Arad (18 cauze), din care noua omoruri sunt inregistrate in perioada 2006-2010, anunta EVZ.

Scriitorul Mircea Cartarescu, din nou in fata Nobelului. Criticii literari Nicolae Manolescu, Daniel Cristea-Enache si Alex. Stefanescu considera ca scriitorul roman Mircea Cartarescu are mai multe sanse sa primeasca Nobelul literar, in comparatie cu anul trecut. Academia Suedeza va anunta joi, 11 octombrie, cine va fi noul castigator al Premiului Nobel pentru Literatura. Anul trecut, distinctia i-a fost inmanata scriitorului suedez Tomas Transtromer. Anul acesta, romancierul japonez Haruki Murakami este cel mai bine cotat la casa de pariuri britanica Ladbrokes, cu o cota de castig de 2/1. Pe urmatoarele doua locuri se situeaza irlandezul William Trevor (cota de 7/1) si chinezul Mo Yan (cota de 8/1). Numele lui Mircea Cartarescu apare si de data aceasta pe listele de pariuri. In septembrie anul trecut, romanul pornea cu sanse de castig de pe pozitia a noua, cu o cota de 20/1, iar anul acesta el se afla pe pozitia a 29-a, cu o cota de 25/1. In fata lui apar nume precum Bob Dylan, Ismail Kadare, Philip Roth, Amos Oz, Milan Kundera, Umberto Eco, informeaza Adevarul.

Autostrada suspendata a lui Oprescu, facuta praf de specialistii francezi. Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a fost puternic criticat de catre specialisti in arhitectura si urbanism din cadrul Universitatii Paris Est. Arhitectii francezi spun ca proiectul nu va rezolva problema traficului, ci, din contra, va atrage si mai multe masini. "Este clar ca solutiile care au functionat in anii '70 nu pot rezolva problemele din trafic de astazi", spune Alain Bourdin profesor de urbanism la Universitatea Paris Est, citat de AFP. "Sa fim realisti: autoritatiile nu pot limita traficul masinilor pana cand nu ofera o alternativa reala, adica un transport public foarte bine pus la punct", adauga specialistul francez. "Pe termen scurt, o noua autostrada ar putea da tendinta de calmare a congestiei din trafic, dar dupa un timp acesta atrage doar mai multe masini," sustine Gruia Badescu, un expert in planificare urbana si doctorand la Cambridge. Numarul de autovehicule s-a dublat in ultimii 10 de ani, scrie Romania Libera.