Drumul latifundiarului catre puscarie. Latifundiarul din Pipera a parasit ieri, pentru ultima oara, biroul sau din Parlamentul Romaniei. Vestea condamnarii cazuse, deja, precum traznetul. Asaltat de jurnalistii care il asteptau pe primul parlamentar al acestei legislaturi care ajunge dupa gratii, in baza unei condamnari penale definitive, Gigi Becali a spus: "Asa a vrut Dumnezeu! Mama e mai tare. Sora mea a lesinat cand a auzit!". A transmis apoi un mesaj politistilor sa nu-l ia cu mascatii, ca vine el singur. Prietenul si subalternul lui de la echipa Steaua, Mihai Stoica, il astepta in fata Parlamentului. Era ora 19.05. Au pornit impreuna catre vila din Pipera. Jumatate de ora mai tarziu, Gigi Becali descindea, crispat, in curtea casei sale. N-a facut cu ochiul presei, a intrat sasi ia ramas bun si sa-si faca bagaje pentru zilele negre din inchisoare. Jale mare in familie! Tata a trei fete, Gigi Becali le-a incurajat sa mearga la biserica sa se roage, dupa cum a dezvaluit Giovanni Becali. In timp ce rudele se dadeau in casa de ceasul mortii ca pleaca stalpul familiei, pe internet, in reteaua Twitter, exploda - in contrast - un mesaj lansat de Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti. Anuntau ca urmeaza "Trei ani de libertate!", adica fix cat are de executat finantatorul echipei "ros-albastre", scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Politistii rutieri vor fi instruiti pentru a depista soferii consumatori de droguri. Aproximativ 450 de politisti rutieri din mai multe orase ale tarii vor fi instruiti anul acesta pentru a putea depista soferii care au consumat droguri la volan, informeaza Agentia Nationala Antidrog. Agentia Nationala Antidrog (ANA) si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) au incheiat un acord astfel incat anul acesta sa se organizeze 19 sesiuni de informare in domeniul drogurilor pentru cei 450 de politisti rutieri. Parteneriatul, incheiat anul trecut, a demarat un amplu proces de formare initiala in domeniul drogurilor, insotita de o componenta esentiala de instruire specifica in domeniul testarii prezentei consumului de droguri la conducatorii auto. Astfel, anul trecut au fost instruiti 370 de politisti in acest domeniu. Cursurile au fost sustinute de specialisti ai Agentiei Nationale Antidrog, care detin si calitatea de formatori. Potrivit Agentiei, rezultatele imbucuratoare ale proiectului au demonstrat necesitatea continuarii acestuia si in 2013, anunta Adevarul.

25 de intreprinderi care pot scoate din impas satul romanesc. Constructia de case, mic mobilier, unelte agricole, instrumente muzicale, ustensile de bucatarie, obiecte de artizanat si instalatii necesare locuintelor, confectii, ghizi turistici, patiserie. Acestea sunt intreprinderi sociale aparute in satele romanesti. Pornite tocmai acum, in plina criza economica. Ideile - ale localnicilor. Finantarea de la inceput de drum - banii europeni. Casa din lemn, 72 de metri patrati, cu doua dormitoare, living, baie si camara - 8.500 de euro, atat costa, zice mesterul Florea Marius Alexandru. Pereti ridicati dupa reguli stravechi - imbinare in coada de randunica sau cuie din lemn. "Asta e o casa de vacanta", precizeaza omul. S-au strans patru mesteri in comuna Scarisoara din judetul Alba, toti cunoscatori ai meseriei lemnului, si din 2012 au facut Asociatia "Tulnicul", informeaza Romania Libera.

DW: Cum se calca in picioare libertatea presei romanesti. Cum mai stam oare cu libertatea presei in Romania? Simplu: stam catastrofal. Cazul agresarii ziaristului Mircea Marian, cazut victima unei barbarii cu substrat inclusiv antisemit nu e singurul semnal ingrijorator. Stam catastrofal in chestiunea libertatii presei intre altele pentru ca autoritatile nu se autosesizeaza cand ziaristi independenti din specia celor care critica actuala putere sunt agresati, calomniati, injurati la modul cel mai obscen pe bloguri sau la televiziuni. Nimeni nu se ocupa de traducerea in justitie si pedepsirea celor vinovati de varii tentative de sorginte securista de intimidare ori denigrare a formatorilor de opinie neinregimentati, scrie Deutsche Welle.

Mi-am petrecut weekendul cu feministele topless care i-au infuriat pe neo-nazisti. Vinerea trecuta, am luat Eurostarul din Londra pana la Paris ca sa ma intalnesc cu grupul protestatar feminist Femen. Organizatia, cu sediul initial in Ucraina, s-a extins in toata lumea. Eu am vrut sa filmez pregatirile pentru urmatorul protest Femen, dar n-am stiut in ce ma bag pana in dupa-amiaza aceea in care am sosit la sediul lor - un spatiu situat la mansarda, deasupra unui teatru de pe Goutte D'or. Zona are o populatie musulmana numeroasa si e presarata cu centre culturale musulmane, deci trebuie sa ai coaie (sau tate) ca sa-ti alegi sediul acolo, atunci cand in cea mai mare parte a timpului protestezi impotriva Islamului conservator. Ultima lor actiune de protest, de exemplu, a fost Ziua Jihadului Topless - zi in care membrele Femen si-au scos sanii la vedere in diverse orase europene din solidaritate cu Amina Tyler. Amina, daca nu stiati, e o membra Femen de 19 ani din Tunisia care a fost drogata si obligata sa faca un test de virginitate dupa ce a postat fotografii topless cu ea pe Facebook. Integral pe Vice.com.

Dezertari in masa de la Bac-ul olimpicilor. Elita elevilor romani de clasa a XII-a s-a reunit, ieri, la Ploiesti, pentru a sustine proba orala de limba romana a sesiunii speciale de Bacalaureat, destinata olimpicilor. Desi lista publicata in mod oficial pe site-ul Ministerului Educatiei numara in jur de 262 de candidati, in realitate, doar 209 elevi s-au prezentat la examen, majoritatea sportivi de performanta. Un semn clar ca scandalurile din anii trecuti au decimat numarul adolescentilor dornici dea Bac-ul cu o luna mai devreme, pentru a se pregati pentru competitiile internationale din vara. Printre cei care s-au retras in ultima clipa se numara si Mihai- Radu Popescu, olimpic la fizica si colegul sau Alexandru-Adrian Bratei, olimpic la chimie, ambii elevi ai Colegiului National "Mircea cel Batran" din Constanta, informeaza EVZ.

Doi tineri francezi pornesc la lupta, pe internet, impotriva cliseelor despre romani. O noua emisiune tampita a unui canal de televiziune din Franta, "Les Guignols de l'Info", prezentata in cadrul la Festivalului de la Cannes, i-a ofensat din nou pe romani, aratandu-l pe regizorul Cristian Mungiu ca pe un cersetor, insinuand ca ar fi "furat" premiul sau - "Palme d'Or", in 2007. Canal+, care difuzeaza emisiunea, are acest obicei. Dovezile sale repetate de prost gust si debile, pe care le disimuleaza sub forma de satira, se apropie adesea de xenofobie si rasism. Este sursa lor de comert. Acest canal si inca vreo doua-trei vizeaza o clientela de carciuma, avida de subiecte de tejghea, de glume josnice, cu un nivel de cultura in conformitate cu coeficientul lor intelectual. Acest canal este reprezentativ pentru acea parte a francezilor detestabili prin aroganta lor, care se considera buricul lumii, scrie Adevarul.