Sarlatanii Revolutiei. Fabrica de certificate false inca functioneaza. Cate milioane de euro a pierdut Romania. Evenimentul zilei continua seria dezvaluirilor despre una dintre cele mai mari inselatorii din ultimii 24 de ani. O treime din certificatele de revolutionar au fost eliberate cu incalcarea legii. Posesorii acestora au incasat indemnizatii in mod fraudulos. Integral in Evenimentul Zilei.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Desi mic, cutremurul de duminica seamana cu cel din 1977. "Deocamdata nu s-a terminat activitatea de replici". Considerat de seismologi unul mic, cutremurul cu magnitutidea de 5,5 pe scara Richter, inregistrat duminica, s-a resimtit pe o arie foarte intinsa, cum de regula numai un seism cu magnitudinea mare se simte. Acesta ar putea fi un presoc pentru un cutremur mai mare, sustin seismologii. Cutremurul de 5,5 pe scara Richter produs duminica dimineata in Vrancea era unul asteptat si nu este exclus sa fie un presoc care sa preceada un cutremur mai mare. Asa a declarat pentru Adevarul directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, care spune ca intre seismul din noaptea de sambata spre duminica, de la ora 4.37 si cele din 1977 si 1986 sunt multe asemanari, dar si deosebiri.

Specialistii nu stiu cand va veni marele cutremur. Miscarea telurica, cea mai puternica din 2009, poate fi urmata de un seism catastrofal, sustin specialistii. 6.500 de bucuresteni ar muri daca s-ar produce un cutremur ca in 1977. Seismul cu o intensitate de 5,5 grade Richter, produs in Vrancea ieri dimineata, nu a risipit prognozele specialistilor ca in perioada urmatoare se va inregistra un cutremur intre 6 si 7 grade pe scara Richter. Seismologii doar ca nu se pun de acord asupra momentului cand va avea loc un cutremur asemanator celui din 1977: intensitate de 7,2 grade Richter si o durata de 55 de secunde, scrie EVZ.

Harta riscurilor seismice din Europa. Legatura dintre "fenomenul Izvoarele" si cutremurul de 5,5 grade din Vrancea. Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter produs in noaptea de sambata spre duminica, in zona Vrancea, ar putea "linisti" activitatea seismica de la Izvoarele, zona din Galati in care au avut loc aproape 200 de cutremure in ultimele doua saptamani, sustin expertii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP). Continuarea in Gandul.

Fenomen national: mafia despagubirilor morale a pus mana pe justitie. Abuz fara precedent la Satu Mare si Cluj - un executor pune in aplicare o decizie judecatoreasca suspendata. Dupa ce un complet de magistrati cu multe bube in cap a acordat 1,7 milioane de euro daune morale unei familii reprezentate de un avocat care va pastra probabil cea mai mare parte a banilor, a venit randul executorilor sa incalce flagrant legea si sa puna in aplicare in mod abuziv o decizie judecatoreasca suspendata, potrivit Romania Libera.

Inceputul sfarsitului globalizarii. Politica monetara a SUA afecteaza negativ tarile emergente. Disputa actuala privind bugetul federal poate agrava problemele. La Simpozionul Global Economic de la Kiel, multi se tem ca globalizarea se apropie de final. De la inceputul crizei financiare, sistemul federal american de banci centrale Federal Reserve (Fed) arunca mereu bani noi in piete, in speranta stimularii economiei. Seful Fed Ben Bernanke a dat de inteles ca ar putea renunta in curand la politica banilor ieftini, ceea ce a creat panica in pietele financiare. Bernanke a revenit la mijlocul lunii trecute asupra pozitiei sale si a amanat schimbarea de curs. Continuarea analizei pe Deutsche Welle.

Topul bogatilor din agricultura. Pentru terenurile concesionate pe zeci de ani, la preturi de nimic, de la Agentia Domeniilor Statului, marii latinfundiari ai Romaniei primesc, perfect legal, milioane de euro subventii de la stat si de la Uniunea Europeana. Prin costurile lor mici de exploatare, ajutati de stat, ei intra intr-o competitie incorecta cu ceilalti agricultori, sustine Evenimentul Zilei.

"Ocean 15." Jaf ca-n filme cu romani si moldoveni. Hold up. Ceasuri de un milion si jumatate de euro furate din centrul Parisului de o banda de tineri. Rue de la Paix se afla in inima comerciala a Parisului, la doi pasi de Place Vendome, o strada vestita pentru magazinele de lux, in special pentru magazinele de bijuterii. Vineri dimineata, o banda formata din 15 persoane, au atacat magazinul Vacheron Constantin aflat la o aruncatura de Hotel de Bourvallais, sediul Ministerului francez al Justitiei. Doi dintre jefuitori au fost arestati ulterior fiind vorba, potrivit Le Figaro, de un roman si un moldovean. Alti trei suspecti au fost arestati vineri seara, aflam din Romania Libera.