​Afacerile si averea Bisericii Ortodoxe Romane: sute de mii de hectare de teren si padure, hoteluri, trust de presa si fabrici de milioane. Arhiepiscopia Alba are si firma de materiale de constructii. Biserica Ortodoxa Romana se afla in topul celor mai profitabile institutii din tara, iar veniturile continua sa creasca. Arhiepiscopiile si Mitropoliile din tara detin averi uriase, de la cladiri, terenuri, mii de hectare de padure pana la trusturi de presa. In ultima perioada, mai multe organizatii nonguvernamentale au atras atentia asupra bogatiilor Bisericii, starnind un val de dispute publice. Tara noastra are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, pe intreg teritoriul Romaniei exista 18.000 de biserici si doar 400 de spitale. Lacase noi de cult se construiesc la tot pasul, ceea ce aduce prosperitate financiara continua Bisericii Ortodoxe. Veniturile vor fi intotdeauna mai mari decat cheltuielile pentru ca exista fonduri nejustificate care nu trec prin masurile de fiscalitate, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Imaginea reala a romilor din Romania: Cati copii fac si cati traiesc pe spinarea statului. Romii fac cel putin cinci copii, nu au auzit in viata lor de contraceptie si traiesc intotdeauna din ajutoarele sociale - aceste etichete false circula in societatea romaneasca, arata un studiu efectuat in 2012 de Agentia "Impreuna". Potrivit acesteia, romii ar trebui sa fie priviti ca un motor de dezvoltare al comunitatii, in loc de o problema a autoritatilor sau asistati social. Dupa ce, la inceputul anului, autoritatile s-au confruntat cu scandalul sterilizarii femeilor rome, la propunerea unei grupari nationaliste din Timisoara, sustinuta de consilierul local liberal din Alba Iulia, Rares Buglea, studiul "Romii din Romania, de la tapi ispasitori la motor de dezvoltare" arata ca, de fapt, femeile de etnie roma au inceput sa fie angajate cu carte de munca si ca fac, in medie, sub doi copii, anuntaRomania Libera.

Degeaba s-a agitat Basescu. Batjocura cu fonduri europene. Guvernul trateaza cu indolenta problema absobtiei banilor europeni. Bruxelles-ul ne taxeaza cu o duritate fara precedent. Toate eforturile lui Traian Basescu, care s-a zbatut pentru ca bugetul Romaniei pe 2014-2020 sa nu fie scazut, sunt irosite de Guvern. Negocierile cu Comisia Europeana pentru modul in care tara noastra vrea sa cheltuie banii europeni au inceput cu stangul. Autoritatile romane au facut greseli flagrante in documentatia trimisa la Bruxelles. Atat de grave, incat au provocat o replica de o duritate fara precedent din partea organismului european. In prezent, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) negociaza cu Comisia Europeana documentul care va stabili prioritatile de cheltuire a banilor europeni si institutiile responsabile. Potrivit portalului cursdeguvernare.ro, MFE a prezentat in cadrul intalnirilor o lista cu proiectele pe care fiecare minister le considera prioritati. O gafa uriasa, dar nu singura, a fost aceea ca, per total, proiectele depaseau ca valoare suma care ne-a fost alocata: 21,8 miliarde de euro, scrie sursa citata, informeazaEVZ.

Infrastructura Catedralei Neamului - finalizata. Cum a reusit Patriarhia sa obtina costuri mai mici cu 20 la suta. Infrastructura viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului a fost finalizata in aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la suta decat a fost estimat initial, avand doua subsoluri si un demisol, unde vor fi amenajate doua sali polivalente, informeaza Patriarhia Romana. . "Catedrala Mantuirii Neamului este acum la cota zero. Participantii la pelerinajul de Florii isi vor putea face o imagine despre cum arata infrastructura Catedralei atunci cand vor lua parte la slujba de binecuvantare ce va fi oficiata pe planseul de cota 0, dupa vecernia de la Paraclis", a declarat, luni, agentiei Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica. El a mai spus ca, pentru finalizarea constructiei in totalitate, vor mai trece trei ani, vorbind de lucrare la rosu. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat recent ca, dupa finalizarea infrastructurii, urmeaza o noua licitatie pentru desemnarea constructorului care va realiza suprastructura, adica edificiul in continuare pana la crucea de pe cea mai inalta turla, a Mantuitorului, scrieGandul.

DW: Comedia alegerilor europene. Multa lume se intreaba de ce nu se grabesc alegatorii la urne cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, desi raspunsul este mereu la indemana: alegerile acestea sunt lipsite de continut politic real. A facut o valva nemotivata anuntul lui Victor Ponta privind decizia PSD de a merge separat in alegerile europene. De altfel, liberalii nu au fost contrariati, fiind ei insisi constransi sa propuna o lista separata de apartenta la un grup politic distinct (ALDE). In orice caz, stirea aceasta a fost mult supradimensionata. Mai importanta este observatia ca alegerile europene nu reusesc sa mobilizeze electoratul la urne. De ce? Nu este nevoie de o analiza prea complicata, anuntaDeutsche Welle.

Motivare Instanta Suprema: Dragomir si Iorgulescu, achitati pentru ca nu s-a dovedit ca au avut intelegeri frauduloase. Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, si Gino Iorgulescu au fost achitati definitiv de instanta suprema pentru ca nu au existat suficiente probe care sa arate ca intre cei doi ar fi existat o intelegere legata de o tranzactie imobiliara supraevaluata, care ar fi costat Liga peste 350.000 de euro. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au aratat in motivarea deciziei ca au respins recursul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si au mentinut achitarea acestora pentru ca nu erau probe care sa ateste clar vinovatia lor. Instanta suprema a decis definitiv, in 22 octombrie 2012, achitarea presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a fiului acestuia, Bogdan Dragomir, a lui Gino Iorgulescu si a soferului LPF Florin Bogdan Badita, in dosarul in care au fost acuzati de luare si, respectiv, dare de mita, scrieAdevarul.

Cum schimba Romania regulile UE. Consiliul Afacerilor Generale a luat in discutie scrisoarea celor patru ministri de Externe, ai Germaniei, Olandei, Danemarcei si Finlandei, care la inceputul lunii martie au solicitat Comisiei sa aplice noi instrumente care sa mearga pana la suspendarea fondurilor europene statelor ce nu respecta criteriile in materie de drepturi fundamentale si domnia legii. Ieri, comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a salutat initiativa. Pe 6 martie, patru ministri de Externe, Guido Westerwelle (Germania), Frans Timmermans (Olanda), Villy Sovndal (Danemarca) si Erkki Tuomioja (Finlanda), ii trimiteau presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, o scrisoare in care solicitau Comisiei, in calitatea ei de garant al respectarii tratatelor, sa introduca "un mecanism nou si eficient, care sa asigure salvgardarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene in statele membre" in materie de stat de drept si independenta Justitiei, care se dovedeste necesar, avand in vedere faptul ca, in acest moment, singurul instrument aflat la dispozitia Comisiei este activarea articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru in Consiliul European, o situatie pe care diplomatii de la Bruxelles au numit-o optiunea nucleara, anuntaRomania Libera.