Epurari politice. Un functionar facut in weekend, pus sef la Inspectia Muncii. Ministrul Muncii l-a avansat, din pix, pe un client politic. Dupa cateva zile, l-a detasat la Inspectia Muncii, dupa care l-a numit la conducerea acestei institutii. In sapte zile, prin cinci ordine de ministru, Mariana Campeanu l-a facut functionar public si inspector general de stat. Georgian Ciprian Dragomir a fost, pana la data de 10 august 2012, un simplu abonat la functii publice bine platite, unde a fost numit politic, fara sa dea vreun concurs. Din ianuarie 2013, Dragomir a mai primit de la Mariana Campeanu inca un mandat de sase luni. Dupa o astfel de numire, Georgian Ciprian Dragomir a incercat sa instaleze la filialele Inspectiei Muncii oameni propusi de PNL, dupa cum a dezvaluit EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

O directiva umanitara greu de pus in practica la nivel european. Directiva europeana privitoare la combaterea comertului de persoane creaza, se pare, mai multe obligatii pentru tarile occidentale decat pentru cele sarace din rasarit. In replica la raportul Comisiei Europene, prezentat la inceputul acestei saptamani, Ministerul de Interne de la Bucuresti sustine ca numarul mare de romani implicati in asa numitul trafic de fiinte umane se datoreaza si unei iluzii statistice. Potrivit studiului coordonat de comisarul european, Cecilia Malmstrom, cele mai multe victime ale prostitutiei si muncii fortate provin din Romania si Bulgaria. La Bucuresti insa, autoritatile au o viziune diferita. Ministerul de Interne a argumentat ca motivul pentru care resortisantii romani implicati in asa numitul comert cu fiinte umane par atat de numerosi prin comparatie cu altii, este ca Romania este tara care a pus in aplicare un mecanism de identificare a victimelor, scrie Deutschie Welle.

Banii Budapestei incaiera reteaua Tokes cu UDMR. Relatiile dintre diversele aripi politice ale minoritatii maghiare din Romania s-au tensionat dupa ce portalul de stiri de limba maghiara Transindex din Cluj a publicat investigatia care dezvaluie cum guvernul de la Budapesta finanteaza cu bani publici asociatii si fundatii apropiate de Laszlo Tokes. Investigatia Transindex.ro, care a presupus peste 50 de solicitari de informatii de la autoritatile de la Budapesta, arata ca atat guvernul premierului Viktor Orban, cat si alte institutii si companii cu capital de stat din Ungaria au finantat, dupa ce FIDESZ a revenit la putere in 2010, o serie intreaga de organizatii, asociatii si fundatii in care se regasesc perspoane din anturajul politic sau civic al lui Laszlo Tokes, scrie Adevarul.

Diferenta uriasa dintre parlamentarul-avocat britanic si cel roman. Parlamentarii din Marea Britanie vad lucrurile intr-un mod total diferit. "Nu exista nici o restrictie aplicata membrilor parlamentului Marii Britanii, care sunt si avocati, de a nu reprezenta clienti in procese impotriva statului britanic", a explicat pentru Romania libera ofiterul de presa al Camerei Comunelor din Marea Britanie, Jeremy Brevitt. Nu numai atat, dar un refuz de acest gen dat clientului ar fi o nesocotire a obligatiilor profesionale. "E chiar opusul, intrucat ei pot astfel incalca datoriile profesionale (regula cab-rank - obligatia avocatului de a accepta orice caz in domeniul sau, pe modelul primului taximetru din rand, care are dreptul sa preia primul client) daca refuza un caz impotriva Coroanei, daca intra in aria lor de expertiza", explica Brevitt. O astfel de interdictie este impusa doar avocatilor-parlamentari care fac parte din Cabinet, scrie Romania libera.

Dupa Revolutie, s-au construit cinci biserici pentru fiecare scoala noua. 80 la sută din banii pentru biserici sunt daţi DIRECT de enoriaşi, nu de stat. De ce romanii doneaza pentru lacase de cult si n-o fac pentru scoli. Modalitatea de ridicare a bisericilor noi se bazeaza in mod covarsitor pe banii dati direct de comunitatile locale, in timp ce ridicarea de scoli noi se bazeaza aproape exclusiv pe banii de la stat sau din fonduri europene filtrate tot de autoritatile de stat. Motivul este simplu: procedura este mult mai simpla in cazul donatiilor catre biserici, decat in cazul donatiilor sau sponsorizarilor pentru scolile de stat, scrie Gandul.

Traficul de morti de la Rosia Montana. Goana dupa aur, varianta romaneasca. Din 2004, la Rosia Montana se face trafic de morti. Se dezgroapa, se duc", se scot", "se reinhumeaza", "se muta la oras", "se cumpara". Ilegal, la bucata sau cu toptanul. Astea sunt expresiile localnicilor care au povestit cum compania Rosia Montana Gold Corporation plateste deshumari pentru ca are nevoie sa mute tot ce misca sau putrezeste pe-acolo, ca sa inceapa exploatarea aurului. Din cimitirele Rosiei Montane, mortii au fost reinhumati in nord-vestul tarii, in functie de noua locuinta a stramutatilor. Numarul lor exact nu poate fi aflat, deoarece persoanele implicate refuza sa dea informatii, dezvaluie revista VICE.

Jaful padurilor romanesti. Padurarii achita taxa de protectie catre sefi. Doi dintre angajatii Directiei Silvice Cluj au rupt tacerea. Ei au divulgat la DNA ca padurarii sunt obligati sa plateasca superiorilor 20.000 de euro anual. Coruptia din domeniul silvic descoperita de procurorii DNA Cluj ne arata de ce sute de hectare de padure dispar in fi ecare an. Padurarii care l-au denuntat pe directorul Directiei Silvice Cluj (DSC), Traian Maris, pentru ca le-a cerut mita, dezvaluie coruptia care a cuprins ca un cancer in metastaza acest domeniu. Voicu Tomos, padurar in Cantonul 17 din Districtul 3 Silvic Belis, si Calin Balc, seful acestui district, au dezvaluit anchetatorilor DNA faptul ca fiecare padurar din arondismentul DSC este obligat sa cotizeze, anual, suma de 20.000 de euro sefilor de la Cluj. Plata se face in doua rate egale, de zece mii de euro, de regula primavara si toamna, scrie EVZ.ro

Tunelul secret de sub Satu Mare. Catacomba traverseaza raul Somes in zona Podului Decebal. Un tunel subteran, tinut secret inca din Evul Mediu, leaga castele si orase din judetul Satu Mare. Acesta face legatura intre castelele medievale din comuna Mediesu Aurit si orasele Ardud si Carei. Potrivit legendei locale, tunelul traverseaza orasul Satu Mare, pe sub raul Somes. Castelul Lonyai din Mediesu Aurit a fost construit intre anii 1620 si 1657, de Zsigmond Lonyai, in cel mai pur stil renascentist, stil care mai poate fi intalnit doar la cateva castele din Slovacia. Cladirea este alcatuita din patru aripi dispuse in jurul unei curti centrale, cu fiecare turn-bastion de tip italian. Elementele de fortificatie erau alcatuite dintr-un sant, vizibil inca, si un pod mobil, scrie Adevarul.

Medicii primesc bani de la firmele de medicamente. Lista cu numele lor si sumele castigate. Medicii care au prescris medicamente sau analize fara acoperire reala s-au aflat, in ultimele luni, in centrul unor scandaluri care s-au lasat cu perchezitii si arestari. Ironia face insa ca, in vreme ce doctorii obisnuiti sunt nevoiti sa se multumeasca cu resturi de la distribuitori sau patroni de laboratoare, punandu-si pielea la bataie, zeci de manageri, directori medicali sau sefi de sectie castiga si sute de mii de lei din contractele cu firmele de medicamente sau studii clinice. Veniturile sunt trecute in declaratia de avere, fara teama ca vor fi deranjati de procurori, scrie EVZ.ro care anunta lista cu nume si sume in editia tiparita.