Interlopii teroristi: "Veti vedea bombe, le dam foc... Osama bin Laden o sa fie in Piatra Neamt!" Interlopul Puiu Mironescu, acuzat de atentat terorist, a fost turnat la DIICOT de trei dintre complicii sai. EL a picat pe interceptari cand vorbea pe telefonul iubitei sale, Alexandra. Asasini platiti, atacuri armate si bombe artizanale. Sunt ingredientele razboiului sangeros dintre clanurile interlope Mararu si Mironescu. Detalii stupefiante din aceasta disputa pe viata si pe moarte apar in ancheta procurorilor DIICOT in care Puiu Mironescu (39 de ani) a fost trimis in judecata pentru terorism. Interlopul a comandat uciderea rivalului sau Bogdan Mararu. Alaturi de el au mai fost acuzate alte cinci persoane, care in noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus dinamita sub masina rivalului. In 2006, dupa un atentat esuat asupra sa, Mironescu a explicat care va fi razbunarea: "Veti vedea in Piatra Neamt bombe... le dam foc...Osama Bin Laden o sa fie in Piatra Neamt". Decizia de a-l arunca in aer pe Bogdan Mararu a fost luata dupa ce asasinul moldovean Vitalie Proca l-a impuscat, pe 26 noiembrie 2012, din greseala, in cartierul bucurestean Vitan, pe Razvan Isaila, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Istoricul Cristian Troncota: "Pacepa, agentul rusilor, a dat cea mai crunta lovitura spionajului romanesc". La 35 de ani de la dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, ecourile continua sa se faca auzite. Unii il considera tradator, altii il catalogheaza drept erou, iar o parte il priveste drept un simplu pion pe marea tabla de sah a spionajului mondial. A tradat Romania seful spionajului? La aceasta intrebare precum si la multe altele a raspuns istoricul Cristian Troncota. "Adevarul": Se vorbeste mult in aceste zile despre faptul ca Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic. Va intreb direct? A fost sau nu? Cristian Troncota: In urma numeroaselor cercetari pe care le-am facut, pot sa afirm si sa sustin faptul ca generalul Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic si pot aduce oricate argumente se doreste. Primul argument este determinat de modul in care acesta a ajuns in Serviciile Secrete, adus de catre sovietici. Integral inAdevarul.

Investitia de la Obarsia Lotrului. O rafuiala politica de 34 milioane de euro. Una dintre cele mai noi partii de schi din Romania, care a costat statul 34 milioane euro, sufera de pe urma nesabuintei politicienilor, dar si a dusmaniei dintre acestia. Fara o infrastructura adecvata, investitia initiata de Elena Udrea la Vidra - Obarsia Lotrului nu-si va atinge niciodata potentialul turistic. In jur de 1.500 de oameni au fost in urma cu doua saptamani pe partia de schi de la Vidra - Obarsia Lotrului, din judetul Valcea. Domeniul schiabil a fost dat in folosinta pe 22 decembrie anul trecut, iar schiorii vorbesc despre faptul ca "frumusetea peisajului in care este amplasat dar si calitatea partiilor amintesc de cele din Austria". In timpul calatoriei cu telegondola, turistii pot admira Lacul Vidra, strajuit de brazi inalti, iar la altitudinea de 2.000 de metri platoul este extrem de intins, turistii putand vedea fara oprelisti crevase, piscuri inalte si lacuri. In departare se intrezareste Transalpina, informeazaRomania Libera.

DW: PDL sfarseste ca Iugoslavia. In declaratia sa filmata, difuzata pe Facebook, Traian Basescu a marturist ca a condus partidul "autoritar" si ca i-a infrant cu buna stiinta propriile inclinatii. Dupa ruperea Aliantei PNL-PD, dreapta a continuat sa se faramiteze, urmand o miscare irepresibila dictatata de chiar insuficientele sale interne. PNL a ramas unit si a prosperat intr-o alianta cu stanga la adapost de violenta polemicii sociale care ii opune pe bogati si pe saraci si pe intreprinzatorii de succes bugetarilor, dar PDL si "imprejurimile" sale s-au impartit in numai putin de 4 grupari si curente politice: PDL (Blaga), Forta Civica, Noua Republica si Miscarea Populara initiata de presedintele Traian Basescu. Dar potentialul acesta distructiv, care in loc sa unifice divizeaza, nu a fost epuizat. PDL dupa Conventia nationala, slabit deja prin demisii sonore, sta sa se rupa la randul sau si chiar una dintre grupari ("Reformistii") contine in sanul ei un amestec de idei si personalitati incompatibile care ii submineaza de pe acum orice eficienta, anuntaDeutsche Welle.

Parcul de distractii din fabrica de diamante. 1970. Ceausestii merg in vizita la Kremlin, la Brejnev. Dupa ce beau vodka de protocol, rusul ii scoate la o plimbare intr-un loc ultrasecret la marginea Moscovei. E o fabrica de diamante. Tovarasa se indragosteste pe loc de ele, iar sotul isi da seama cat de utile pot fi pietrele pentru industria romaneasca - sapatul dupa petrol si gaze se facea cu niste masinarii cu diamante pe cap. Ceausescu vrea si el o fabrica din asta, dar Romania nu are tehnologia, asa ca trimite spionii in strainatate, sa se "documenteze". Agentii se intorc cu un camion de utilaje si kilograme de hartie, planuri de constructie. Parcheaza pe bulvardul Timisoara, langa niste hale darapanate. Totul e ultrasecret, toti se ascund. Acolo se naste una din cele mai mari afaceri ale statului roman din toate timpurile, Rami Dacia. Un reportaj Casa Jurnalistului.

Razbunarea publicitarilor: Directorul Metrorex a fost "atarnat" pe stalpi. Razboi dur la Metrou pe publicitate: "Acum noi am venit la putere". Seful Metrorex a inceput rezilierea contractelor. In replica, publicitarii ii fac "reclama" directorului si consilierului personal al acestuia. Seful Metrorex, Aurel Radu, desemnat director general dupa numai patru luni in care a fost inginer stagiar la Metrou, vrea sa controleze publicitatea din subteran. Motivul: la Metrou se face reclama oriunde, iar miza este uriasa: castiguri de aproximativ 1,5 miloane de euro pe an. "Evenimentul zilei" a prezentat, in exclusivitate, in editia din 22 martie, faptul ca directorul general vrea sa schimbe firmele care gestioneaza publicitatea. Dupa numai doua zile, pe 25 martie, acesta a anulat contractul firmei care gestiona cea mai mare parte din reclama de la metrou: Spectacular. Cele patru societati care gestioneaza publicitatea - Beta Cons, Lemon Desing, Spectacular, Sindomet - au fost chemate la discutii, informeazaEVZ.

Nicolaescu: Reorganizarea caselor de sanatate, dupa 15 aprilie. De la jumatatea lunii aprilie ar putea incepe mult anuntata reorganizare a caselor de sanatate din tara, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. La 1 aprilie incep sa se semneze contractele dintre casele de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii, iar dupa 15 aprilie vor putea sa se realizeze reorganizarile caselor de sanatate din tara, a anuntat ministrul Nicolaescu miercuri, in deschiderea Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013. De asemenea, ministrul Sanatatii a mai anuntat ca programele nationale de sanatate, derulate de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au fost aprobate, miercuri, printr-o Hotarare de Guvern. Noile programe erau asteptate inca de la 1 martie, scrieAdevarul.

Educatia sexuala: comuna in UE, raritate la romani. Dupa ce trei elevi s-au filmat pe terenul de sport al unui liceu din Craiova in timp ce faceau sex, directorul institutiei a anuntat ca le va propune autoritatilor introducerea in scoli a orelor de educatie sexuala, incepand din clasa a VI-a. In Romania exista o materie numita "Educatie pentru sanatate", introdusa in oferta curriculara incepand cu anul scolar 2004-2005, insa disciplina este una optionala. Materia poate fi predata din clasa I pana in clasa a XII-a. Pentru clasa a VIII-a, programa prevede parcurgerea obligatorie a unor teme precum "Planuri de viitor: familie, relatii sociale, impactul vietii sexuale asupra viitorului" sau "Sarcina nedorita si avortul: riscuri, planificarea familiala". Totusi, deoarece este vorba despre o materie optionala, ea este destul de neglijata, scrieYahoo News.

Razboiul cidrului intre Finante si viticultori. Modificarea de catre Finante a accizelor aplicabile bauturilor fermentate linistite a generat ingrijorari printre viticultori. Ei se tem ca astfel vom ajunge la falimentul industriei traditionale a vinurilor din Romania. Modificarile aduse in luna ianuarie Codului Fiscal, intr-o maniera corecta din punct de vedere legislativ si conforma cu principii ale UE, dar improprie pentru citirea lor cu claritate de catre mediul de afaceri, au deschis un razboi declarativ intre viticultori si Ministerul Finantelor. Prevederile ce au nascut disputele privesc accizarea bauturilor fermentate linistite (BFL), categorie ce include bauturile de fermentatie cu un grad de alcool mai mic de 15%, cu exceptia berii si a vinului. BFL contin, spre exemplu, bauturi slab alcoolizate, precum cidrul sau hidromelul (bautura slaba, obtinuta prin fermentarea mierii amestecate cu apa si polen), anuntaRomania Libera.