​Jaful de la CFR. Tinut sef si dupa ce a vandut vagoane la fier vechi! In urma cu cateva zile, George Micu, fost sef al CFR Marfa, actual director general al CFR SA, declara pentru EVZ ca nu a vandut niciun vagon la fier vechi ca director al CFR Marfa. EVZ a intrat in posesia unor documente care demonstreaza ca George Micu ne-a mintit. Contractul incheiat intre CFR Marfa si REMARUL a fost controlat de inspectorii Corpului de Control al primului ministru, iar acestia au concluzionat: "CFR Marfa nu a valorificat la maximum vagoanele casate si vandute ca fier vechi, avand ca rezultat diminuarea veniturilor". Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat de mult ajuta cele trei loturi de autostrada inaugurate? Premierul Victor Ponta, insotit de ministrul Infrastructurii, Dan Sova, si de seful interimar al CNADNR, Narcis Neaga, au inaugurat ieri trei loturi de autostrada la care lucrarile nu sunt integral terminate. Circulatia insa nu se va desfasura cursiv, caci intre acestea se gaseste un alt lot, ce va fi terminat spre finele anului viitor. Premierul Victor Ponta si ministrul delegat Dan Sova au inaugurat, joi, tronsonul IV al Autostrazii Sibiu-Orastie in prezenta unor tineri ce afisau pancarte cu mesaje ironice, precum "Ne mandrim cu tot ce face Victor Ponta pentru pace" si "Asteptam cu interes cel de-al XV-lea Congres", anuntaRomania Libera.

Arhivele comunismului: procesul prizonierilor romani si germani de la Chisinau, din 6-12 decembrie 1947 (II). Oficiosul "Moldova Socialista" publica in fiecare zi depesele expediate la Moscova in care erau redate cu lux de amanunte sedintele de judecata publice, organizate "ca la carte": cu martori si audienta asigurate, avocati loiali puterii, procurori si judecatori care stiau ca au misiunea de a-i trimite pe inculpati in gulag. Regizat pana la cele mai mici detalii, procesul a durat sapte zile, exact atat cat li s-a cerut organizatorilor. Puterea sovietica a prezentat opiniei publice doar informatia convenabila, dozand incidentele din timpul procesului. Inculpatii au fost aparati de avocati de "incredere", iar judecata a avut un final previzibil: cei zece prizonieri au fost trimisi in gulag pe termene de pana la 25 de ani. Unii au murit in detentie, informeazaAdevarul.

Bugetul Mantuirii Neamului. Patriarhul Daniel cere Consiliilor Judetene cate 300.000 de lei pentru Catedrala pentru ca nu se mai strang donatii din cauza crizei. "De unde Doamne, iarta-ma, sa ii dam?" In incercarea de a obtine fonduri suplimentare pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Judetene prin care le-a solicitat fiecaruia o finantare de 300.000 de lei pentru lucrarile la lacasul de cult. Scrisori au fost trimise si catre primari. "Constatam cu ingrijorare ca, in contextul actualei crize economice, rezultatele colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-au diminuat ingrijorator, fapt care afecteaza bunul mers al acestui important santier bisericesc. In aceste conditii, va rugam, Domnule Presedinte, sa acordati un sprijin financiar in valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Romane - Catedrala Mantuirii Neamului, pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la structura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari", se arata in scrisoarea trimisa in 11 noiembrie si semnata insusi de Patriarhul Daniel, scrieGandul.

DW: Un Consiliu pe teme de securitate europeana. Consiliul European care se desfasoara la Bruxelles intre 18 si 19 decembrie este dedicat in primul rand politicii comune de aparare. In Raportul pregatitor din luna octombrie a acestui an, Catherine Ashton facea cateva constatari menite sa-i mobilizeze pe membrii UE: "contextul international este marcat de volatilitati regionale si globale, de noi provocari de securitate pe cale sa apara, de reorientarea Statelor Unite catre zona Asia-Pacific si de impactul crizei financiare". In concluzie, Raportul afirma ca, desi relatia transatlantica ramane esentiala, "Europa trebuie sa asume responsabilitati mai mari cat priveste securitatea proprie si a vecinatatilor sale", anuntaDeutsche Welle.

Craciunul, izolat in Bucovina de noul sef al CJ Suceava. Controversatele programe de mediatizare a Bucovinei, lansate in mandatul lui Gheorghe Flutur la presedintia Consiliului Judetean Suceava, au fost transformate de urmasul acestuia la sefia judetului in simple vehicule de promovare a imaginii personale. Consiliul Judetean Suceava a alocat in acest an 100.000 de lei pentru organizarea proiectului "Craciun in Bucovina". Aproape 25% din buget a fost cheltuit, insa, pentru distribuirea pe raza judetului Suceava a unor felicitari semnate de Catalin Nechifor, seful CJ Suceava. Conform informatiilor furnizate de oficialii institutiei, pentru tiparirea celor 260.000 de felicitari s-au cheltuit 12.896 de lei, informeazaAdevarul.

Cum a decis Ceausescu sa reprime brutal Revolutia de la Timisoara. In capitala Banatului au fost trimisi cei mai duri ofiteri superiori din Ministerul de Interne, pentru a-i reduce la tacere pe manifestanti. Intamplarea a facut sa gasesc recent un text bine documentat, care spune totul despre "relatia" dintre dictator si orasul de pe Bega, din momentul in care s-au incins lucrurile dintre populatie si armata. Este vorba despre teleconferinta controlata a lui Nicolae Ceausescu cu generalii trimisi la Timisoara sa faca ordine: Victor Atanasie Stanculescu, Stefan Gusa - pe atunci seful Marelui Stat Major al Armatei, Mihai Chitac, comandantul departamentului Armelor Chimice, Nuta si Mihalea - considerati cei mai duri ofiteri superiori din Ministerul de Interne, scrieRomania Libera.