Efectul-bumerang al cresterii cotei unice. Unul din patru romani angajati lucreaza la negru. O eventuala majorare a cotei unice de la 16% la 22% ar putea avea efecte "dramatice" pe piata fortei de munca, putand conduce la o amplificare a fenomenului muncii la negru. De asemenea, Romania ar putea pierde din competitivitate, deoarece costul muncii va fi mai ridicat. "O eventuala crestere a cotei unice este posibil sa determine o usoara tendinta de crestere a pietei muncii la negru", a declarat pentru Gandul Silviu Seitan, doctor in economie, membru in Consiliul Fiscal, fost consilier in cadrul Ministerului Finantelor. In Romania, erau anul trecut circa 1,45 milioane de salariati "la negru", reprezentand aproximativ 23% din totalul angajatilor din economie, potrivit datelor Consiliului Fiscal, ceea ce inseamna ca, in medie, unul din patru angajati din Romania lucra "la negru".

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce este Romania astazi in fata unui moment istoric. Baza de la Deveselu care va gazdui scutul antiracheta asaza tara noastra pe harta geostrategica a lumii. In prezenta unor oficiali romani, americani si NATO, astazi are loc ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a bazei militare de la Deveselu, judetul Olt, care va gazdui rachetele interceptoare din cadrul Sistemului american de Aparare Antiracheta (BMD). Prezenta elementelor scutului antiracheta intareste securitatea Romaniei si ii amplifica importanta geostrategica, noteaza Romania Libera.

Manevrele prin care Luca, Vintu si Turcan au dat tunul la Petromservice. Sorin Ovidiu Vintu va fi audiat azi in cazul scandaloasei "afaceri" din domeniul petrolului, reusita prin deturnarea Liviu Luca a dat cu subsemnatul, vineri, in dosarul in care este acuzat, alaturi de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, ca a preluat controlul total asupra SC PSV Company SA, fosta Petromservice, cu banii deturnati de la Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA. Astazi, la orele 13.00, e randul lui Vintu sa raspunda acuzatiilor care i se aduc, printre care doua foarte grave: spalare de bani si constituirea unui grup de organizata. Evenimentul Zilei va prezinta filmul deturnarii celor 12.808.332 de euro.

Autonomia in versiunea secuilor: lasati de capul lor, dar pe banii Romaniei. Mii de maghiari au marsaluit, duminica, pe DN 11, cerand autonomia Tinutului Secuiesc. Protestatarii isi vad, insa, "libertatea" intr-o varianta economica proprie: taxele la buget sa ramana la ei, dar Guvernul Romaniei sa le trimita in continuare finantare. Cu cateva ore inainte de inceperea "Marelui Mars al Secuilor", de ieri, din Covasna, DN 11, drumul pe care s-a anuntat formarea lantului uman, era impanzit de forte de ordine. Zeci de politisti, jandarmi, autospeciale de pompieri, o mobilizare uriasa pentru o manifestatie la care organizatorii anuntau 150.000 de participanti. La final, acestia au sustinut ca in strada au iesit peste 50.000 de oameni pentru a cere autonomia Tinutului Secuiesc, in timp ce Politia si Jandarmeria au anuntat doar 15.000 de protestatari, scrie Adevarul.

De ce a ajuns dupa gratii comisarul-sef Traian Berbeceanu. Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia a fost retinut pentru 29 de zile, fiind acuzat ca ar fi blocat anchete importante. El spune ca este nevinovat, iar colegii sai au declansat o campanie de sustinere pe Facebook. Mai multe in Evenimentul Zilei.

Titus Corlatean face inca o gafa: santaj la Canada. Ministrul de Externe al Romaniei a cerut Canadei sa-i primeasca pe romani fara viza. In caz contrar, Parlamentul de la Bucuresti se va opune ca cetatenii canadieni sa circule liberi in Uniunea Europeana. Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, a tratat intr-un mod aparte relatia Romaniei cu Canada. Corlatean a cerut Guvernului de la Ottawa sa ridice vizele pentru cetatenii romani, fara a folosi un discurs diplomatic, ci apeland la un santaj politic. "O spun public: personal, nu cred ca Parlamentul Romaniei si parlamentarii romani vor ratifica acordul dintre UE si Canada fara ca autoritatile canadiene sa adopte o masura corecta fata de libera circulatie a cetatenilor romani. Asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara", a spus Corlatean pentru Mediafax, noteaza Adevarul.

Ce a stiut Obama despre spionarea cancelarei Merkel de catre NSA? A fost sau nu informat presedintele american Barack Obama despre interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarei germane Angela Merkel de catre NSA? Obama tace, relatarile de presa se contrazic. Potrivit informatiilor date publicitatii de ziarul Bild am Sonntag, Obama ar fi stiut inca din 2010 ca serviciile secrete americane supravegheaza celularul doamnei Merkel. Citand surse din cadrul serviciilor americane de informatii, Bild am Sonntag sustine ca seful NSA Keith Alexander i-ar fi prezentat personal presedintelui american operatiunea impotriva sefei executivului de la Berlin. Obama nu ar fi oprit atunci aceasta actiune, adauga ziarul german de mare tiraj. Pe de alta parte, saptamanalul Der Spiegel scrie ca Barack Obama ar fi sunat-o pe Angela Merkel pentru a o asigura ca nu a stiut nimic despre aceste activitati ale NSA. Integral in Deutsche Welle.

Un vis de 24 de dolari. Cine sunt romanii cu care vom coloniza planeta Marte: "De mult timp aveam in cap sa devin astronaut sau ceva de genul". Peste 200.000 de oameni din intreaga lume, intre care 17 romani, s-au inscris intr-unul dintre cele mai inedite proiecte spatiale: colonizarea planetei Marte. Dintre acestia, potrivit proiectului, doar patru ar urma sa plece spre planeta rosie intr-o calatorie fara drum de intoarcere. Cercetatorii romani, care au simulat viata de pe Marte, afirma ca este nevoie de cativa zeci de ani, de bani si, in special, de sprijin politic, pentru ca sintagma "pamantean pe Marte" sa devina realitate. Un reportaj Gandul.